Cezmi Abi'den BİK yetkililerine çağrı! Gazetecilere 6 bin lira devede kulak kaldı

Ankara basınının "Cezmi Abi"si Cezmi Sayılgan bu hafta, Basın İlan Kurumu tarafından basın mensuplarına verilen borç parayı yazdı.

Mesleğe başladığım yıllarda basın mensupları, indirimli uçak biletinden indirimli telefon aboneliğine kadar bir dolu imkan ve avantaja sahipti. Basın kartımın olmadığı o yıllarda meslek büyüklerime acayip imrenirdim.

Sonraları basın kartına ve basın mensuplarına sağlanan imkan ve avantajlar teker teker ortadan kalktı. Bugün gelinen noktada, basın kartı sahibinin toplu taşımadan ücretsiz yararlanmak gibi birkaç hakkının kaldığını söylersem, yanlış olmaz sanırım.

Üzülerek ifade etmeliyim ki tüm bunlar basın mensubunun toplumda kaybolan itibarının toplu bir sonucu. Bu hak kayıplarında elbette temel işi basın mensuplarının haklarını korumak ve geliştirmek olan başta gazeteci cemiyetleri, meslek örgütleri ve ilgili sendikalar da pay sahibi.

Maalesef basın mensupları olarak uzun yıllardır tek ses olamıyor, birlikte hareket edemiyoruz. Bu da günün sonunda basın mensuplarının haklarına olumsuz yansıyor.

*

Kıymetli meslektaşlarım, kıymetli okurlar; içinizi daha çok karartmak istemem.

Bazı iyi uygulamalar, eksiklikleri olsa da hala var. Bunlardan biri de Basın İlan Kurumu’nun, basın mensuplarına verdiği faizsiz borç para. Bu öyle ahım şahım bir miktar değil, hepi topu 6.000 TL.

Basın mensuplarına kalan birkaç güzel şeyden biri olan bu para, günümüz şartlarında değerini ve anlamını yitirdi.

Yeniden değerleme oranının %36,20, yıllık enflasyonun %36,08, asgari ücretin net 4.253 TL olduğu bu ortamda Basın İlan Kurumu’nun borç olarak verdiği 6.000 TL devede kulak kalmaya başladı.

Her şey artarken, bu rakamın sabit kalması ve enflasyon karşısında değerini ve anlamını yitirmesi doğru değil.

Basın İlan Kurumu yetkililerinin, basın mensuplarının ufak da olsa bir ihtiyacına çare olan bu rakamı artırması gerekiyor. Özveriyle gece-gündüz çalışan basın mensupları bari bu iyi uygulamadan hakkıyla yararlansın.

Cezmi Abiniz