Cezmi Abi'den BİK yetkililerine çağrı! Ya arttırın ya da kaldırın!

Ankara basınının "Cezmi Abi"si Cezmi Sayılgan Basın İlan Kurumu tarafından basın mensuplarına verilen borç parayı yazdı.

Eskiden gazetecilerin ufak tefek ayrıcalıkları vardı. İndirimli uçak bileti, indirimli telefon aboneliği gibi bu ayrıcalıklar mesleğin cazibesini artıran ve gazetecilerin motivasyonunu biraz da olsa yükselten güzel uygulamalardı.
Maalesef yıllar içerisinde basın kartına ve basın mensuplarına sağlanan imkan ve avantajlar birer birer eksilmeye başladı.
Bu durum, basın mensubunun kamuoyunda itibarının kaybolması kadar, başta gazeteci cemiyetleri, meslek örgütleri ve ilgili sendikaların gazetecilerin haklarını yeterince savunmamasının da bir sonucuydu.

Gazetelere ve gazetecilere sahip çıkması gereken Basın İlan Kurumu bile maalesef bu konuda gerekli politikaları geliştirmekte hantal kaldı. 16 Şubat 2022'de yine buradan Basın İlan Kurumu’nun, basın mensuplarına verdiği faizsiz borç para miktarının artırılması gerektiğini yazmıştım. Asgari ücretin net 8.506 TL olduğu bu ortamda, borç verilen 6.000 TL'nin hiçbir kıymetinin kalmadığı tartışmasız bir gerçek.
Fakat bu gerçeği koca koca cemiyetlerin ve meslek örgütlerinin dile getirmemesi de ayrı bir garabet. Neyse, onların keyifleri bozulmasın, gece-gündüz özveriyle çalışan gazetecilerin, basın mensuplarının hak ve menfaatine olan konuları ben yazmaya devam edeceğim.
Bu arada tv'de çalışan arkadaşlarımızı da dikkate alın.
Özetle; Basın İlan Kurumu yetkilileri, basın mensuplarının ufak da olsa bir ihtiyacına çare olan borç rakamını artırmalı. Şayet bunu yapamıyorlarsa, bu uygulamayı tümden kaldırsınlar. Çünkü enflasyon böyle gittikçe, verilen para daha da eriyip ilerde bayram harçlığına dönecek. Buna da hiç gerek yok...