Medya
22 Mar 2012 03:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:28

BİRAND BAŞBAKAN'A SERT ÇIKTI; "HİÇ BİR ZAMAN DEVLET GAZETECİSİ OLMAM"

"Gazeteciler devlet memuru veya devlet siyasetine uyum sağlamak zorunda olan kişiler değildirler."

Başbakan haklı olabilir, ancak biz istihbaratçı değiliz ki...

Başbakan dünkü grup toplantısında sertti.
Ben de dahil olmak üzere “Keşke yasak getirilmeseydi…Nevruz kutlamalarına yasak getirilmese, geçen iki yılki gibi çatışmasız kutlanırdı…” diyen kimi yazarlara da verdi verişitirdi.
Başkalarını bilmem ancak, konuya bu taraftan yaklaşanlar böylesine sert şekilde eleştiriyi haketmediler.

Başbakan özetle şunu söyledi: Bizim istihbaratçılarımız, Nevruz kutlamalarının KCK tutuklamalarına karşı bir gösteriye dönüştürüleceğini belirlediler. Bizler de bundan dolayı yasaklama getirdik.
Olabilir.
Ancak biz istihbaratçı değiliz ki…Bu bilgiler bize gelmiyor ki… Devletin kurumları da hiç bilgi vermedi. Sonra, Başbakan kalkıp “Kandil veya İmralı’dan davet bekleyen köşe yazarları bizi eleştiriyorlar” diyor.

Bunu kimse haketmedi.
Bu yasaklamaları tartışabiliriz.
Başbakan haklı olabilir.

Ancak gazetecilerin de -ne kadar yanlış olursa olsun- görüş verme hakları vardır. Bu görüşler yetersiz bilgiye dayandırılıyor olabilir, ancak birşeyi iyi bilmekte yarar vardır. Gazeteciler devlet memuru veya devlet siyasetine uyum sağlamak zorunda olan kişiler değildirler.

Gazeteciyi, bırakın kamuoyu değerlendirsin. Yanlış ise, cezasını kamuoyu versin.
Ayşenur Aslan’ ın Çarşamba günkü Medya Mahallesi’nde bir tartışmayı hayretle izledim. Sanki gazeteciler devletin takdirlerini iyice incelemeli ve ona göre yazı yazmalılarmış gibi bir hava çıktı.
Söz konusu değil.

Devlet gazetecileri iyice bilgilendirir ancak ondan sonra onların değerlendirmelerine karışmaz. Bizde ise tam tersidir. Mutlaka devleti tutmak zorundasınızdır.

Ben oldum olası devlet gazeteciliğini reddettim. 28 Şubat’ın “Devlet gazetecilerini” şimdi görüyorsunuz. Ne yazık ki, şimdi de bu dönemin “İktidar gazetecileri” oluşmaya başladı.
Başbakan’a tüm saygıma rağmen, ben hiçbir zaman “Devlet” veya “İktidar gazetecisi” olmadım ve olmayacağım.

Mehmet Ali BİRAND / POSTA