Medya
19 Ağu 2015 11:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:49

Fehmi Koru'dan olay 'erken seçim' kehaneti!

Habertürk yazarı Fehmi Koru, Anayasa’nın tanıdığı 45 günlük sürenin dolmasına yaklaşılan şu günlerde, olabilecek 'erken seçim' senaryolarını kaleme aldı.

Koalisyona dair son umutlar MHP lideri Devlet Bahçeli ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşmenin olumsuz sonuçlanmasıyla tükendi. Erken seçim için Ekim ve Kasım aylarının dillendirildiği Ankara kulislerinde erken seçim senaryoları hazırlanmaya başlandı.

ERKEN SEÇİMDEN SONRA BİR SEÇİM DAHA OLABİLİR Mİ? 

Habertürk yazarı Fehmi Koru, bugünkü yazısında Anayasa’nın tanıdığı 45 günlük sürenin dolmasına yaklaşılan şu günlerde, olabilecek 'erken seçim' senaryolarını kaleme aldı. Koru, erken seçimden tek parti iktidarı çıkmaması durumunda “Bu da sorunu çözemedi, hadi yeni bir seçime gidelim” denilmesi ihtimalidir. 7 Haziran’da sandığa yansıyan tabloyu beğenmeyen/ler seçimi yenilemeyi çare görmüşlerdi; çıkacak tablo yine beğenilmeyeceği için, aynı çareyi akla getirebilir pekâlâ..." diyerek seçimin 3. kez yenilenebilceğini ileri sürdü.

ERKEN SEÇİMDE 7 HAZİRAN'DAKİ TABLO DEĞİŞİR Mİ?

Koru, yenilenen seçimde 7 Haziran'daki tablonun değişmesine ihtimal vermezken, 'mevcut siyaset denklemiyle gidilecek seçimin bir partinin tek başına iktidarını çıkarmasının neredeyse imkânsız olduğunu,aradan geçen sürede kanaatleri kökten değiştirecek bir gelişme yaşanmadığını; yaşanan gelişmelerin de AK Parti’nin şansını artıracak türden olmadığını' ifade etti. Koru

"EN İYİ İHTİMAL"

Koru'ya göre, 'en iyi ihtimalle mevcut denklemin devamı söz konusu olabilir'. "Her gün sayısı artan biçimde “şehit cenazeleri” geliyor ve güvenlik zaafı yaşanan ülke köşelerinin sayısı artıyor. Siyasete ve güvenliğe ait sorunların vurduğu ekonomi, alarm zilleri çaldırmaya başladı. Geleceğe umutla bakmak zorlaştı." diyen Koru, "Kısa süre sonra yapılacak seçimde 7 Haziran’dan farklı bir sonuç alınmazsa ne olur?" sorusuna şöyle cevap verdi:

"Akla gelen ilk cevap, “Bu da sorunu çözemedi, hadi yeni bir seçime gidelim” denilmesi ihtimalidir. 7 Haziran’da sandığa yansıyan tabloyu beğenmeyen/ler seçimi yenilemeyi çare görmüşlerdi; çıkacak tablo yine beğenilmeyeceği için, aynı çareyi akla getirebilir pekâlâ...

Nafile seçimler ülkesine dönüştürülme tehlikesidir bu.

Ya da, 7 Haziran sonrasında makulü aramak yerine vatandaşın hata yaptığını ve fırsat tanınırsa tavrını değiştireceğini düşünen/ler, bu kez, milli iradeye boyun eğer ve koalisyona razı olabilirler.

Kendiliğinden gerçekleşmesi ilkinden daha zor bir ihtimal bu.

Zorluğu ortadan kaldırıp makulü yakalamayı getirecek olan, şu günlerde sesini çıkarması gerektiği halde susanların dillerinin çözülmesidir. Bazılarının aklının başına gelmesi için olumsuzluğun birden fazla yaşanması gerekebiliyor çünkü.

“Yenilikçi Hareket” için Refah Partisi’nin kapatılması yetmemiş, Fazilet Partisi’nin de benzer akıbete uğraması gerekmişti.

Herkes umudunu kaybetse de, ben, demokrasinin sonunda çare bulacağından umutluyum."