Medya
13 Mayıs 2015 13:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:33

Haziran'da darbe olsa hangi yazar ne yazar?

Yeni Şafak yazarı Salih Tuna bugün köşesinde bu soruya yanıt verdi.

Ahmet Altan'dan Erturğul Özkök'e, Ahmet Hakan'dan Murat Belge'ye, Hasan Cemal'den Emin Çölaşan ve Yılmaz Özdil'e kadar pek çok yazarın Haziran'da darbe olsa ne yazacağını köşesine taşıdı.

(...) Bakmayın siz darbelere karşıymış gibi yaptıklarına, imtiyazlarını geri verecek bir darbeye adeta aşeriyorlar. (İçlerinde, iptizale uğramış kişiliklerini kurtarmak için "Ah ulan bir darbe olsa da karşı çıksak..." şeklinde bekleşen uyanıklar da var.)

Seçimlerden hemen sonra diyelim ki darbe oldu, hangi yazar ne yazar hiç düşündünüz mü?

Dün söyledikleri yarın söyleyeceklerinin teminatı sadedinde yazarınız araştırdı, buyrun bakalım:

AHMET ALTAN: AKP'ye geçit yok. (Gezi gericiliği döneminde aklı sıra AK Parti'ye "No pasaran" çekmişti.)

ERTUĞRUL ÖZKÖK: Müjdeler olsun, demokrasi geliyor! (Sisi darbesi ardından, "demokrasi darbeyle de gelir" yorumunu yapmıştı.)
HASAN CEMAL: Olacağı buydu, Erdoğan'ı uyarmıştım. (Erdoğan'ı Menderes'in akıbetiyle tehdit ettiği tüm yazıları ve her darbenin yanında yar alan mümtaz kişiliği gereği.)

AHMET HAKAN: Darbeye karşıyız diyeceğiz ve ötesini söyleyemeyecek miyiz? Ben ötesini de söylerim arkadaş. ( 27 Nisan 2007 muhtırasında böyle yazmıştı. Sadece "muhtıra" yerine "darbe" kelimesini yerleştirerek güncelledim.)

EMİN ÇÖLAŞAN: Durup dururken darbe yapılmadı, AKP bunu hak etti. (Evren'in ölümü üzerine kaleme aldığı dünkü yazısında, darbelerin koşullara bağlı meşruiyetini şu satırlarla dermeyan etti: "12 Eylül 1980 darbesinin durup dururken yapılmadığını herkesin, özellikle genç kuşakların çok iyi bilmesi gerekiyor." )

YILMAZ ÖZDİL: Gücüm var diye dayatırsan, gücü olan sana dayatır. ( Noktasını virgülüne kadar 27 Nisan 2007 muhtırasında böyle söylemişti. Aynen aktardım. )

MURAT BELGE: Türk ordusu darbe yapmakla omurgalı olduğunu bir kez daha kanıtladı. (2008'de Gazeteport'tan Safile Usul'a, "Türk Ordusu ve burjuvazisi omurgası olan kurumlardır. Laikliği korur. Bu ülkeye Ayetullahlar filan gelemez" demişti.)