Bu; bir maaş, bir pasaport ve bir uçuş yazısıdır…

Ankara basınının "Cezmi Abisi", usta gazeteci Cezmi Mesut Sayılgan, yeni köşe yazısında sektör çalışanlarının maaş, pasaport ve THY uçuşlarına ilişkin sıkıntılarını ele aldı.

Sevgili Medyaradar okurları, kıymetli meslektaşlarım umarım iyisinizdir. Ve umarım hayatınızda her şey yolunda gidiyordur.

Dostlar; 7 Ağustos 2019 tarihinden bu yana sizlerle bu köşe aracılığıyla dertleşme, sorunlarımızı konuşma, çözümler için kafa yorma imkanı buldum. Özellikle sektör mensuplarımızın sosyal haklarını gündemde tutabilmek için çaba gösterdim. Kimi zaman maksat hasıl oldu, başardım. Kimi zaman ise ne kadar çabalasam da hedefe bir türlü ulaşamadım.

Böyle zamanlarda aklıma hep Selahaddin Eyyubi’nin o meşhur sözü gelir; “Biz seferden sorumluyuz, zaferden değil!”

Neyse kardeşlerim, bu girizgahın ardından biz yeniden ‘seferimize’ dönelim.

İlk başlığımız, malum; artık kuş kadar kalan maaşlar..

Son yazımda sektör mensupları olarak maaşlarınızın ne kadar düşük kaldığını dile getirdim. Buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum; değerli patronlar, kıymetli genel müdürler, genel yayın yönetmenleri, Ankara temsilcileri, lütfen artık elinizi taşın altına koyun.

Terzinin kendi söküğünü dikememesi gibi biz basın emekçileri de herkesin derdini gündeme getirir, çözüm için ortalığı ayağa kaldırırız ama söz konusu kendi sıkıntılarımız olunca sus pus oluveririz. İşte o yüzden sizlerin adına ben yükseltiyorum sesimi.

Ve bu köşeden bir kez daha haykırıyorum; okullar açılıyor, basın emekçisi kardeşlerimizin çocukları okula başlama hazırlığı yapıyor. Okul, servis ve yemek ücretleri artık tahammül sınırlarının çok ötesinde. Bu nedenle lütfen maaşlara yeniden bir düzenleme yapın.

İkinci başlığımız Pasaport konusu.

Geçtiğimiz günlerde çok önemli bir görüşme gerçekleşti. Bir grup gazeteci dostumuz, TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti. Kendisine gazeteci arkadaşlarımızın görev nedeniyle yurt dışına çıkmak istediklerinde yaşadıkları sıkıntıları ilettiler. Vize sorunu artık tam bir kâbus halini aldı. Gazeteci arkadaşlarımız, Sayın Meclis Başkanı’ndan, bu sorunun çözümü için yardım istedi. Görüşmede 10 yıl ve üzeri sarı basın kartı sahibi olan meslektaşlarımıza Yeşil Pasaport verilmesi konusu gündeme getirildi. Sayın Numan Kurtulmuş, bu konuda kendisine iletilen dosyayı inceleyeceğini ve gerekli girişimlerde bulunacağını söyledi.

Bizim temennimiz; sarı basın kartı sahibi tüm sektör çalışanlarının bu imtiyaza sahip olması ama 10 yıl ve üzeri sarı basın kartı sahiplerine bu imkânın verilmesi de çok önemli bir adım olacaktır diye düşünüyorum. İtibarı yerlerde olan sektörümüz böylece biraz olsun moral bulmuş olur.

Bu konudaki girişiminden ötürü, başta Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat olmak üzere görüşmeyi gerçekleştiren tüm arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Ve ele almak istediğim son başlık; Türk Hava Yolları’nı yani kısaca THY’yi ilgilendiriyor.

Malumunuz kardeşlerim yıllar önce THY, sarı basın kartı sahiplerine bilet ücretlerinde yüzde 50 oranında indirim uyguluyordu. Zaman içinde bu indirim önce azaltıldı, sonra ise tamamen ortadan kaldırıldı.

Bu tür bir indirim basın kartı sahiplerine şu an Devlet Demir Yolları’nda uygulanıyor. Bu vesile ile TCDD yöneticilerine teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Ve bu noktadan hareketle, içimizden biri olan THY Basın Müşaviri Yahya Üstün kardeşimize seslenmek istiyorum.

Yahya kardeşim; yukarıda da belirttiğim gibi basın emekçisi arkadaşlarımızın maaşları neredeyse asgari ücretin biraz üzerinde seyrediyor. Ayrıca sarı basın kartının zerre saygınlığı kalmamış durumda.

Basın kartlarına saygınlığının yeniden kazandırılması için sana da çok önemli bir görev düşüyor. Biliyoruz ki; basın danışmanlığını yaptığın kurumda ifa ettiğin görevin çok çok üzerinde bir etki alanın var. Buradan hareketle senden sarı basın kartı mensuplarına bilet ücretlerinde indirim uygulanabilmesi için amirlerinle bizler adına konuşmanı, onlara rica ediyorum.

“Başlamak, başarmanın yarısıdır” derler. Bu nedenle senden bu konuda, tüm sektörümüz adına bir adım atmanı bekliyor, başarılı olmanı da canı yürekten temenni ediyorum.

Değerli kardeşlerim; yazımın son bölümünü de Türkiye Haber Kameramanları Derneği’nin her yıl düzenlediği ve bu yıl 27.si gerçekleşecek olan “Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması”na ayırmak istiyorum.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın desteklediği 27. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması ödül töreni ilk kez kardeş ülke Azerbaycan’da yapılacak.

Dernek Başkanı Aytekin Polatel ve Başkan Yardımcısı Ahmet Akpolat, geçtiğimiz günlerde CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk’le birlikte Bakü’ye giderek, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev’le görüştü. Toplantıda ödül töreni ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Katkılarından dolayı değerli dostum Fulya Öztürk’e tüm meslektaşlarım adına teşekkür ederim.

Aytekin Polatel Başkanım; seni de yakından takip ediyorum. Eski bir kameraman olarak yapıklarını gördükçe inan göğsüm kabarıyor. ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinde habercilerin birbirleriyle olan iletişimini sağlaman çok kritik önemdeydi. Aklına, fikrine ve emeğine sağlık.

Evet dostlar bu yazıda da bana ayrılan sürenin sonuna geldim. Sorunlarınız sorunum, dertleriniz derdim.

Bu köşeden sizin sesiniz olmaya gücüm elverdiğince devam edeceğim.

Kalın sağlıcakla..

Cezmi Abiniz..