Medya
15 Oca 2023 16:38 Son Güncelleme: 15 Oca 2023 16:38

CHP’den tv100, Kemal Kılıçdaroğlu ve Uğur Dündar’a kumpas mı kuruldu? Yaptıran ve sebebi belli oldu…

Odatv yazarı Hürrem Elmasçı, SADAT tarafından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Uğur Dündar ve tv100'e kurulan komplo ile ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

SADAT tarafından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Uğur Dündar ve tv100'e kurulan komplo ile ilgili Odatv yazarı Hürrem Elmasçı'dan dikkat çekici bir yazı geldi. ‘Kılıçdaroğlu'na asıl zarar verenler: Bir programın gözden kaçanları...’ başlıklı yazıda CHP Genel Başkanı Başdanışmanı Tuncay Özkan'a dikkat çekildi...

İşte Hürrem Elmasçı'nın o yazısı…

Çocuklar şurası gerçek ki, Uğur Dündar, Türkiye'nin yaşayan en değerli gazetecisi.

Sayın Dündar, çalıştığı kurumlardan bile özgül ağırlığı fazla olan birisi. Yayınları, haberleri her zaman ses getirdi, getirmeye de devam ediyor.

Bu girizgahı neden yaptım?

Türkiye'nin yeni ve en genç kanallarından biri olan TV100, Sayın Dündar’ı transfer ederek başarılı bir hamle yaptı. Uğur bey de ilk programına konuk olarak CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu davet etti. Programın beklentisi hayli yüksekti. Çünkü gündem de üzerine konuşulması gereken son derece kritik siyasi tartışmalar vardı; Babacan, Davutoğlu çıkışı gibi neler neler… Yayın başladı.

REKLAM BANTI

Buraya kadar her şey normaldi. Ne zaman ki Sayın Kılıçdaroğlu konuşurken alt bant reklam olarak, tartışmaların odağındaki SADAT’ın reklamı girdi, kıyamet de işte o zaman koptu! SADAT grubu ile Sayın Kılıçdaroğlu arasındaki polemikleri hatırlayın. SADAT’ın binasının önüne gidip açıklama yapmıştı Sayın Kılıçdaroğlu. Yani aralarında husumet vardı.

Çocuklar Murphy  kuralarını bilirsiniz. Temel kuralı şudur:

Bir şeyin ters gitme olasılığı varsa, ters gidecektir. Aslında tüm bu hikayede böyle başlamış gözüküyor.

Hikayeyi içinden çıkılmaz hale getiren ilk unsur bir medya kuruluşunun, üzerinde hayli şaibe olan bir kuruluşun ilanını kabul etmesiyle başlıyor. SADAT, TV reklamı ile müşteri arayışına girebilecek bir kuruluş değil.  Perakende ürün satmıyor!

Reklamın amacı üzerindeki gölgeyi kaldırmak. İddiaya göre SADAT kanal ile 36 bant reklamı anlaşması yapmış. Bunu da Selçuk Bayraktar'ın konuk olduğu programda, yani geçen hafta girmeye başlamışlar. Hepsinin bir programda bitiremedikleri için belli aralıklar ile giriyorlarmış. Benim öğrendiğim bu çocuklar...

Ayrıca alt bant reklam en ucuz reklam türüdür.

Doğal olarak, SADAT reklamının kanala da mali bir katkısı yok. O yüzden SADAT’ın reklam hamlesini biraz daha ayrıntılı araştırmak lazım bu gazetecilere düşer....

SADAT’ın kurucularından emekli General Adnan Tanrıverdi'nin oğlu ve şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Melih Tanrıverdi'nin “gol attık” demesi de işi basitlikten çıkarıyor. Evet çocuklar, SADAT kurnazlığını gösteriyor.

CANLI OLMAYAN “CANLI”

Çocuklar meşhur Murphy’nin kurallarından biri de şu: Gizli hata gizli kalmaz! Yani az sayıda insanın bildiği bir yanlış, kesinlikle deşifre olur.

Dün akşam da böyle oldu. Bu ikinci talihsizlikti. Cumartesi akşam ki yayını izleyenler ekranlarında CANLI ibaresini gördü. Oysa yayın saatlerinde Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Müjdat Gezen’in 70. Sanat Yılı kutlamasına katıldı ve İstanbul’da Cemal Reşit Rey salonundaydı.

Müjdat bey, Uğur beyin de yakın arkadaşı. Belli ki Sayın Dündar nezaket göstermiş, Sayın Kılıçdaroğlu’nu Cumartesi akşamı canlı yayın için zorlamamış ve  70. Sanat Yılında dostunun yalnız bırakılmasının önüne geçmişti. (Sayın Rahmi Koç gibi önemli isimler de bu programa katıldı.)

Yani?  Yani yayın bir gün önce Ankara’da çekilmiş ve banda alınmıştı.

Zaten Uğur bey de yayın saati civarında, kanalın haber merkezinin yöneticileriyle “Bir Ankara Hatırası” diyerek fotoğraf paylaştı.

Evet yayın, 24 saat önce Ankara’da yapılmıştı ama CANLI ibaresi ile yayınlanıyordu. Bu hatayı Uğur bey asla yapmaz.

Belli ki, reklam servisi kadar, program servisi de genç ve tecrübesiz.  Böylesine bir iletişim çağında bant programa CANLI ibaresi koymak hiç akıllıca değildi.

ASIL HATA NEYDİ

Çocuklar, tüm bu talihsizlikler dizininin hiçbiri aslında pek önemli değil. Önemli olan bu programda Sayın Kılıçdaroğlu’nun vereceği/verdiği mesajlar olacaktı. SADAT reklamı tartışması programın içeriğini tamamen yok etti. Böylesine önemli haber yayında hiçbir açıklama doğru dürüst medyaya, kamuoyuna yansımadı. Herkes bu saçma sapan reklam polemiğine odaklanıp kaldı…

Ve çocuklar üzüldüm, çok önemli bir haber program katledildi. Hem Uğur bey hem de Sayın Genel Başkan adına samimiyetle üzüldüm.

Peki bu odak kaymasına kim sebep oldu? Paylaşımlara bakarsanız CHP ve Sayın Kılıçdaroğlu’nun güçlü savunucuları buna neden oldu. Kemal beyi savunalım, SADAT’ı ve TV100’ü hırpalayalım derken hem program içeriğini öldürdüler hem de SADAT’ın onlara sonsuz müteşekkir olması gerekecek kadar bu kurumun reklamını yaptılar!

Bu da talihsizlikler dizinin üçüncü ama en önemli halkası oldu.

Bunu kim yaptırdı? Deniyor ki CHP'nin medyadan sorumlu ismi olan Tuncay Özkan trolleri!

Bana söylenenlere göre, geçen hafta yazdığım Tuncay Özkan- Bayburt İnşaat ilişkisini TV100 kanalının MedyaTava gibi medyasında çok yer almıştı. Sayın Tuncay Özkan'ın kızgınlığı bunaydı!

Ah ah Tuncay beyin kişisel düşmanlıkları hiç bitmez, TV100 başında olan Alican Değer ile de yumruk yumruğa kavga ettiğini medyada bilmeyen yok... Tuncay Özkan'ın SADAT bahanesiyle TV100'e düşmanlık yaptırmak istediği konuşulanlar arasında kulislerde...

KENDİNİZE SORUN

İletişim stratejik bir konu. Ne yazık ki “CHP mahallesi” sesi çok çıkan meşhur karakterleri yüzünden kendi liderlerinin programını içerik olarak yok etti. Her zaman diyorum; ne yazık ki Ortadoğu hasletleri mevcut bizde. Göze girmek için bağıranlar, meydan okuyanlar, rest çekenler, slogan atanlar…

Göze girdiler mi bilmem ama güzelim programın gözünü oydular.

Bu kuru gürültücülerin bu stratejik hatasının kaybedeni Sayın Kılıçdaroğlu idi.

Kazananı ise, aynı profillerin sayesinde yoğun reklamı yapılan SADAT oldu. Sosyal medyada güçlü bir reklam kampanyası yaptılar. Üstelik ücretsiz!

Yazımı şöyle bitireyim çocuklar:

Murphy der ki; ‘Bağışla ama unutma!’

Vasat ve stratejik akıldan yoksun gürültücü tribüncüler şimdi kendinize, sizin tabirinizle şunu sorun: #kemalkılıçdaroğlunededi

NOT: Yazımdan sonra Sayın Uğur Dündar aradı, “Yayında ekrana kesinlikle CANLI yazılmadı” dedi.