Gündem
10 Mar 2013 18:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:04

RTÜK'E RAKİP GELDİ; HALKIN JÜRİSİ İŞBAŞINDA!

Medya dünyasında aykırılığa varan yayınlar karşısında suskun kalan RTÜK'e karşı halk "Ekran Jürisi'ni oluşturdu

Medya dünyasında aykırılığa varan yayınlar karşısında suskun kalan RTÜK'e tepki gösteren bir grup izleyici, sosyal medyada "Halkın RTÜK'ü"nü kurdu.

Bazı dizi, film ve oyunlarda aile kurumunu zedeleyici cinsellik kavramlarının öne çıkması üzerine son dönemlerde bir çok köşe yazarı bu duruma tepki gösteren yazılar kaleme almıştı. Halkın geniş kesimleri tarafından da büyük tepkiyle karşılanan bu programlara gelen tepkilerin ardı arkası kesilmeyince harekete geçen bizzat o pragramları izleyenlerden geldi.

"Ekran Jürisi" adındaki grup Facebook üzerinden faaliyetlerine başladı. Grup, sayfasındaki amacını takipçilerine şu açıklamayla duyurdu:

Televizyon, internet, sinema ve tiyatroda sahnelenen dizi ve film, yarışma ve benzeri programlarda yer alan toplum ahlakına aykırı yayınlarla ilgili farkındalık oluşturmayı hedefleyen sivil bir kuruluştur.

"Televizyon, internet, sinema ve tiyatroda sahnelenen dizi ve film, yarışma ve benzeri programlarda yer alan toplum ahlakına aykırı yayınlarla ilgili toplumun hassasiyetlerini dikkate alan ve toplumun her kesiminin bu yapıtlarla ilgili görüşlerini aktarmasına aracılık eden sivil bir harekettir.

Amacımız, yasaklamalara başvurmadan yukarıda adı geçen programları ve yapımcılarını ekran jürisi olarak uyarmak, programların içeriğini irdelemek ve toplumun tüm katmanlarının, bilhassa da çocukların ve gençlerin zarar göreceği yayınları bir set oluşturarak engellemektir.

Aynı zamanda yayın kuruluşlarına getirilen sansür benzeri uygulamarın da önüne geçerek, siyasi baskı altında tutulan kurumlara izleyici, okuyucu veya takipçi olarak tepki koyabilmek.

Bu konuda gelecek fikir ve önerilere sürekli açık olacağız. Ekran Jürisi'ne gelen mesajlara göre programların durumunu herkese açık bu platformda tartışmaya açacak ve bütün görüşlere eksiksiz yer vereceğiz."

Kurulduğu andan itibaren yüzlerce kişiyi bir araya getiren Facebook'taki Ekran Jürisi isimli grup, işe dizileri tartışmaya açarak başladı.

Grup yakın zamanda twitter ve diğer sosyal medya kollarında da harekete geçerek sayıları yüzbinleri bulan bir halk RTÜK'ü kurmayı amaçlıyor ve TV izleyen, gazete okuyan, internet kullanan ve tiyatro izleyen herkesin birer jüri olarak kabul edileceğini belirterek katılımlarını beklediklerini belirtti.