Medya
31 Ara 2022 14:14 Son Güncelleme: 31 Ara 2022 21:42

İnternet medyasına yeni soluk: Gazete Kapı geliyor! Kadroda kimler var?

2022'nin son günü yılın son bombası Medyaradar'dan... Aykut Küçükkaya haber sitesiyle geri dönüyor.

8 sendikalı meslektaşı şirket yönetimi kararıyla Cumhuriyet'ten kovulunca Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği'nden istifa eden Aykut Küçükkaya haber sitesiyle geri dönüyor. Gazete Kapı (www.gazetekapi.com) haber sitesi 10 Ocak 2023 günü "Çalışan Gazeteciler Günü"nde yayına başlayacak, okura "merhaba" diyecek. 2022'nin son günü Gazete Kapı'nın sosyal medya hesabından duyurduğu mesajı "KAPI ARA-LANI-YOR!" notuyla paylaşan Aykut Küçükkaya yeni haber sitesinin Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenecek. 

Medyaradar'ın edindiği bilgiye göre yeni haber sitesinin yönetiminde Aykut Küçükkaya'nın Cumhuriyet'teki istifasının ardından gazeteden ayrılan iki önemli isim de yer alıyor. Gazete Kapı'nın Dijital Yayın Koordinatörlüğü'nü Cumhuriyet internet sitesinin eski Haber Müdürü Ozan Yurtoğlu yapacak. Sitenin sorumlu yazıişleri müdürlüğünü ise Küçükkaya'nın istifasının ardından Cumhuriyet Vakfı tarafından vekaleten Genel Yayın Yönetmenliği görevi teklif edilen; bu teklifi reddederek gazeteden ayrılan Cumhuriyet Gazetesi eski Yayın Koordinatörü Serkan Ozan yürütecek.

Yeni yılla birlikte sitede köşe yazarı olarak okura seslenecek sürpriz isimlerin 5 Ocak'tan itibaren sitenin yayın hayatına başlayacağı 10 Ocak'a kadar kamuoyuna duyurulacağı öğrenildi. Küçükkaya 2022 Nisan ayından bu yana sürdürdüğü aylık basılı gazete Le Monde diplomatique Türkçe'nin Genel Yayın Yönetmenliği'ne de devam edecek.

Aykut Küçükkaya kimdir?

Aykut Küçükkaya 16 Ocak 1973'te Zonguldak'ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Zonguldak'ta tamamladı. 1994'te İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü bitirdi. Aynı yıl Cumhuriyet'te "gece muhabiri" olarak çalışmaya başladı. 

Cumhuriyet’te yaptığı özel haber ve araştırmalarıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü, Milliyet Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü, TGC Çetin Emeç Gazetecilik Ödülü, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Nezih Demirkent Gazetecilik Ödülü, TGC Yılın Başarılı Gazetecisi Ödülü ve ÇGD Yılın Haber Ödülü'nün de aralarında bulunduğu 16 gazetecilik ödülüne layık görüldü. Bombalı-silahlı suikastlerle katledilen Türk Basını’nın simge isimleri Abdi İpekçi, Çetin Emeç ve Uğur Mumcu adına verilen gazetecilik ödüllerinin tamamına layık görülen tek gazetecidir.

Uluslararası Şeffaflık Derneği'nce "2018 Şeffaflık Ödülü"ne layık görüldü. Küçükkaya'nın çeyrek yüzyıllık gazetecilik yaşamına atıf yapan Uluslararası Şeffaflık Derneği, ödül gerekçesini kamuoyuna, "Medya dalında ödüle, kamu kaynaklarının halkın yararına kullanılması mücadelesinin vazgeçilmez bir paydaşı olan araştırmacı gazeteciliğe dair çok değerli çalışmaları, uzun yıllar boyunca ve oldukça zor koşullarda üreten Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya  değer görüldü. Yolsuzlukları araştırdığı haber dosyalarını da içeren Rüşvetin Deşifresi (2014), Şef:Yimpaş'la Kurulan Para Diktatörlüğü (2007), Yüzyılın Yolsuzluk Oyunu (2009) AKP'li Belediyelerde Neler Olmuş Neler (2014) başlıklı kitaplarına, 2018 yılında "The Ortak: "Hepiniz Oradaydınız" Belgeseli kitabını da ekleyen Küçükkaya; bürokrasi, siyaset ve iş dünyasının seçkinleri arasındaki usulsüz ilişkileri yansıtarak kamu kaynaklarının şeffaflık, hesap verilebilirlik, sosyal eşitlik, adalet ilkeleri doğrultusunda ve kamu yararına kullanılması için toplumsal farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasına 25 yıllık gazetecilik yaşamı boyunca çok değerli bir katkı sunmuştur" açıklamasıyla duyurdu. En son Kültür Üniversitesi öğrencileri tarafından "2019-Yılın Genel Yayın Yönetmeni" seçildi.

Türkiye’de yaşanan yolsuzluklar üzerine yayımlanmış altı araştırma kitabı bulunuyor. 2002’de yayımlanan ilk kitabı Alnından Vururlar, Türkiye’de yolsuzluklar tarihinin en önemli dönemeçlerinden biri olarak gösterilen Beyaz Enerji Operasyonu’nda “düğmeye basan isim” olarak bilinen Kurmay Albay Aziz Ergen’in kaleme aldığı anı kitabında ilk kaynak kitap olarak gösterildi. Küçükkaya, yolsuzluk operasyonunun yargı ayağındaki en önemli isim olan Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk’ın anılarını kaleme aldığı “İmralı’da Öcalan’a Soruldu” adlı kitabın da editörlüğünü üstlendi. Gezi Direnişi isimli eseri Prof. Emre Kongar’la birlikte kaleme aldı. Bu kitap PEN Türkiye tarafından 2013 yılının Temmuz’un da “Ayın Kitabı” seçildi. İslami holdingler ve yeşil sermaye alanında Türkiye’deki en uzman isimlerden birisi olan Küçükkaya, kamuoyunun yıllarca yakından takip ettiği Deniz Feneri skandalını haberleriyle ortaya çıkardı, kitaplaştırdı.  

Küçükkaya, muhabirliğinin yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi’nde 10 yıl editoryal yöneticilik yaptı. 2 yıl boyunca Cumhuriyet'in Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğü'nü üstlendi. İki yıl Haber Müdürü olarak Haber Merkezi'ni yönetti. 2016 yılında gazetenin Haber Koordinatörlüğü’nü üstlendi. 7 Eylül 2018 tarihinde Cumhuriyet'in Genel Yayın Yönetmeni oldu. Küçükkaya bu görevi 3.5 yıl sürdürdü. Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmenliği sırasında www. cumhuriyet.com.tr haber internet sitesinin de GYY'liğini üstlendi; hem gazetenin hem Cumhuriyet Kitapları'nın Yayın Kurulu'nda yer aldı. 8 meslektaşının işten atılması üzerine 3 Aralık 2021 tarihinde Genel Yayın Yönetmenliği'nden, gazetedeki tüm görevlerinden istifa ederek Cumhuriyet'ten ayrıldı.

Küçükkaya'nın istifasının ardından Cumhuriyet'in editoryal kadrosu gazeteyle yollarını ayırma kararı aldı. Küçükkaya Le Monde diplomatique Türkçe'yi kurdu; Nisan 2022'de ilk sayısı yayımlanan aylık gazetenin Genel Yayın Yönetmeni olarak görevini sürdürüyor.

Küçükkaya Halk TV medya grubu çatısı altında çıkması planlanan günlük basılı gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği davetini kabul ederek yaklaşık 5 ay boyunca hazırlık çalışmalarını yürüttü. Kasım 2022'de kurumla yollarını ayırma kararı aldı. Küçükkaya şimdi gazetecilik mesleği için sembolik olarak önemli bir tarih olan 10 Ocak çalışan Gazeteciler Günü'nde Türk basınına yeni bir soluk getirecek haber sitesinin Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlenecek. Kü çükkaya evli ve bir erkek çocuk sahibidir.