Medya
06 Nis 2021 15:26 Son Güncelleme: 06 Nis 2021 15:49

90’lı yılların Tan gazetesi gibi yazıyorlar! O haberlere isyan etti!

Milliyet'in usta yazarı Ali Eyüboğlu, internet sitelerindeki haberlere isyan ederek, ilginç bir örnek verdi: "90’lı yılların Tan gazetesinin yaptığını bu internet siteleri sanal alemde yapıyor."

Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu, internet haber sitelerindeki yalan haberlere isyan etti. Eyüboğlu,   'yalan haberlerin' çok okunduğunu belirterek örnekler verdi. Eyüboğlu “Maraşlı dizisi ATV tarafından yayından kaldırıldı! Artık ekranlarda olmayacak!” örneğindeki gibi internet sitelerinin yalan haberlere yöneldiklerini vurguladı. 

Ali Eyüboğlu "Birkaç gündür Google’da ‘En Çok Okunanlar’da, bu dört haberin dördü de yalan." dedi ve onları tek tek şöyle sıraladı: 

Maraşlı dizisi ATV tarafından yayından kaldırıldı! Artık ekranlarda olmayacak!”

“Gönül Dağı dizisinin fişi çekildi. TRT 1, dizinin ekranlara gelmesini durdurdu!”

“RTÜK o diziyi kaldırıyor. Güle güle Arka Sokaklar.”

“Kurtlar Vadisi Kaos’un kanalı belli oldu. Dizi ne zaman başlıyor?”

Ali Eyüboğlu yazısının sonunda ise internet sitelerinin yayın anlayışını 90'lı ılların Tan gazetesine benzetti: "90’lı yılların Tan gazetesinin yaptığını bu internet siteleri sanal alemde yapıyor."

İşte Ali Eyüboğlu'nun o yazısı...

EN ÇOK OKUNAN HABERLER ‘YALAN’

“Maraşlı dizisi ATV tarafından yayından kaldırıldı! Artık ekranlarda olmayacak!”

“Gönül Dağı dizisinin fişi çekildi. TRT 1, dizinin ekranlara gelmesini durdurdu!”

“RTÜK o diziyi kaldırıyor. Güle güle Arka Sokaklar.”

“Kurtlar Vadisi Kaos’un kanalı belli oldu. Dizi ne zaman başlıyor?”

Birkaç gündür Google’da ‘En Çok Okunanlar’da, bu dört haberin dördü de yalan.

Başlıklarda kelime oyunu yapıp, okurlara ‘gel, gel’ yapanlardan bahsetmiyorum. Başlığından spotuna, girişinden son satırına her şeyi yalan haberler bunlar.

Çok okunmalarının sebebi sadece yalanın cazibesi değil, haberlere konu dizilerin reytinglerinin yüksekliği... Dört projenin de seyircisi çok...

O haberlere (!) utanmadan yazanlar ve kullananlar da biliyor okuyanları kandırdıklarını, ama daha çok tık’lanıp Google reklamlarından daha çok para kazanması için bile bile yapıyorlar bunu. Yalanın alıcısı çok çünkü... 

Google, sosyal medya mecralarının koronavirüs aşısı konusunda yalan yanlış bilgi verenlerin paylaşımlarını engellerken, yalan-gerçek ayrımı yapmadan her şeye izin veriyor.

Hal böyle olunca 90’lı yılların Tan gazetesinin yaptığını bu internet siteleri sanal alemde yapıyor.

ETİKETLER
#Ali Eyüboğlu