Medya
14 Eyl 2011 08:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:48

"ARAPLARA GÜVENME BAŞBAKANIM!" BİRAND YİNE ÇOMAK SOKTU!

Son günlerdeki muhalif çıkışıyla herkesi şaşırtan Birand'ın Erdoğan bombaları devam ediyor...

MEDYARADAR - Mehmet Ali Birand, Erdoğan'ın dış politikası konusunda şaşırtan çıkışlar yapmaya devam ediyor. Doğan grubu çalışanları arasında Erdoğan'ın yaptıığı işleri en çok alkışlayan isimlerden biri olan Birand son günlerde Başbakan'a daha eleştirel ve temkinli bir yaklaşım içerisinde görünüyor.

Birand bugün de Arapların Erdoğan'a olan sempatisinin yanıltıcı olabileceğini yazdı. Halk desteğine karşılık Arap yönetimlerinin aslında Erdoğan'a biraz daha kuşkulu yaklaştığını savunan Birand, "ileride halk bile Erdoğan'ı arkasından vurabilir" mealinde bir yazı yazdı.

İşte Birand'ın yazısından ilgili kısım...

Başbakan’ın Arap sokaklarındaki prestiji çok yüksek. Ancak, Mısır’a inişinde yaşanan görüntüler kimseyi aldatmamalı. “Sokaklar” şimdiye kadar çok sayıda lideri destekledi, omuzlarda taşıdı, ancak bir süre sonra sırtını dönüverdi. Arap rüzgarları çok değişik eser. “Sokak” alkışlıyor, ancak yönetimler ise, Ankara’nın yeni yaklaşımından pek memnun değil.

Kahire’ye inen Başbakan’ın karşılanış görüntüleri bizim medyada bir zafer şeklinde nitelendi. “Hoş Geldiniz” diye alkış tutan binlerce Mısırlının bu sevgi gösterisi eminim Başbakan tarafından çok ciddiye alınmamıştır. Özellikle Mısır’da bu tip gösteriler özel şekilde düzenlenir. Yönetimler tarafından kurgulanır ve konukların hoşuna gitmesi veya olumsuz mesaj verilmesi için kullanılır.

Arap “sokakları” şimdiye kadar kimleri kimleri alkışladı ama ardından aynı liderleri yerlerde sürükledi.
 
Erdoğan aynı konumda değil.
 
Gerçekten de halk tarafından sempati duyulan bir lider. Ancak buna da çok güvenmemek gerekir. Zira bu ülkeleri yönetenlerin Erdoğan’a bakışı farklı.
 
Türk Başbakanı açık demeçlerde alkışlanıyor, yanaklarından öpülüyor. Buna karşılık kapılar kapatıldığı zaman “Bu Türkler de biraz fazla oluyor” konuşmaları başlıyor.
 
Erdoğan’ın Gazze  tutkusu ve İsrail’e sert çıkarak Türkiye’yi ön planda gösteren yaklaşımı bölgedeki diğer bazı Arap ülkelerini rahatsız ediyor.
 
Erdoğan hem Araplardan rol çalıyor hem de Filistin sorunundaki beceriksizliklerini göstermiş oluyor.
 
Bu yaklaşım da başta Kahire  olmak üzere birçoğunun işine gelmiyor ancak seslerini de çıkaramıyorlar.
 
Alışalım.
 
Orta Doğu’da oyun böyle oynanıyor.
 
Biz de böyle oynayacağız.
 
Yarın Arap “sokaklarındaki” rüzgarlar tersine dönerse de hiç şaşırmayalım.

Mehmet Ali Birand/Posta