Medya
18 Mar 2013 09:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:05

HÜRRİYET'İN OKUR TEMSİLCİSİNDEN MUAMMER GÜLER'E YANIT!

Hürriyet'ten İçişleri Bakanı Muammer Güler'in "yurtdışında operasyon yapmadık" sözlerine açıklama geldi

İçişleri Bakanı Muammer Güler'in "yurtdışında operasyon yapmadık" diyerek yalanladığı Cilvegözü saldırısı haberine Hürriyet'in okur temsilcisi Faruk Bildirici farklı bir yanıt verdi.

İşte Faruk Bildirici'nin kaleminden İçişleri Bakanı Güler'e yanıt:

“Yerel giysiyle bastılar” haberi, gerçekten de “film gibi” bir operasyonu anlatıyordu. Habere göre, Cilvegözü’ndeki bombalı saldırıyı düzenleyen iki Suriyeliyi, 17 özel harekât polisi Lazkiye’de düzenledikleri bir operasyonla yakalayıp Türkiye’ye getirmişti.

Ancak bu haberi, İçişleri Bakanı Muammer Güler ertesi gün yalanladı. Güler, “Türk güvenlik güçleri yurtdışında operasyon icra etmedi” dedi. Oysa Bakan Güler, ilk açıklamasında “iki şüphelinin Suriye’den getirildiğini” vurgulamış, ama sınır ötesi operasyonu kimin yaptığını söylememişti. Bu ayrıntıyı merak eden gazetecilerin sorularına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Filmlere konu olacak operasyon yapıldığı” yanıtını vermişti.

HÜRRİYET HABERİ BİR GÜN SONRA YAYINLADI

12 Mart’ta çıkan gazeteler, sınır ötesi operasyonu kimin yaptığına yanıt arıyordu. Habertük, “Bombacılar Suriye’de paket”, Taraf, “Zanlıları Suriye’den getirttik”, Akşam “Tespit Türk güvenlik güçlerinden, teslim Suriyeli muhaliflerden” diyordu. Yeni Şafak ise “Operasyon Lazkiye” manşetinde “Türkiye’den giden özel harekâtçılar, bombacıları Lazkiye yakınlarında paketledi” başlığını kullanmıştı.

Hürriyet’in “Yerel giysiyle bastılar” haberi ise bu haberlerden bir gün sonra çıktı. İlk haberlere itiraz etmeyen Güler, bu kez haberi yalanlama yoluna gitti. Bakan’ın sözlerini haberde imzası olan Arda Akın’a sordum. Akın, haberine güveniyordu:

“Bakan, iki kişinin Suriye’de yakalandığını açıklayınca üst düzey güvenlik güçleriyle görüştüm. Şüphelilerin, terör, istihbarat ve özel harekât polislerinin ortak operasyonuyla Suriye’den getirildiğini öğrendim. Operasyona ayrıca Özgür Suriye Ordusu’nun da destek verdiği bilgisine ulaştım. Teyit edip yazdım.”

DOĞRUDUR DEMEK MÜMKÜN DEĞİL AMA...

Fakat bu bilgileri kanıtlayacak bir tanık ya da belge yok elinde. Bu sözlere dayanarak “Haber doğrudur” demek mümkün değil. Öte yandan Bakan Güler’in yalanlamasına bakarak, “Haber kesinlikle yanlış” da denemez. Türkiye’de politikacıların doğru haberleri yalanladığını az görmedik. Kaldı ki, Güler’in, “Polisimiz Suriye’de operasyon yaptı” demesi de beklenemez. Böyle bir açıklama uluslararası hukuk açısından ciddi sorunlar yaratır Türkiye’ye. 

Galiba en iyisi hükmü zamana bırakmak. Ne de olsa gerçeğin er ya da geç ortaya çıkmak gibi önlenemeyen bir karakteri var.