Polemik & Kulis
03 Mayıs 2012 10:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:36

BÜYÜK RİSK Mİ, BÜYÜK FİYASKO MU? (MEDYARADAR/ÖZEL)

Star Tv'de Selçuk Yöntem'in sunduğu "Büyük Risk" yarışmasıyla ilgili inanılmaz iddialar ortaya atıldı.

Uçurum dizisinde Tak Tak Arif’i canlandıran ve bu zamana kadar oynadığı dürüst ve güvenilir karakterlerin başarısıyla Türk halkının gönlünde taht kuran Selçuk Yöntem’in sunduğu "Büyük Risk" yarışmasıyla ilgili şok iddialar ortaya atıldı. 

Star TV’nin uzun süre tanıtımını yaptıktan sonra nihayet 30 Nisan’da başlattığı yarışma ile ilgili konuşulanlar yenilir yutulur cinsten değil.

Medyaradar’a gönderilen mektupta yarışma ile ilgili oldukça çarpıcı eleştiriler var. Yanıt bekleyen suçlamalar şunlar: 

Yarışmaları kazanan yarışmacılar yarışma setindeki ekiple neredeyse kanka modunda idiler.
Yarışmada cevap butonları bir çalıştı bir çalışmadı ne kadar basarsanız basın, ancak geriye düştüğünüzde size sıra geldi.
Kimse yarışmada çok ön plana çıkamadı, geride olanlar yetiştiler, önde olanlar geriye düştüler ama yarışma hep yakın puanlarda gitti. (Rating-heyecan unsuru)
Final sorularının cevapları ve riske edilen puanların bir şekilde içeriye gidip gelmesi ve hiçbir şekilde görülememesi kafalarda soru işaretleri yarattı.
En az 4-5 bölümde kazanan yarışmacılar film yapım şirketlerinden ya da medya şirketlerinden çıktı. (Onlar oyuncuyum vb. gibi şeyler beyan etseler de sonuçta yapım şirketlerinin çalışanlarıydılar ve set ekipleriyle şu ya da bu şekilde tanışıklıkları, ilişkileri vardı)
Çekimlerde birçok hata olup, hata sonrası sorular aynı kalarak devam edilmesine rağmen, finalde kazanacakken çekim hatası oldu denilerek değiştirilen sorular oldu.
Yarışmacılara imzalatılan sözleşme birbirinden acaip maddeler içermekte ve insanlara sadece çekimden çok kısa süre önce gösterilmektedir. Paranızı en erken 1 yıl sonra alabilirsiniz, hiçbir hak iddia edemezsiniz ve ne istersek yaparız türü 30 un üzerinde madde olan sözleşmede ayrıca 50 bin TL de cezai şart konulmuş. Yani her ihtimale karşı kendilerince önlem almışlar ama bu durum o noktaya kadar gelen  yarışmacı adaylarının çaresizliğini sömürmekten başka bir şey değildir…
Bu kadar çok aksaklık ve soru işareti olunca insanların uzaklardan gelerek, işlerinden ve mesailerinden feragat ederek binbir umutla geldikleri yarışma acaba BÜYÜK RİSK mi yoksa BÜYÜK FİYASKO mu? sorularını beraberinde getirmektedir.
Biz bu blogu yazarak herhangi bir menfi ya da müspet amaç taşımamaktayız. Amacımız sadece insanların özgürce bilgilendirilme hakkını kullanmaktır. Bundan sonra binbir hevesle yarışmaya gidecek olan yarışmacı adaylarına yol göstermektir. Fakat bu yarışmanın yapımcıları ve ekipte yer alan tanınmış isimler örneğin Cengiz Semercioğlu ve sunucu Selçuk Yöntem her ne şekilde olursa olsun böyle fiyaskoya seyirci kalmamalıdır." 
 
Ekşi Sözlük’te programı takip eden kimi yazarların tespitleri de bu iddiaları ne yazık ki güçlendirecek cinsten.
 
 
(w a s d, 21.04.2012 16:49): Güvenilirliği hakkında şüphelerin olduğu yarışma. şöyle de bir site açmışlar yarışıp hakkı yenen insanlar. yorumlara da dikkat etmeli.
 
 
(turk eli, 30.04.2012 12:31): İddia edilenler doğruysa yarışma değil tiyatrodur.
 
(kurmaca, 30.04.2012 23:49 ~ 01.05.2012 01:40): Az önceki bölümü kazanan sarışın, tombul yarışmacı bana hiç güven vermedi. Final sorusunu bilen bu hanım yarışmacıya, selçuk yöntem "peki bu sorunun doğru yanıtını nereden biliyordunuz?" (mersin-antalya arasının en uzak şehir merkezleri olduğunu), sorusuna karşılık rezmen ezberden yanıt verdi. basbayağı söyleyeceğini ezberlemiş, tek nefeste, izleyiciyi inandırmaya yönelik bir biçimde ve en ince ayrıntısına varıncaya dek "efenim biz geçen yaz toroslara gitmiştik. o yolculuk esnasında ben elime aldım haritayı vb." şeklinde takır takır konuşmaya başladı. velhasıl, benim de içime bir kurt düştü.

MUTLU said:
Yarışma ile ilgili olarak saydığınız tüm olumsuz koşullar benim de başıma geldi.Şöyle özetlemem gerekirse :
1) Yarışmaya başvurduktn 15 gün sonra Şubat ayı başında İstanbul’da akatlardaki İstanbul Film ofisine çağrıldım.Odada Cengiz Semerccioğlu da vardı mülakatta başarılı olduğumu umarak ayrıldım.
2) 10 mart ta yarışmaya davet edildim.o gün iki çekim yapılacaktı beni öğleden sonraki çekimde yarıştıracaklarını söylediler.İstanbul’da oturan kızım seyirci olarak yanıma geldi.Yemekten sonra beni o gün yarıştırmayacaklarını,benim yerime kızımın yarışmacı olmasını istediler. Oysaki onun böyle bir müracaatı yoktu.Başvurusu olmadığı halde benim de yoldan geldiğimi düşünerek kızım yarışmacı olmayı kabul etti.
3) 14 mart günü sbah için tekrar randevu verdiler. Bir gece önce ben verdikleri telefondan aradım bana kesinlikle sabahki yarışmada değil.öğleden sonra yarışacağım bildirildi.
4) birden fikir değiştirip beni sabah ki yarışmaya aldılar.
5) Ceyda isismli yarışmacı bayan daha servise taksimde biner binmez ekiple sarmaş dolaş oldu.Stüdyoda herkesle canciğer kuzu sarması vaziyetindeydi.
6)Yarışmada benim ve diğer yarışmacının butonları devamlı arıza yaparken Ceyda hanım devamlı bastı.Çünkü yukardan butonlara müdahele edilebiliyordu.
7) Son soruda ilk önce sorulan soruyu bir tek ben bildiğim halde.Yanlışklı oldu denip soru değiştirildi.
8) Tekrar sorulan soruda ne hikmetse en az risk Ceyda hanım tarafından yapıldığı belirtilerek birinci ilan edildi kendisi.
BEN VE DİĞER YARIŞMACI HANIM KONU MANKENİ GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRDİK. bEN CEVAP VERİYORUM KAĞIDA YAZILI OLAN CEVAPLARI TOPLAYIP İÇERİ GİRİYORLAR VE GELİP SEN ŞU KADARRİSKE ETTİN VE SEN KAZANDIN DİYEREK YARIŞMAYI SONLANDIRIYORLAR.TANIDIKLARINA YAPTIKLARI BU DAVRANIŞ SADECE BENİM YARIŞMAMDA OLMADI.GÖRDÜĞÜM KADARI İLE BİR ÇOK KEZ ANI DURUMDAN MUZDARİP YARIŞMACILAR VARMIŞ. MAALESEF SELÇUK YÖNTEM DE BİLMEDEN BU GİBİ OLAYLARA ALET OLDU.İMZALADIĞIMIZ SÖZLEŞMENİN HİÇBİR HÜKMÜ DE YOK.BEN YASAL YOLLARA BAŞVURUP BENİM VE KIZIMIN YARIŞMASININ YAYINLANMASINI MAHKEME KARARI İLE ENGELLEYECEĞİM.BU KONUDA DA GEREKLİ BAVURUMU ADLİ MERCİLERE YAPTIM.

Cadı on said:
Bizim katıldığımız son bölümde de birinci giden bayan, TV kanallarında spikerlik yapmış, settekilerce tanınan biriydi. Ona yapılan makyajdaki ihtimam diğer bayanlara hiç yapılmadı. O sanki yarışmanın yıldızıydı, bizler figurandık. Yukarıda yazılanların tamamına katılıyorum. Kendi aramızdaki yorumlar da bu şekildeydi. Yarışmanın samimiyeti konusunda şüpheye düştük.
 
Ben de aynı şekilde bir yarışma geçirdim. Değişen sıralar, nasıl bilindiği belli olmayan final soruları. Son anda değişen yarışmacılar. Bölümü kazanan arkadaşa yapılan kraliçe muamelesi, özel makyaj, giydirme fasılları. Diğer yarışmacılara ikinci sınıf muamelesi. Başta inanmak istememiştim ama şimdi diğer örnek olayları duyunca resmen kullanılmış gibi hissediyorum. Bu tür bir olaya alet edildiysem kesinlikle hakkımı helal etmiyorum…

MEDYARADAR/ÖZEL