Medya
02 Tem 2010 08:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:26

''İLGİNÇ BİR TEKZİP'' DEDİ YAZISI YERİNE TEKZİP YAYINLADI! KİM BU HÜRRİYET YAZARI?

Mahkeme kanalıyla aldığımız tekzibi 3 gün içinde yayınlamak zorunluluğu olduğu için bugün yayınlıyorum.

İlginç bir tekzip

Mahkeme kanalıyla aldığımız tekzibi 3 gün içinde yayınlamak zorunluluğu olduğu için bugün yayınlıyorum.

Önce Çukurdere Madencilik San. ve Tic. A.Ş’nin tekzibini okuyalım:
TEKZİP METNİ
1. Hürriyet Gazetesi’nin 19.02.2010 tarihli sayısının 26. sayfasında halen Erzincan-İliç bölgesinde altın madenciliği faaliyeti yürüten müvekkil Çukurdere Madencilik San. ve Tic. A.Ş. ile ilgili “Erzincan gerçeği” başlıklı yazı ile müvekkil şirket hakkında gerçeğe aykırı, haksız ve asılsız beyan ve iddialara yer verilmiş ve müvekkil şirketin ticari itibarı alenen saldırıya uğramıştır.
2. Bu yazı ile Tufan Türenç tarafından “Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner fincancı katırlarını iki kez ürküttüğü için iktidarın ve yandaşlarının hedefi olmuştur. Birincisi şudur: İliç ilçesindeki altın madeni ile ilgili tutumu... Bu madenin sahibi bir Amerikan şirketidir. AKP’ye yakın olan bazı kişiler bu şirkete ortaktır. İliç Adliyesi’nde bu madenle ilgili bir soruşturma yürütülmektedir. O sırada ilçeye genç bir savcı atanır. Başsavcı Cihaner, genç savcıyı maden konusunda dikkatli olması için uyarır. Ancak kısa zamanda genç savcı etki altına alınır. Bunu gören başsavcı devreye girer. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı olaya el koyar ve dosyayı başsavcıdan ister. Cihaner dosyayı hızla tamamlayarak bakanlığa gönderir. Dosya Amerikan şirketini ve ortaklarını çok rahatsız eder.” şeklinde asılsız, soyut ve gerçeğe dayalı olmayan beyanlar kullanılmıştır.
3. Müvekkil şirket İliç ilçesinde hiçbir soruşturma ile ilgili olarak hiçbir şekilde yazıda “genç savcı” şeklinde atıfta bulunulan İliç savcısını etki altına almamış ve yazıda adı geçen bu kişi ile ilgili iddia edildiği şekilde hiçbir diyalog kurulmamıştır. Müvekkil şirket hakkında haberde adı geçen kişi ve kurumlara atfen haksız iddialara istinaden kullanılan beyanlar ve yazı içeriği tümüyle müvekkil şirketin kişilik haklarına ve ticari itibarına saldırı boyutuna ulaşmıştır. Yayında müvekkil şirket, ortak ve yetkilileri hakkında yer alan tüm içerik ve unsurlar gerçeğe aykırıdır.
4. Müvekkil Çukurdere Madencilik San. ve Tic. A.Ş. ülkemizdeki altın madenlerini aramak ve işletmek üzere kurulmuş olup aynı zamanda Kanada Toronto Borsası’nda işlem gören ve şirketin çoğunluk hisselerinin sahibi olan Kanadalı bir şirketin Türkiye iştirakidir. Müvekkilimiz Çukurdere Madencilik A.Ş. ve bağlı olduğu uluslararası şirket tüm faaliyetlerini yasalar ve uluslararası anlamda kabul edilmiş en yüksek etik standartlar ve politikalar çerçevesinde yürütmekte olduğu gibi müvekkil Çukurdere Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tekzip konusu haberde iddia edilen olaylarda ve eylemlerde hiçbir şekilde yer almamış, müvekkil şirket tarafından kabul edilmek sureti ile uygulanan etik değerlere ve yasal sorumluluklara aykırı eylem ve faaliyetlere karışmamıştır.
5. Kamuoyunu bilgilendirme görevi kamusal bir görev olup, bu görevin hukuk kuralları, basın meslek ilkeleri çerçevesinde yürütülmesi gerekmektedir. Basın meslek ilkelerine aykırı bir şekilde hiçbir araştırma yükümlülüğüne dahil girilmeksizin ve müvekkilimiz şirkette hiçbir şekilde cevap hakkı kullandırılmaksızın yapılan bu yayın ile müvekkilimizin şahsi ve ticari itibarları zedelenmiş, müvekkilin yürütmekte olduğu ticari faaliyetleri zan altında bırakılmıştır. Bu nedenle, sair yasal haklarımız saklı kalmak üzere, müvekkil şirket hakkında yayınlanan gerçek dışı beyanlar içeren bu yayını tekzip eder ve kamuoyuna saygı ile duyururuz.
Çukurdere Madencilik San. ve Tic. A.Ş.
Vekili Av. İsmail BİÇER
* * *
Önemli not: Söz konusu yazımda bu şirketin adını yazmamıştım. Zaten söz konusu olan da şirket değil, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’e kurulan komploydu. Ama tekzip nedense şirketten geldi. Bu meslekte sık sık karşılaştığımız gibi ne yazık ki bazı mahkemeler konuyu tam incelemeden (sanırım dosya yoğunluğundan kaynaklanıyor) tekzip kararı alıyorlar.
En kısa zamanda tekzibe yanıt vereceğim. T.T.   

Tufan Türenç/Hürriyet