Medya
28 Şub 2011 10:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:05

"ERKEK BASIN BUNU DA YAZIN!"

Milliyet yazarı Mehveş Evin, son günlerde peş peşe meydana gelen kadın cinayetlerine basının duyarsız kalmasını eleştirdi!

Erkek basın bunu da yazın

Bilmem farkında mısınız... Gazetelerin birinci sayfalarında artık her gün bir kadın cinayeti yer alıyor. Hepsinde fail belli: Kocaları veya sevgilileri. 

Kadın cinayetlerini, arka sayfalarda kaybolan küçük haber olmaktan çıkaran, “namus cinayetleri”nden ayrıştıran yeni bir unsur var: Çoğu, eşlerinden ayrılma aşamasındayken hayatından endişe ederek savcılığa, polise şikâyet etmiş. Buna rağmen devlet, bu kadınları koruyamıyor. Kadınlar, sokak ortasında katlediliyor. 

Ayşe Paşalı cinayetiyle doruk noktasına ulaşan trajik cinayetler, artık Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri. Fakat nedense basında, “dekolte” açıklamalarıyla konuşulan, ciddiye alınan kadın düşmanı profesör kadar ilgi göremiyor.

Cinayetler marjinalleştiriliyor
Şöyle düşünün: Köşe yazarlarının kaçı, kadın cinayetlerine dikkat çekti? Hepsi maşallah Ortadoğu’daki isyanlar, siyasi yorumlar, yargıda reform konusunda yazıp çiziyor. İnsan hakları deyince aslan kesiliyorlar.
Ama en önemli insan hakkına, yani yaşam hakkına sahip çıkmıyorlar.

Öldürülen kadınlar, özellikle erkek yazarlar için yeterince ilginç değil. Sanki kadın cinayetlerini protesto etmek, feminist örgütler ve CHP’li birkaç kadın vekilin tekelindeymiş gibi davranılıyor.
Koca bir toplumu ilgilendiren, ayaklandırması gereken bir konu ya yok sayılıyor ya da marjinalleştiriliyor.

Salgına dönüştü
Hepimiz biliyor, ama susuyoruz: Kadın cinayetleri bu toplumun en büyük, fakat konuşulmayan yarası. Son yedi ayda, 246 kadın öldürüldü. Kasım 2010’da yapılan bir araştırma, cinayetlerde yedi yılda yüzde 1400’lük artışa işaret ediyordu. Sadece 2011’in ilk iki ayındaki cinayetleri hesaba katarsanız, rakamlar çok daha vahim boyutlarda.

Peki sorumlular ne yapıyor?  Devlet görevlileri hiç üzerine alınmıyor... Sorumlu bakanlar, “münferit olay” değerlendirmeleri yapıyor... Basında birkaç kadın köşe yazarı hariç, herkes havalara bakıp ıslık çalıyor. Bu sessizlik, sağır etmiyor. Öldürüyor.

Mehveş Evin / www.milliyet.com.tr