Medya
02 Kas 2011 14:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:58

'YAHU KANUNİ BU KADININ NERESİNE HAYRAN?'

Show TV'nin reyting rekortmeni dizisi Muhteşem Yüzyıl'ın yeni sezonuna eleştiri var...

İşte Milliyet tv yazarı Sina Koloğlu’nun bugünkü yazısı..

Ah İsabella!

Bu akşam ‘Muhteşem Yüzyıl’ın yeni bölümü yayında. “Kanuni ile Prenses İsabella arasındaki haller ne olacak?” sorusunun bir bölümünün cevabı alınacak!  Sultan Süleyman’ın bu İsabella vesilesiyle ‘kadın avcısı’, uçkur peşinde  gösterildiğini öne süren ‘haberler’ çıktı. Kastilya Prensesi İsabella Fortuna ile Süleyman arasındaki ilişki diziye yöneltilen “Geçmişimizi lekeliyor” tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Kaynaklarda böyle bir mevzunun olmadığını söylüyor tarih uzmanları. Uzmanları bıraktık ‘hayal edilen’ senaryoya dönüp, “Biraz mantıklı olalım” penceresinden baktığımızda bile şöyle bir tablo çıkıyor karşımıza:
Kanuni, bu olayı bu kadar koruma görevlisinin yanında yapmayacak kadar zeki bir padişah. Durumu güvendiği iki kişi arasında yaşar. Ama dizimizde padişah sık sık ziyarete gidiyor prensesi, bu da görülüyor ve muhabbeti yapılıyor. Yani dedikodusu. Dizi kendi renkli dünyasını oluşturdu.  Bu yetmedi mi? Gereksiz tartışmalara varacak sahnelere neden kıymet verilir bunu anlamak zor!

‘Tudors’ fena etkilemiş
Yeri gelmişken ‘Muhteşem Yüzyıl’la ilgili kısa bir gezinti yapabiliriz:
Birçok sahnesinin ‘The Tudors’ dizisinden etkilendiği konusunda da eleştiriler var başından beri ‘Muhteşem Yüzyıl’ın. Kanuni’nin gururu ve kibriyle hesaplaşma sahneleri ‘The Tudors’da Kral VIll. Henry’nin sık sık kendisiyle ve koyduğu yasalarla tartışmasına benzetiliyor. Kadınlarla ilişkilerde de bu benzerliklerden söz ediliyor. Kanuni dönemindeki tarih kronolijisine bakıldığında anlatılacak o kadar zengin malzeme var ki! Henry’ye gerek yok!

Hürrem sadece  fettan bir kadın mı?
Bu bölüme kadar  çizilen Hürrem Sultan, feryat figan bir hatun. Hat yazıları yazan, dilini geliştirmeye çalışan ve yaptırdığı hayır işleriyle uğraşan yanı hiç yok. Hürrem’i çocuklarıyla eğlenirken görebildik mi? Bunun keyfini çıkardığını bize hissettirdi mi dizi? Kanuni’yle Hürrem’in bilim üzerine diyaloglarının meşhur olduğu söylenir. Dizide Kanuni’yi hayran bırakacak bir Hürrem karakteri çizilebilmiş mi? İzlerken “Yahu Kanuni bu kadının neresine hayran, halvetin dışında?” sorusu aklımıza gelmiyor mu? Ama dizi izleniyor.