Polemik & Kulis
13 Ağu 2013 09:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:20

HASAN CEMAL'İN BOŞLUĞUNU O İSİM Mİ DOLDURACAK?

Milliyet adına Kandil'e giden 'Akil İnsan', KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ile görüştü.

Büyük Kürt Ulusal Kongresi öncesinde Milliyet adına Kandil'e giden Mithat Sancar,  KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ile görüştü. Bayık, Sancar'a Kürt sorununun Filistin'den de öte Ortadoğu'nun en önemli sorunu olduğunu savunarak "Kürt sorunu çözülmeden bölgedeki sorunlar çözülemez. İşte bu kongrenin en çok buna hizmet etmesi gerekir" dedi

Sancar'ın çarpıcı röportajı "Milliyet gazetesinde Hasan Cemal'den boşalan yeri bundan sonra Akil İnsanlar Heyetinde de görev almış olan Mithat Sancar mı dolduracak?" sorusunu akıllara getirdi.

MİLLİYET'TEN KOVULDU SÜREÇTEN KOVULMADI

Milliyet yazarı Hasan Cemal, 28 Şubat'ta Milliyet'in sürmanşetinde "İmralı zabıtları" başlığıyla çıkan BDP heyetinin Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeye ilişkin notların yayınını eleştirenlere tepki göstermişti. 

Cemal, "Siyasetçi siyasetçiliğini, gazeteci gazeteciliğini en iyi şekilde yaparsa, Türkiye de rahat eder" görüşünü dile getirdiği yazısının yayımlandığı gün Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Batsın sizin gazeteciliğiniz" sözleriyle dile getirdiği tepkisine hedef olmuştu.

Başbakan'ın tepkisinin ardından Milliyet'in sahibi Erdoğan Demirören tarafından yazılarına son verilmek istenen Cemal bir yandan da iki hafta süren bir izne gönderildi.

Cemal, 19 Mart Salı günü yayımlanmak üzere gazeteye "İki haftadır kapalı olan köşemi açarken – Gazetecilik ve gazeteciler üzerine” başlıklı yazısını yolladı. Ancak Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, Hasan Cemal'e bu yazıyı yayımlayamayacağını iletti.  Çıkan krizin ardından Hasan Cemal'in yaklaşık 15 yıldır yazdığı Milliyet ile yolları ayrılmıştı.

MİLLİYET ÖNCE KOVDU SONRA RÖPORTAJINI YAYINLADI
Hasan Cemal Milliyet'ten kovulduktan sonra T24 sitesi için yazmaya başlamış ve  Abdullah Öcalan'ın 21 Mart'ta Diyarbakır'daki Nevruz Meydanı'nda açıklanan tarihi çağrısının hemen ardından Kuzey Irak'a gidip Murat Karayılan ile bomba bir röportaj yapmıştı.

İşin ilginç yanı 15 yıllık yazarlarını kovan Milliyet'in Hasan Cemal'in Kandil'de yaptığı röportaja gazetede haber olarak yer vermesiydi.

BOŞLUĞU SANCAR MI DOLDURACAK?

Şimdi Akil İnsanlar Heyetinde de yer alan Anayasa Profesörü Mithat Sancar'ın Kandil'e gidip Cemil Bayık ile röpotaj yapması, Milliyet'in yeni dönemde Hasan Cemal'in kovulmasından kaynaklanan boşluğu Sancar ile doldurmaya çalıştığını gösteriyor. 

HASAN CEMAL KİMDİR?

Kürt sorununun barışçıl yollardan çözümü için en çok yazı kaleme alan isimlerin başında gelen Hasan Cemal, 1944 yılında İstanbul'da doğdu. Gazeteciliğe 1969 yılında Ankara’da haftalık Devrim dergisinde başlayan Hasan Cemal, 1979 yılında Cumhuriyet gazetesinin Ankara temsilcisi oldu. 1981-1992 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde genel yayın yönetmenliği yapan Cemal, 1992-1998 yılları arasında Sabah gazetesinin başyazarı olarak görev yaptı. Usta gazeteci, bu yılın başında Başbakan Erdoğan ile polemiğe girdikten sonra uzun bir süredir iç ve dış politika yazıları kaleme aldığı Milliyet gazetesindeki köşesini kaybetti. Ardından internet gazetesi T24 için yazmaya başladı. Hasan Cemal, Kürt kelimesinin çok zor telafuz edildiği dönemde PKK lideri Abdullah Öcalan ve Murat Karayılan'la yaptığı röportajlarla ön plana çıkmıştı. Cemal, çözüm sürecinin başlamasının ardından PKK'nın Türkiye'den sınır dışına çıkışını izleyen ilk gazeteci oldu.

MİTHAT SANCAR KİMDİR?

Anayasa profesorü olan Mithat Sancar 1963'te Nusaybin'de doğdu. Diyarbakır Öğretmen Lisesi ve A.Ü. Hukuk Fakültesi mezunu olan Sancar ‘‘Temel Hakların Yorumu’’ konulu teziyle 1995’te doktor, başka çalışmalar yanında ‘‘Hukuk Devleti’’ konulu teziyle de 1999’da doçent oldu. Başta Birikim olmak üzere çeşitli dergilerde çok sayıda yazısı yayımlanan Mithat Sancar A.Ü. Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi.