Medya
27 Haz 2016 00:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:20

Bir roman yazmak için Harikalar Kitabı’na ihtiyacınız var!

Harikalar kitabı hayal gücünüzü uyandırmak ve yaratıcılığınızın sınırlarını genişletmek için 200’den fazla resim ve resimli alıştırma sunan bir yazarlık rehberi…

Artık herkes kitap yazıyor!

Ama mesele, yazmaktan çok bastırmak sonra da bunun insanlara ulaşmasını sağlamak için çırpınmak sanırım. Benim de bir kitap hazırlığım var, daha önce sosyal medyadan duyurmuştum ancak pek acele etmiyorum.

Yazdığım şey kurgusal bir roman değil, daha çok kendi hatıralarımdan yola çıkan bir dönem tanıklığı olacak ancak kitap yazmak günlük bir gazetede ya da Medyaradar gibi bir internet sitesinde yazmaktan çok farklı bir disiplin, insan hem heyecanlanıyor hem de endişeleniyor.

Bu arada roman yazma fikri de giderek cazipleşiyor. Çocukluğumdan beri fantastiğe aşırı düşkünüm, sinemada izlediğim ilk filmin “Bağdat Hırsızı” adında bir doğu masalı olmasından belki de… Uçan halılar, lambadan çıkan cinler, yaratıklar, kötü büyücüler… Bunlar hala beni etkiler, çocukluğumun masum düşlerine alır götürür.

Eğer bir gün bir roman yazarsam muhtemelen fantastik bir iş olur ama nasıl yazılır ki böyle bir roman? Kaç zamandır kafamda giderek büyüyen bu sorunun cevabını Alfa Edebiyat’tan çıkan bir kitap veriyor; adı “Harikalar Kitabı”.

Sıkıcı ve terimlerle dolu aşırı teknik bir çaba olduğunu düşünmeyin sakın, bu kitap olabilecek en ilham verici şekilde karakterleri nasıl oluşturacağınızı, olay örgüsünü nasıl sağlayacağınızı ve daha bir sürü şeyi anlatan, görsel zenginliğiyle anlatmakla da kalmayıp gösteren bir rehber… Hayranlık uyandıran illüstrasyonlarla bezeli... Bir roman yazmak isteyen ama bunu nasıl yapacağını bilemeyen herkes için müthiş bir yaratıcı yazarlık öğretisi…

Örneklerle zenginleştirilmiş bu kitap yeteneklerinizi geliştirmeniz için olay örgüsü, yapı, karakter kurma, diyalog, anlatım biçimleri, dünya inşası ve bakış açısı gibi konularda pratik bilgiler sunarken sizi yazmanız için heveslendiriyor. Orta düzey ve yeni başlayan tüm yazarlar için oldukça değerli olan Harikalar Kitabı aynı zamanda yararlı kutular, hamişler, röportajlar ve günümüz edebiyatının önemli isimlerinden denemeler içeriyor.



Kitabı hazırlayan isim olan Jeff VanderMeer, üç kez Dünya Fantezi Ödülü’nü aldı ve oldukça beğenilen kurguları 20’den fazla dile çevrildi. Kitapları Publishers Weekly, LA Weekly, Washington Post, Amazon ve San Francisco Chronicle ve başka birçok derginin yılın en iyi kitapları listesine girdi. Yazar aynı zamanda gençler için bir yazarlık kampı olan Shared Worlds’ün kurucu ortağı.

Eğer yazmak istiyorsanız ve yeteneğinize güveniyorsanız bunu mutlaka yapın. Ben bir sinema eleştirmeniyim ve bana eleştirmenlik için en iyi eğitim disiplininin ne olduğunu sorduklarında hep “film izlemek” derim. Kitap yazmadan önce de çok okumak gerekiyor ancak ne kadar okursanız okuyun iyi bir rehbere ihtiyacınız olacak çünkü bir kurgu oluşturmak için bazı formüller uygulamak, matematiksel düşünmek gerekiyor.

Harikalar Kitabı bu amaçla yazılmış çok eğlenceli ve faydalı bir eser, bu kitabı okumaktan ve üzerine bir şeyler yazmaktan çok mutlu oldum. Şimdi sıra geldi bir roman yazmaya… Hepinize başarılar.

MURAT TOLGA ŞENmurattolga@gmail.com