Polemik & Kulis
17 Mayıs 2011 10:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:21

"BANA KÜÇÜK BİR ÇOCUK GİBİ DİL ÇIKARDI!" TARAF YAZARI ANDREW FINKEL EKREM DUMANLI'YA YÜKLENDİ!

Today's Zaman gazetesinden Ahmet Şık ile ilgili yazdığı iki yazı yüzünden kovulan Finkel, bugün Taraf'taki köşesinde eski camiasını eleştiri yağmuruna tuttu...

Geçtiğimiz hafta Zaman’ın Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Finkel’in "Zaman’ın öncü piyadesi" diye suçladığı Taraf’a yazar olmasını eleştirmişti. Dumanlı, "o zaman çıkıp delikanlı gibi diyeceksin ki:  "Zaman’dan sonra, Zaman’ın öncü piyadesinde yazmaya başladım." 

Dumanlı’nın bu yazısı Andrew Finkel’e fena halde kızdırmışa benziyor ki yanıtı geçikmedi.

Finkel,Ekrem Dumanlı için "Bana küçük bir çocuk gibi dil çıkardı" ifadesini kullandı...

İşte Finkel’in yazısından bölümler:

BENİ KOVAN ZAMAN’I SAVUNMAK KONUMUNDAYIM

Beni kara propagandanın ["bazı yazar dostlarımızın yapılan kesif kara propagandanın etkisinde kalarak ciddi şekilde yalpalamalarıdır" deniyor] ağına düşmüş biri olarak tanımlayan bir gazetenin itibarını savunma konumundayım. Zor iş.

Zaman gazetesinin temsil ettiği cemaatin güvenilir bir savunucusu olarak kalmaya devam edebilmesi için kendini yenilemesi gerektiği kanısındayım.

GENEL YAYIN YÖNETMENİ BANA DİL ÇIKARDI

Fethullah Gülen, destekçilerini, iyi niyetli eleştiriden yana olmaya ve saçma çekişmelerin ötesine geçmeye çağırır. Gülen hareketi yıllarca hoşgörü ve diyalogun savunucusu oldu. Fakat Gülen’in ismiyle ilişkilendirilen gazete, her hikayenin sadece bir tarafı olduğuna inanarak, Türk toplumunun kutuplaşmasına katkıda bulunma tehlikesi altındaydı.

Söylemediğim şey ise, gerçek bir eleştiriyle yanıt vermek yerine genel yayın yönetmeninin bana küçük bir çocuk gibi dil çıkarmasıydı.

ZAMAN OKURLARININ ZEKASINA SAYGI DUYMALI

(...) Söylediğim şeylerden biri de, Zaman’ın okurlarının zekasına daha fazla saygı duyması gerektiğiydi. Örneğin, ben Gülen cemaatinin bir üyesi olsaydım, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın benim hakkında gerçekten ne düşündüğünü okumak için can atardım. Ne var ki Zaman, Taraf’ta yayımlanan Gülen Hareketi ile ilgili WikiLeaks belgelerinin sözünü bile etmedi. Öte yandan Taraf’ın Ergenekon ile ilgili belgelerini yayımlama konusunda ise oldukça özenliydi. Nasıl olur da, insanların, tutarsız davrandığını fark etmemesini bekleyebilir ki?

’ZAMAN TARAF’I ÖNCÜ PİYADE GİBİ KULLANDI’ NE DEMEK?

Radikal’deki söyleşide bunu şöyle ifade ettim: "Zaman, Ergenekon ile ilişkili belgelerde her zaman Taraf’ı ’öncü piyade’ olarak kullandı. Taraf’ın Birinci Gün ortaya çıkardığını Zaman düzenli olarak İkinci Gün yayımladı.

Zaman ve Taraf’ın bir tür işbirliği içinde hareket ettiklerini kastetmiyordum.

Taraf’taki yeni yayın yönetmenlerime, benim söylediklerimin, Zaman’ın çarpıttığı şekliyle anlaşılıp anlaşılmadığını sordum. Ve onlar, tabii ki hayatlarını kelimelerle kazanan insanların ’metafor’ adını verdiği şeyi kullandığımın farkındaydılar. Dumanlı’nın benim sözlerimi köşesinde yanlış biçimde "yalan söylemek" olarak yorumlamasını anlamak çok zor.