Medya
24 Oca 2012 15:11 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:16

''EYVAH EYVAH KADAR KOMİK DEĞİL AMA...'' BERLİN KAPLANI'NI İZLEDİ YAZDI!

Medyaradar sinema-tv yazarı Murat Tolga Şen, Ata Demirer'in yeni filmi 'Berlin Kaplanı' için neler yazdı?

Türk sinemasının sadece ismiyle bilet satabilen dört komedi oyuncusundan biri olan Ata Demirer’in yeni filmi Berlin Kaplanı 352 kopya ile Cuma günü gösterimde... Merakla beklenen, gişe potansiyeli yüksek filmi kalabalık bir basın gurubuyla birlikte bugün izledim.

Ata Demirer, ismi gişe için kıymetli olsa da sadece buna güvenen ve sömüren biri değil... Şafak Sezer ve Şahan Gökbakar’ın tersine, Cem Yılmaz gibi gerçekten sinema yapabilmek amacıyla çıkmış yine yola... Bu da ne çekerse çeksin onun sinemasını ciddiye almamıza yol açıyor.

Berlin Kaplanı, doğma büyüme Berlin’li olan tipik bir Alamancı boksörün zoraki Türkiye macerası sırasında başına gelenleri konu ediniyor. Filmi sevdiğimi peşinen ilan edebilirim fakat üzülerek söylemeliyim ki, seyirci benim kadar merhametli davranmayabilir bu kez...

Berlin Kaplanı’nın senaryo aşamasında bazı sıkıntıları var. Afişinde vaadettiği kadar büyük bir macera izletemiyor, Eyvah Eyvah’ın aksine tüm komedi yükü Ata Demirer’in sırtına yüklenmiş ve paslaşabileceği başka bir oyuncu daha yok. O yüzden önceki filmlerindeki kahkahaların yerini tebessümler alıyor ve sulu komedi seven seyircinin filmden keyif almamasına yol açabilir bu durum. Oyuncu seçimine laf edecek değilim fakat Nihal Yalçın yetenekli bir oyuncu ve yükselen bir değer olmasına rağmen Antalyalı masum, romantik emlakçı kız karakteri için doğru bir seçim olmamış. Onu bu rol için düşünenler Özge Borak ve Demet Akbağ’ı aynı karakterde birleştirmeyi denemişler sanki ama başaramamışlar. Senaryo, Alamancı boksör Ayhan Kaplan tiplemesinin potansiyelini tam değerlendiremeyen, daha yüzeyden giden bir yapıya sahip ama bir Rocky özentisi, taklidi olma durumu da yok tabi...

Eğer bunları ve bazı kusurları daha görmezden gelirseniz yine de epey keyifli bir seyirlik var karşınızda... Ata Demirer sadece bir komedyen olarak değil, oyun gücüyle de kıymetli olabileceğini ispat ediyor. Filmin senaryosunun içine gizlenmiş iyi niyet hoşuma gitti. "kötü insan yoktur, bizi bu hale getiren hayat ama istersek değişebiliriz" diyor Berlin Kaplanı ve bu olumluluk hali umarım seyirciye de geçer.

Uzun lafın kısası; Eyvah Eyvah serisinden sonra biraz hayal kırıklığına da uğrasanız, naif, komik ve duygusal bir Ata Demirer filmi izleyeceksiniz. Herkes bir önceki filminin başarısı ile kıyaslayacaktır ama eğlencesi o noktadan biraz geride duran Berlin Kaplanı’nı sırf bu yüzden "kötü film" ilan edemeyiz. En azından ben etmem! Ayrıca filmi mutlaka sinemada görmenizi tavsiye ederim. Türk sinemasının, hiç bir desteğe muhtaç olmadan film çekerek para kazanan ve bu parayı yeniden sinemaya aktaran insanlara ihtiyacı var. O yüzden biraz aceleye gelmiş gibi dursa da izlemesi çok keyifli, eğlenceli ve en önemlisi salonlar için gerekli bir hayat öpücüğü olacak bu filme gişe yolunda başarılar diliyorum.

Twitter.com/murattolga