Polemik & Kulis
29 Tem 2021 13:35 Son Güncelleme: 29 Tem 2021 17:02

Cumhuriyet gazetesinde üst düzey deprem! Sendika krizi istifa getirdi!

Gazeteci Aykut Küçükkaya, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevinden istifa etti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Küçükkaya, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’un kendisine ‘sendika üyesi gazetecileri istifa etmeye zorlaması’ yönünde istekte bulunduğunu söyledi. Küçükkaya, “Gelinen noktada ‘ya çalışma arkadaşların istifa edecekler ya da sen genel yayın yönetmenliğini bırakacaksın’ çizgisine geldi“ ifadelerini kullandı.

Aykut Küçükkaya, “Cumhuriyet Gazetesi’nin savunduğu ilkelere yakışmayan, emek ve sendika karşıtı tavır nedeniyle tercihimi yazı işleri ekibimden, Cumhuriyet’e büyük emek veren tüm çalışma arkadaşlarımdan ve gazetem Cumhuriyet’le özdeşleşmiş sendikadan yana alıyorum“ diyerek istifa ettiğini duyurdu.

Cumhuriyet Gazetesi muhabiri İpek Özbey de Küçükkaya’ya destek verdiğini belirtti.

Aykut Küçükkaya'nın açıklamasının tamamı şöyle:

"7 Eylül 2018 tarihinde gerçekleştirilen vakıf toplantısında yönetim kurulu üyelerinin oybirliğiyle Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği'ne getirildim. 3 yıldır bu görevi büyük bir onur ve gururla yürüttüm. Yazıişleri ekibimle birlikte gazetecilikte, habercilikte büyük başarılara, ödüllere imza attık. En büyük mutluluğun 27 yıldır Cumhuriyet ailesinin bir üyesi, emekçisi olmamdır.

Bu hafta başında Cumhuriyet Vakfı Başkanı Sayın Alev Coşkun tarafından, "Türkiye Gazeteciler Sendikası'yla başlayacak toplu iş sözleşme görüşmeleri öncesi sendika üyesi olan editoryal kadrodaki arkadaşlarımı sendika üyeliğinden istifa ettirmem, bu yönde görüşmeler yapmam" istenmiştir. Gelinen noktada olay "ya çalışma arkadaşların istifa edecekler ya da sen genel yayın yönetmenliğini bırakacaksın" çizgisine geldi.

Cumhuriyet Gazetesinin savunduğu ilkelere yakışmayan, emek ve sendika karşıtı tavır nedeniyle tercihimi yazıişleri ekibimden, Cumhuriyet'e büyük emek veren tüm çalışma arkadaşlarımdan ve gazetem Cumhuriyetle özdeşleşmiş sendikadan yana alıyorum. Bugün (29 Temmuz 2021) itibarıyla 27 yıldır büyük bir gururla çalıştığım gazetem Cumhuriyetten, 3 yıldır yürüttüğüm Genel Yayın Yönetmenliği görevimden istifa ediyorum.

Bugüne kadar hep desteğini hissettiğim Cumhuriyet ailesine, çalışma arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Saygılarımla...”

CUMHURİYET’TEN AÇIKLAMA

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın görevinden istifa etmesinin ardından Cumhuriyet yönetiminden açıklama geldi.

Cumhuriyet Gazetesi internet sitesinde yayımlanan “Cumhuriyet’ten açıklama” başlıklı yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:  

1. TGS’nin başlattığı Toplu Sözleşme görüşmesi, bugün saat:11.00’de Cumhuriyet gazetesinde başlamıştır.

2. Bu yasal süreç devam edecektir. Cumhuriyet yönetimi sendikal faaliyetlere karşı değildir. Sendika, uzun yıllardır Cumhuriyet gazetesinde örgütlüdür.

3. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, gazetelerin genel yayın yönetmenleri işverenin temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Bu yasal hüküm nedeniyle, Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın TGS üyeliğinden ayrılması, bu süreçte yasa gereğidir.

4. Bu yasal durum karşısında Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın sendikadan istifa etmek yerine gazetedeki görevinden istifa etmesi tamamen şahsi kararıdır.

5. Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın istifasının yürürlüğe konması konusu 2 Ağustos 2021 Pazartesi gününe kadar bekletilecektir.

ÖDÜLLERLE GEÇEN 26  YIL

Aykut Küçükkaya 16 Ocak 1973'te Zonguldak'ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Zonguldak'ta tamamladı. 1994'te İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü bitirdi. Aynı yıl Cumhuriyet'te "gece muhabiri" olarak çalışmaya başladı. 

Cumhuriyet’te yaptığı özel haber ve araştırmalarıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü, Milliyet Abdi İpekçi Yılın Gazetecilik Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü, TGC Çetin Emeç Gazetecilik Ödülü, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Nezih Demirkent Gazetecilik Ödülü, TGC Yılın Başarılı Gazetecisi Ödülü ve ÇGD Yılın Haber Ödülü'nün de aralarında bulunduğu 16 gazetecilik ödülüne layık görüldü. Bombalı-silahlı suikastlerle katledilen Türk Basını’nın simge isimleri Abdi İpekçi, Çetin Emeç ve Uğur Mumcu adına verilen gazetecilik ödüllerinin tamamına layık görülen tek gazetecidir.

Uluslararası Şeffaflık Derneği'nce "2018 Şeffaflık Ödülü"ne layık görüldü. Küçükkaya'nın 25 yıllık gazetecilik yaşamına atıf yapan Uluslararası Şeffaflık Derneği, ödül gerekçesini kamuoyuna, "Medya dalında ödüle, kamu kaynaklarının halkın yararına kullanılması mücadelesinin vazgeçilmez bir paydaşı olan araştırmacı gazeteciliğe dair çok değerli çalışmaları, uzun yıllar boyunca ve oldukça zor koşullarda üreten Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya değer görüldü. Yolsuzlukları araştırdığı haber dosyalarını da içeren Rüşvetin Deşifresi (2014), Şef:Yimpaş'la Kurulan Para Diktatörlüğü (2007), Yüzyılın Yolsuzluk Oyunu (2009) AKP'li Belediyelerde Neler Olmuş Neler (2014) başlıklı kitaplarına, 2018 yılında "The Ortak: "Hepiniz Oradaydınız" Belgeseli kitabını da ekleyen Küçükkaya; bürokrasi, siyaset ve iş dünyasının seçkinleri arasındaki usulsüz ilişkileri yansıtarak kamu kaynaklarının şeffaflık, hesap verilebilirlik, sosyal eşitlik, adalet ilkeleri doğrultusunda ve kamu yararına kullanılması için toplumsal farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasına 25 yıllık gazetecilik yaşamı boyunca çok değerli bir katkı sunmuştur" açıklamasıyla duyurdu. En son Kültür Üniversitesi öğrencileri tarafından "2019-Yılın Genel Yayın Yönetmeni" seçildi.

Türkiye’de yaşanan yolsuzluklar üzerine yayımlanmış altı araştırma kitabı bulunuyor. 2002’de yayımlanan ilk kitabı Alnından Vururlar, Türkiye’de yolsuzluklar tarihinin en önemli dönemeçlerinden biri olarak gösterilen Beyaz Enerji Operasyonu’nda “düğmeye basan isim” olarak bilinen Kurmay Albay Aziz Ergen’in kaleme aldığı anı kitabında ilk kaynak kitap olarak gösterildi. Küçükkaya, yolsuzluk operasyonunun yargı ayağındaki en önemli isim olan Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk’ın anılarını kaleme aldığı “İmralı’da Öcalan’a Soruldu” adlı kitabın da editörlüğünü üstlendi. Gezi Direnişi isimli eseri Prof. Emre Kongar’la birlikte kaleme aldı. Bu kitap PEN Türkiye tarafından 2013 yılının Temmuz’un da “Ayın Kitabı” seçildi. İslami holdingler ve yeşil sermaye alanında Türkiye’deki en uzman isimlerden birisi olan Küçükkaya, kamuoyunun yıllarca yakından takip ettiği Deniz Feneri skandalını haberleriyle ortaya çıkardı, kitaplaştırdı.  

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi olan Küçükkaya, muhabirliğinin yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi’nde uzun yıllar yöneticilik yaptı. 4 yıl boyunca Cumhuriyet'in Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğü’nü ve Haber Müdürlüğü’nü yaptı. 2016 yılında Haber Koordinatörlüğü’nü üstlendi. 7 Eylül 2018 tarihinde Cumhuriyet'in Genel Yayın Yönetmeni oldu. Küçükkaya, evli ve bir erkek çocuk sahibidir.