Medya
14 Şub 2015 16:08 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:03

Bu röportaj bizdeki gazeteci kılıklılara ibret olsun!

Hürriyet yazarı Yalçın Doğan, bugünkü yazısında BBC muhabirinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yaptığı röportajı değerlendirdi.

BBC muhabirinin çekinmeden soru sorduğunu belirten Doğan, "bizdeki soru sorduğunu sanan gazeteci kılıklılara her yönüyle ibret olsun" diye yazdı.

İşte Yalçın Doğan'ın bugünkü yazısının ilgili bölümü...

Diktatörle röportaj

GAZETECİ, ama gerçekten gazeteci yükleniyor:
"Sivillere karşı kimyasal silah kullandığınız söyleniyor". Ret yanıtı anında geliyor:
"Bunlar teröristlerin uydurduğu yalanlar". Geri çekilmiyor gazeteci: "Fotoğraflar var, pek öyle değil".
Karşıdaki de geri adım atmıyor, çok tipik: "Madem sivilleri öldürüyorum, ben her seçimi neden kazanıyorum?"
Gazeteci inatçı: "Dünya Sağlık Örgütü, İnsan Hakları Örgütü dahil, çeşitli raporlar var, siz kimyasal silah kullanıyorsunuz". Karşıdaki bu kez öfkeli: "Aleyhimde dışarıda çok komplo kuruluyor, bizim gelişmemizi istemeyenler var".
Yanıtların bir bölümü epey tanıdık. Geçen akşam BBC'de bir röportaj yayınlanıyor. BBC'den Ortadoğu uzmanı Bowen'ın Suriye diktatörü Beşar Esad'la yaptığı röportaj bizde soru sorduğunu sanan gazeteci kılıklılara her yönüyle ibretlik ders.

'ÖLDÜRÜYORSUNUZ'

Bowen sadece gazeteci, karşıdaki diktatör de olsa, yaranma peşinde filan değil. Suriye'deki muhaliflerle ilgili sorusuna Esad "Son zamanlarda pek yoklar" diyor. Bowen fırsatı kaçırmıyor, röportajın zirve yaptığı cümlesi: "Çünkü öldürüyorsunuz". Esad neye uğradığını şaşırıyor, Bowen okul bombalamalarından örneklerle devam ediyor. Esad burnundan soluyor: "Bombalamakla ne kazanacağız, neden yapalım bunları". Röportajın sonunda gardı düşüyor, duygusal sesle: "Ben de insanım, geceleri uykum kaçıyor, hayat benim için çok zor". Alın bu röportajı, karşıdaki kim olursa olsun, "Soru nasıl sorulur" diye TV'lerde cümle âlem yalakalara on kez, yirmi kez okutun. Yine de anlarlar mı, sanmam.

YA BOWEN
Bowen'ın başına sonra ne geliyor? Ne gelecek, hiiiiç. Esad'a, halkının yüzde 89 oyunu almış bir diktatöre açıkça "İnsanları öldürüyorsunuz" demesine rağmen, ne tutuklanıyor, ne Suriye'den sürülüyor, ne ona "Sen gazeteci misin, yoksa terörist misin" diye saldırıyor ne de Esad, Bowen'ı halkına ve BBC'ye şikâyet ediyor. Esad bile.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...