Polemik & Kulis
16 Eyl 2010 13:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:37

ÖCALAN RÖPORTAJI KAVGA ÇIKARTTI! TARAF ÖCALAN RÖPORTAJI İÇİN ''HAYALİ'' DEDİ! AKŞAM'IN JET CEVABI NE OLDU?

Taraf Akşam'ın Öcalan röportajı için neden "hayali" dedi? Röportajı gerçekleştiren Özlem Akarsu Çelik iddialara ne cevap verdi?

Akşam gazetesinde dün "Boykot mesajdı, diyalog sürmeli" manşetiyle yayımlanan Abdullah Öcalan röportajında referandum sonuçlarıyla ilgili görüşler yer alması Taraf gazetesinin dikkatini çekti.
Özlem Akarsu Çelik imzasıyla yayınlanan ve Öcalan’ın avukatlarına verdiği cevaplar ile gerçekleştirildiği belirtilen röportajda, Öcalan’ın "biz hayır deseydik değişiklik paketinin geçmesi imkansız hale gelirdi" şeklindeki ifadeleri akılları karıştırdı.

Taraf gazetesi haberinde Öcalan’ın avukatlarıyla en son geçen çarşamba günü yani referandumdan dört gün önce görüştüğünün altı çizildi. Taraf, gazetenin birinci sayfasında yer verdiği haberi, "Hayali Apo’yla referandum diyalogları" başlığı ile yayınladı.

AVUKATLAR YANITLARI ELEDİ

Öcalan’ın yanıtlaması için avukatlar aracılığı ile soruları gönderen Çelik röportajı nasıl gerçekleştirdiğini de şöyle anlatmıştı:

"Avukatlar 8 Eylül Çarşamba günü İmralı ziyaretlerinde ismimizi verip sorularımı sorduklarında Abdullah Öcalan’ın hepsine ayrıntılı olarak yanıt verdiğini ancak bana bu yanıtları 14 Eylül Salı günü (dün) iletebileceklerini söylediler. Söyledikleri tarihte Ankara’dan İstanbul’a yola çıktım ve bir kez daha Asrın Hukuk Bürosu’na gittim.

Dün avukatlarla yaptığım görüşmede şunları öğrendim: İmralı’ya her hafta çarşamba günü 3 avukat gidiyor. Adaya giden çok sayıda avukat var. Öcalan’ın avukatlarından bazıları yasaklı... Haklarında açılan davalar nedeniyle adaya gidemiyorlar. Her görüşme savcının talebi üzerine infaz hakimliğinin onayı ile Adalet Bakanlığı’nın bir görevlisi tarafından kayda alınıyor. Yani görüşmelerde hazır bulunan bakanlığın resmi görevlisi, ses kayıt cihazı ile ne konuşulduğunu kayıtlara geçiriyor.

Bizim sorularımız da böyle bir ortamda Abdullah Öcalan’a soruldu.
Öcalan’ın açıklamalarına bakılırsa sorulara referandumun sonucuna göre farklı seçeneklerle yanıt verdi. Ancak avukatları gündeme göre bu yanıtları eledi..."

REFERANDUM SONUCUNU ÖNCEDEN YORUMLADI

Röportajda referandum sonuçlarıyla ilgili olarak Öcalan’ın günler öncesinden yorum yaptığını hatırlatan Taraf, Öcalan’ın "biz boykot kararını demokratik çözümü dayatmak için aldık. İsteseydik, bu referandumu kaybederlerdi. Biz hayır deseydik değişiklik paketinin geçmesi imkansız hale gelirdi" şeklindeki sözlerine de yer verdi.

Bu haber üzerine Akşam Gazetesi internet sitesi üzerinden Taraf’ın iddialarına yanıt verdi.

ÖZLEM AKARSU ÇELİK: TARAF’A YANITIM!

Yazarımız Özlem Akarsu Çelik olay yaratan röportajı ile ilgili açıklama yaptı.

AKŞAM Gazetesi olarak dün önemli bir işe imza attık, Abdullah Öcalan’la yaptığımız röportajı manşete taşıdık. Röportajı ne zaman ve nasıl yaptığımızı da detayları ile anlattık.

Taraf Gazetesi açıklamalarımızı anlamamış olacak ki, "Hayali Apo’yla Referandum Diyalogları" başlığıyla -bugün röportajımıza atfen yayımladığı haberde- Öcalan’a ait sözlerin avukatları tarafından uydurulduğu imasında bulunmuş. Oysa dün beni aradıklarında kendilerine "Bir Haberin Perde Arkası" bölümünü dikkatli okumalarını söylemiştim.

O bölümde Öcalan’ın sorularımıza 8 Eylül’de yanıt verdiği halde nasıl olup da referandum sonucunu yorumladığını şu ifadeyle açıklamıştım, "Öcalan’ın açıklamalarına bakılırsa sorulara referandumun sonucuna göre farklı seçeneklerle yanıt verdi. Ancak avukatları gündeme göre bu yanıtları eledi."  Ayrıca referandumun sonucuna dair bir öngörüde bulunmak takdir edersiniz ki çok zor bir iş değildi.

Bir başka husus da şudur; Öcalan, "Biz isteseydik bu referamdumu kesin kaybederlerdi. ’Hayır’ deseydik bu değişiklik paketinin geçmesi imkansız hale gelirdi" diyor. Bu cümledeki "paket geçmezdi" ifadesini "Anayasa paketi Meclis’ten geçmezdi" olarak yorumlamak da mümkün... Öcalan’ın, BDP’nin referandumu boykot kararıyla ilgili sorumuza verdiği yanıtı bütün bu bilgiler ışığında bir kez daha okumalarını tavsiye ediyoruz.

Taraf Gazetesi röportajımızla ilgili merak ettiklerini Öcalan’ın avukatlarına sorabilirdi. Acaba gazete ile avukatlar arasında bizim bilmediğimiz ve bilmek de istemediğimiz başka bir sorun mu var yoksa yapılan sadece ve sadece bir habercilik kıskançlığı mı?.. Sizin takdirine bırakıyoruz...

Saygılarımızla...

Özlem Akarsu Çelik