Polemik & Kulis
16 Tem 2013 13:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:17

DEVLETİN RANTINI CEMAAT YEMEDİ! NURJUVAZİ'YE CEMAL UŞŞAK'TAN İTİRAZ!

Ezgi Başaran'a konuşan Aydın Uğur'un "nurjuvazi" kavramına Gülen Cemaati'nin önemli isimlerinden gazeteci Cemal Uşşak'tan itiraz geldi...

Son zamanların aktivist kimliğiyle öne çıkan gazetecilerinden Ezgi Başaran'ın Radikal'deki köşesi gündemin politik yoğunluğuna karşın çarpıcı bir fikri tartışmaya sahne oluyor.

İSLAMİ SERMAYENİN ÇEKİRDEĞİ NUR VE GÜLEN CEMAATİ: NURJUVAZİ!

Başaran'ın dün yayınladığı , Bilgi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Aydın Uğur röportajına Gülen Cemaati'nin kıdemli isimleri arasında sayılan Cemal Uşşak'tan itiraz geldi. Aydın Uğur Türkiye'de etkin bir güç haline İslami sermayeyi "nurjuvazi" olarak tanımladığı röportajda “Nurjuvazi, ‘Hazır güç bizdeyken ortalığı dağıtmayalım’ diyor” tespitini yapmıştı. "Nurjuvazi" kavramının Nur ve Gülen Cemaati'ni akıllara getirmesi üzerine Cemal Uşşak'tan itiraz geldi.

"BU DEYİM HİZMET AÇISINDAN RENCİDE EDİCİ"

Aydın Uğur'un "nurjuvazi" kavramında sadece Nur ve Gülen Cemaati için değil onları da kapsayan İslami burjuvazinin en üst katmanlarını kastettiğini söylemesine karşın Twitter’dan itiraz eden Cemal Uşşak ‘bu deyimin Hizmet açısından rencide edici olduğunu’ söyledi. Uşşak'ın itirazı ile kendisiyle görüşen Ezgi Başaran Gülen hareketinin "nurjuvazi" kavramına getirdiği eleştirileri köşesine taşıdı.

"DEVLETİN RANTINI YİYEN GÜLEN CEMAATİ DEĞİL"

Cemal Uşşak, Aydın Uğur'un Nurjuvazi analizine getirdiği eleştiride "Hizmet"in hükümetin veya devletin olanaklarından yararlanmadığına dikkat çekti.

İşte Ezgi Başaran'ın Cemal Uşşak röportajındaki ilglili bölüm:

“Rencide olunacak ne var, röportajdaki temel söylem dünya nimetlerine ulaşmış bir kesimin edindiklerini korumak istemesi. Gayet de doğal bu” dedim. Cemal Bey şöyle açıkladı: “Ezgi, helaliyle kazanan insanlara söyleyecek sözüm yok. Yalnız burada başka bir ima var: Rant kelimesi. İşte bu, rencide edici. Hükümetin çevresinden rant uğruna ayrılmayan bir kesimin varlığını inkâr etmiyorum. Zaten bence dindarlar iktidarla ve varlıkla imtihanını teolojik olarak kaybetti. Ama bu kesimde Gülen Cemaati’nden kimseler yok denecek kadar azdır.”

* * *

“Hiç mi yok yani” diyorum...
“Bizim çevremiz, arkadaşlarımız o kesimde yoklar. Düşünüyorum, bakıyorum, biliyorum. Yoklar. Dolayısıyla nurjuvazi deyiminin ilk çağrıştırdığı Gülen Cemaati hiç parçası olmadığı bir kesimin parçasıymış gibi görünüyor. Benim itiraz ettiğim bu. Yoksa özü itibariyle Aydın Hoca’nın söylediklerine katılıyorum. Gerginlikten endişe eden kimselerin sayısı her geçen gün artıyor, benim kulağıma da geliyor.”

Yazının tamamı için buraya tıklayın...