Medya
25 Oca 2011 10:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:59

BUGÜN YAZARINA ŞOK SORU ; ALEVİ BİR ERKEKLE EVLENEBİLİR MİYİM?

Bugün Gazetesi'nde okur sorularına yanıt veren Mehmet Paksu'ya bugün çok tartışılacak bir soru geldi..

Alevi biriyle evlenebilir miyim?

Benim, Sünni bir bayan olarak uzun zamandır görüştüğüm Alevi bir erkek var.
Onunla arkadaşlık yapmaya başladık. Çevremde çok insanların fikrini aldım ama çoğunluğun, böyle bir beraberliğin olamayacağını, günah olduğunu, bir Sünni ve Alevi'nin evliliklerinin (ciddi boyutta dinen ve ritüel farkı yüzünden) iyi gidemeyeceğini söylemesiyle beraber, her kafadan bir ses çıkıyor.

Eğer ilişkimiz ileride ciddileşirse benim bu kişiyle evlenmem caiz midir? Caiz kılınması için neleri göz önünde bulundurmam gerekir ve hangi şartları gerektirir? (Rumuz: Hatice)

Sünni bir erkekle de evlenebilirsiniz, Alevi bir erkekle de. İnanan bir insanın kiminle evlenip kiminle evlenemeyeceğini Kur'ân belirliyor.

Kur'ân, Allah'a şirk koşan, ateist birisiyle evlenmeyi yasakladığı gibi, Müslüman biri kızın Hıristiyan ve Yahudi gibi "kitap ehli" olarak bilinen bir erkekle de evlenmesini caiz görmüyor.
Alevilik ise ana hatlarıyla İslam içinde farklı bir kültür birikimidir, Ehl-i Beyt sevgisini esas alan bir anlayıştır. Müslüman oldukları için, kendilerine özgü farklı bir iman ve İslam esasları söz konusu değildir.
Çünkü Sünni'nin de Alevi'nin de inandığı ve kabul ettiği tek bir kitap vardır Kur'ân, tek bir peygamber vardır Hz. Muhammed (a.s.m.).

Fakat kendi içinde çok farklı Alevilik anlayışı mevcuttur. Bu yönüyle Aleviler değişik yapıya sahip geniş bir kesim oldukları için, aralarında camiye giden de vardır, cemevine giden de hatta hiçbir yere gitmeyen de vardır.

Aleviler'in içinde beş vakit namaz kılanlar, Ramazan orucu tutanlar olduğu gibi, sadece Muharrem orucu tutanlar da bulunmaktadır.

Bu arada en ileri uçta "ateist/Marksist" oldukları halde kendilerini Alevi olarak tanıtanlar da yok değildir.

***
Sözünü ettiğiniz kişinin inancında İslamî açıdan bir eksiklik ve bir yanlışlık var mı, yok mu önce onu bir öğrenin. Gerçekten iman yönünden bir kusur varsa; meselâ, Peygamberimiz hakkında, Kur'ân hakkında çelişkili inanca sahipse; abdest, gusül, namaz ve oruç gibi ibadetleri ciddiye almıyor ve karşı çıkıyorsa, dini olarak bu şekilde bir insanla nikâh yapmanız caiz olmaz.
O kişiyle evlenmenize karşı çıkanlar daha çok kültür, örf, âdet ve gelenek farkını öne sürüyorlardır. Bu da ailelerin tanışması ve görüşmesiyle belirlenir ve ona göre hareket edilir.
Siz kız ve erkek olarak her ne kadar anlaşsanız, evlilik konusunda belli bir çizgide buluşsanız da başta anne baba olarak yakınlarınızın yanınızda yer almaları, destek vermeleri ve onaylamaları da önemlidir.

Bu "onay" hem sizin evlilik süreciniz için hem de düğünden sonraki hayatınız için önem taşıyor. Evlenmeyi ciddi olarak düşünüyorsanız, meselenin "aile" boyutuna bir çözüm getirin.

Mehmet PAKSU / BUGÜN
ETİKETLER
#alevi #mehmet paksu