Gündem
17 Mayıs 2024 10:58 Son Güncelleme: 17 Mayıs 2024 11:04

Çatalca’daki ayaklanmayı müdür durdurmuş! Bayrak altında el öpüp özür diledi…

MedyaRadar’ın ‘Seminere sadece Roman Çocukları aldılar’ haberi büyük ses getirdi. Ayrımcılık olayından sonra köyde yaşanan gerginliği Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Hakkı Damat’ın yatıştırdığı ortaya çıktı. Adeta köyde kamp kuran o müdür MedyaRadar’a konuştu.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, Çatalca Jandarma Karakolu ekipleri, ‘Güvenli Okul Güvenli Gelecek’ başlığıyla çocukların kendilerini kötü alışkanlıklardan korumalarına yönelik bir seminer düzenledi.

İlki Karacaköy’de düzenlendi. Seminere sadece Roman çocukların alınması köyde adeta infial yarattı. Aileler eylem yapmaya başladı. Çatalca Milli eğitim Müdürü İbrahim Hakkı Damat ilk gün yaşanan eylemi durdursa da okul müdürünün ‘İt ürür kervan yürü’ paylaşımından sonra tansiyon yeniden yükseldi. Adeta Çatalca’da kamp kurarak Roman ailelerin tek tek gönlünü alan Damat, tansiyonu düşürdü. Karacaköy’de iki gündür çocuklarını okula göndermeyen Roman aileler, kendilerinden özür dilenmesi üzerine çocuklarını yeniden okula gönderdiler.

AYRIMCILIK YAPAN HERKESİN KARŞISINDAYIZ

Çatalca Milli Eğitim Müdürü İbrahim Hakkı Damat şunları söyledi:

Olayı duyar duymaz köye geldim. Okul idarecilerden durum hakkında bilgi aldım. Okuldaki idarecilerin ifadelerine göre seminer için iki gün önceden haber verilmiş. Okula geldiklerinde sürenin az kaldığını ve kendilerinden sadece Roman çocukların getirilmesi istenmiş. Jandarmayla konuştuk. Onlar da bizim öyle bir talebimiz ve söylemimiz olmadı. Okula gittiklerinde çocukların salonda olduğunu söylediler. Sonuçta kim olursa olsun. Bu olay yaşanmış mı yaşanmış. Sadece o çocuklar seminere götürülmüş mü, götürülmüş. Biz devlet olarak halkı kin ve düşmanlığa götürecek, ayrımcılık yapacak herkesin karşısındayız.

ELİNİ ÖPÜP ÖZÜR DİLEDİM!

Köy meydanına gittiğimde toplanan halkla buluştuk. Ortam gergindi. Bir teyzemiz çocuğunu bana getirdi. ‘Müdür Bey, bu çocuğa çingenenin ne demek olduğunu anlatın. İki gündür bize bunu soruyor’ dedi. Ben de o çocuğumuza sarılıp , bayrağı gösterdim. O bayrağın gerçek sahibinin onun olduğunu söyledim. Ardından bir teyzemiz başka bir şey söylüyor. Onun elini öpüp özür diledim. Sonra jandarmayı aradım. Komutan sağolsun kırmadı bizi. Köye geldiler. Halkla birlikte bir araya geldik. Okula gittik. Olay sakinleşmişti. Müdüre hanımın o paylaşımı tansiyonu iyice yükseltti. Köydeki herkes bana o paylaşımı gösterdi. Bunun üzerine o arkadaşıma gerekli uyarıyı yaptık. O paylaşımı Roman aileler için değil sosyal medyada kendisini eleştirenler için yazdığını söyledi. Tabi ne olursa olsun kabul edilmez bir şey bu. Biz olayı sakinleştirmişiz. Her şey düzene girmiş. Bu paylaşım olmadı. Sonra yeniden o insanları sakinleştirdik. Herkesle tek tek konuştum. İki gün boyunca köyden gitmedim. Kaymakamız da geldi. Müfettişler konuyu hassasiyetle inceliyorlar. Sorumlu veya sorumlular kimse gerekli olan cezayı alacaklar.

OLAY BİR VİDEOYLA BAŞLADI!

Karacaköy'de yaşayan ve kömürcülük yapan Romanlar, sosyal medyada paylaştıkları bir videoda, çocuklarına yapılan ayrımcılığı özetle şöyle anlattı:

"Dün çok kötü bir tarihsiz olay yaşadık bir Karacaköy halkı olarak. Bu bizi utandırdı. Bir Roman olarak bunu kınıyorum. Karacaköy İlköğretim Okulunda yaşanan şu olay. Küçük Roman çocuklarını toplayıp bir seminer odasına çekip zengin çocukları ve değişik kişileri teneffüse çıkarıyorlar. Roman çocukları seminere bekletiliyor. Ve üst baş aramaları yapılıyor. İşte 'siz hırsızlık yapmayın, şunu yapmayın, bunu etmeyin.' Ya biz Romanlar vatan haini değiliz. Vatan haini bizden çıkmaz. Ve artı biz hırsız olsak gelip bu işte işimiz ne? Gideriz onu bunu yaparız. Yani bizi kimse burada bu şekilde kınayamaz. Ben bu olanları kınıyorum, yazıklar olsun diyorum. Ve sitemi tüm TikTok'taki tüm kardeşlerim, abilerim, ablalarıma durmak istiyorum burada. Bu videonun herkese dağıtılmasını rica ediyorum. Biz haram lokma yutmayız, hırsızlık yapmayız. Gitsinler başkalarını, başkalarını protesto etsinler. Roman çocuklarına yapmasınlar bunu. Yetkili merciler, bu konuyla alakalı okul müdüründen değil, oradaki tüm öğretmenlerden, jandarma dahil bunların hepsi suçludur. Bütün gerekli mercilerin bu konuyla ilgilenmesini istiyoruz. Bir de ırkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalık. Bu hastalığı bırakın. Şu ruh hastalığından kurtulun. Biz bu Türk bayrağının altında yaşıyoruz. Hepimiz kardeşiz."

TANSİYONU MÜDÜR BEY DÜŞÜRDÜ

Karacaköy Muhtarı Polat Akyüz ise “Olaydan sonra köylüler muhtarlığa geldiler. Çok tepkiliydiler. Sakinleştirilecek gibi değildi olay. Ben de Çatalca Milli Eğitim Müdürü İbrahim Hakkı Damat’ı aradım. Olayı duyduğunu, köye doğru geldiğini söyledi. Köylüleri kahveye topladık. Müdür bey herkesle tek tek konuştu. Yaşlı bir teyzenin elini öptü. Özür diledi. Vatandaşlar bunu alkışladı. Tansiyon kısa sürede düştü. Sonra o paylaşımla yeniden yükseldi. Müdür Bey, İki gün boyunca köyden çıkmadı. Herkesi sakinleştirdi. Gerekli cezaların verileceğini söyledi. Köylüler de çocuklarını yeniden okula gönderdi. Şu anda bir sıkıntı yok” diye konuştu.