Medya
15 Şub 2012 11:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:20

REKLAMIN GİZLİSİ SAKLISI OLUR MU?

Program aralarındaki reklam kuşakları vardı bir dönem. Artık yeni çocuğumuz ‘ürün yerleştirme.

Program aralarındaki reklam kuşakları vardı bir dönem. Artık yeni çocuğumuz ‘ürün yerleştirme’.  Dizi devam ederken senaryonun içinde ya da etrafta olayın geçtiği mekanda yerini alıyor reklam. Hayatımıza girdiğinden bu yana geçen yedi ay içindeki ekrandaki toplam süresi 35 saati geçiyor. Bir de tabii reklam kuşakları var. Reklamı ürünün tanıtımı olsun, keyifli olsun, usturuplu olsun diye yapmıyoruz. Sorun da buradan kaynaklanıyor.
Reklamveren için bu süre, biliyorum hiç de yeterli değil. 70 saat olsa da doymayacaklar. ‘Ürün yerleştirme’ sektör için acayip hoş bir oyuncak. Özellikle diziler, en aranılan oyun alanı. Daha yeni yeni alışıyorlar, şimdilerde ‘kabak gibi’ gösteriyorlar reklamı. Deterjanı veriyorlar ablaya bir sahnede, biz de reklam olduğunu anlamıyoruz! Daha geliştirecekler kendilerini, eminim.
Televizyonla reklam sektörünün yeni kardeşliği bu alan. Hatta bu işler için şirketler kuruldu. “Meğer biz dizi yerine reklam  izliyormuşuz” diye de haberler yapıldı. Kör müsün? ‘Yalan Dünya’da her Beyoğlu geçişinde, dükkanların üzerinde ne yazıyor?


Ürün sınırlı, süresi sınırsız!
Eski düzenlemede içimizi bayan reklam kuşaklarıyla ilgili şöyle bir kısıtlama vardı:?Reklamın kaçıncı dakikada gireceği, reklam kuşaklarının aralarının kaç dakika süre olacağı ayrıntılı düzenlenmişti.
Yeni düzenleme yapılırken yayıncılar bu tür kesin hükümleri istemedi. Yani bir saatlik dizi içinde, 12 dakikayı aşmamak ve altı defa olmak üzere istenen sıklıkta reklam girme garantisini aldılar. Bir diziyi izlerken belli zaman aralıklarına alışmışken birden yayıncının kafasına göre bazen bir, bazen üç dakika reklam girmeye başladı. Tansiyonun aniden inmesi ve çıkması gibi bir durum oldu.
Dizi araları böyle giderken bir de üstüne ‘ürün yerleştirme’ geldi. Peki bu nasıl işliyor? Yine bir saatlik programda en fazla, dört farklı ürün yerleştirmesi yapılıyor (senaryonun içinde ya da mekanda). Ama bir önemli ayrıntı var; süre konusunda düzenleme yok. Aynı ürünü tepe tepe kullan (parasını verdikten sonra!) 10 defa o dükkanın önünden geçirt oyuncuları! Reklamın gizlisi saklısı var mıymış sayın izleyici?

Sina Koloğlu/Milliyet