Medya
01 Nis 2012 13:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:29

"UNUTMAYIN MANUKYAN VERGİ REKORTMENİ OLDUĞU DÖNEMDE BİLE MESLEĞİYLE ANILDI"

Hitler'le adının anılmasının her türlü lanetlendiği bir dünyada bir şampuan reklamında Hitler'i kullanmak!

Markalar, Hitler, Manukyan
 
Hugo Boss, geçen Eylül’de kurucusu Hugo Ferdinand Boss’un Nasyonel Sosyalist Parti üyesi olduğunu ve ekonomik büyümesinin temelinde Naziler için dikilen üniformalar olduğunu kabul etti.

BMW’nin en büyük hissedarı olan Quandt Ailesi, Hitler döneminde binlerce kişiyi köle işçi olarak çalıştırdığını ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’yle işbirliği yaptığını kabul etti. Deutsche Bank aralarında Auschwitz toplama kampının da bulunduğu rejime ait birçok yapıya kredi verdiğini kabul etti. Coco Chanel’in bir moda efsanesi olmanın dışında, başarısız bir istihbarat elemanı ve sahip olduğu çevreyi Naziler için kullanan bir kadın olduğunu daha geçen yıl çıkan bir kitaptan öğrendik.

Kabul etmek ya da itiraf etmek, daha çok hoşa gitmeyen durumlarda kullanılan sözcüklerdir. Üstteki fillerin aynı olması sizi şaşırtmasın.

Hitler’in tüm izleri hala Avrupa’dan kazınmaya çalışılıyor. Annesi Klara ve babası Alois Hitler’in Avusturya’nın Leonding kentindeki mezar taşları bir süre önce kaldırıldı.

Christian Dior markasını tekrar ayağa kaldıran dahi tasarımcı John Gallioano, alkolü fazla kaçırdığı kafede, bir çiftle tartışırken Hitler’e övgüler düzdüğü için piyasadan silinip gitti. Danimarkalı yönetmen Lars von Trier, “Hitler’i anlayabiliyorum” sözleri nedeniyle 64. Cannes Film Festivali Komitesi tarafından jüriden ihraç edildi.

Tüm bu bilgileri alt alta yazmamın sebebi ülkemizin çeşitli kanallarında bolca boy gösterdikten sonra ‘hassasiyet’ bahanesiyle kaldırılan Hitler’li şampuan reklamı.

Pattaya’yada bir balmumu heykeller sergisinin reklamı, ‘Hitler Ölmedi’ afişiyle yapıldı, ilk itiraz Tayland’taki Alman Büyükelçisi’nden geldi. Almanya’da da Gökkuşağı Derneği’nin AIDS’in Hitler, Stalin ve Saddam Hüseyin’e benzettiği medya kampanyası kıyameti kopardı. Hitler’le adının anılmasının her türlü lanetlendiği bir dünyada bir şampuan reklamında Hitler’i kullanmak...

Ajansın açıklamaları ve reklamı yayınlayan kanallara dair Fehmi Koru, Cuma günü hoş bir yazı kaleme aldı. Ben de firmanın bu reklamı nasıl kabul ettiğini merak ediyorum. Dertleri bu şampuanı Neo-Naziler’e satmaksa söyleyecek lafım yok ama öyle olsa reklam Türkiye’de yayınlanmazdı. Herkes bizden bahsediyor diye seviniyorlarsa unutmasınlar ki Manukyan vergi rekortmeni olduğu zamanlarda bile mesleğiyle anıldı.

Özay ŞENDİR / STAR GAZETESİ