Medya
07 Kas 2015 11:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:09

Murat Belge ‘katı Kemalistlere’ çattı: Kandırılmış filan değilim!

Daha önce "Anayasa referandumunda kandırılmış hissediyorum" diyen yazar Murat Belge, ‘Kandırılmış filan değilim’ deyip ‘katı Kemalistlere’ çattı

Çözüm sürecinden ‘akil insanlık’ da yapmış akademisyen ve yazar Murat Belge, AKP tarafından kandırılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını, ‘katı Kemalistler’ diye nitelediği kesimlerin tavrıyla politika yapılamayacağını savundu.

Taraf yazarı, ‘Kandırılmak’ başlıklı bugünkü yazısında, Bugün gazetesine verdiği söyleşide, ‘hiç önemi olmayan bir kavram, ‘kandırılma’, manşete çıkınca, ortaya anlatmaya çalıştığı şeyden çok farklı bir durumun ortaya çıktığını’ yazdı.

‘Herkesi içeren bir şaşkınlık’

Yazar şöyle devam etti: “Bunun anlaşıldığı şekilde ‘kandırılmış’ filan değilim. Bu ülkede ‘İslâmcı’ denilecek siyaset üstüne yıllardır düşündüğüm düşüncelere uygun davrandım. Tayyip Erdoğan komutasında AKP’nin siyasetini, Türkiye’de demokratik gelişmeye olumlu katkıda bulunduğu sürece ve o ölçüde destekledim. AKP bu çizgiyi terkedince ben de buna göre tavır aldım.”

Belge, ‘ortada bir ‘kanma/ kandırılma’ durumundan çok, Tayyip Erdoğan komutasında AKP’nin aniden ve çarpıcı bir biçimde yön değiştirmesi olgusu’ bulunduğunu belirterek, ‘bunun getirdiği bir şaşkınlık varsa, bunun herkesi içeren bir şaşkınlık’ olduğunu savundu.

Kestirmeden gitti: Katı Kemalistler

Daha sonra sözü, ‘kanmayanlar’a getiren Belge, ‘katı Kemalistler’ diye adlandırdığı bu kesim için şu ifadeleri kullandı: “Onlar, 2002’de AKP birinci parti olarak çıkınca ‘Felâket başladı!’ dediler ve bugüne kadar da başka bir şey söylemediler (…) böyle bir tavırla ‘politika yapmak’ mümkün değildir. Bunları düşünen ve söyleyenler, kestirmeden giderek adlandıracak olursak, katı Kemalistler’dir. Yani, 1923’te kurulan bu Cumhuriyet’in ‘sahipleri.’“