Medya
21 Kas 2012 11:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:24

TÜRK FİLMLERİ ASYAYI SALLIYOR!

Altıncı Asya Pasifik Sinema Ödülleri'nde adaylar açıklanırken, Türk filmleri altı dalda aday gösterildi.

Bu yıl Asya Pasifik Sinema Ödülleri’ne (APSA) katılan tüm ülkeler arasında en çok dalda adaylık alan Türk filmleri oldu! Uluslararası alanda büyük başarılara imza atan ödüllü yapımcı Zeynep Özbatur Atakan’ın da jüri üyesi olduğu Altıncı Asya Pasifik Sinema Ödülleri’nde; 18 Asya Pasifik bölgesi ülkesinden en iyi 34 filmle katılan adaylar açıklanırken, Türk filmleri altı dalda aday gösterildi. 

APSA ödüllü yapımcı Zeynep Özbatur Atakan’ın da jürisinde bulunduğu Altıncı Asya Pasifik Sinema Ödülleri’nde; Türkiye ve Yunanistan’dan En İyi Film dalında aday gösterilen “Tepenin Ardı” (“Beyond the Hill”, Yapımcılar: Enis Köstepen, Seyfi Teoman, Emin Alper, Ortak Yapımcı: Nikos Moutselos), En İyi Senaryo (Emin Alper) ve Tamer Levent için En İyi Aktör kategorisi de dahil olmak üzere, toplam üç dalda aday gösterildi.   

Dünya genelinde pek çok ödül alan “Tepenin Ardı”, diğer ödüllerin yanı sıra 2012 Berlin Film Festivali Berlinali’de Caligari Film Ödülü, bu yılki İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Senaryo ve FIPRESCI Ödülü ve Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde NETPAC Ödülü’nü aldı.

2012 Berlin Film Festivali Berlinali’de Gençlik Filmleri (Generation 14plus) kategorisinde En İyi Film seçilerek Kristal Ayı Ödülü’nü alan Reis Çelik’in “Lal Gece” (“Night of Silence”) filmi, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo kategorileri olmak üzere APSA’da iki dalda aday gösterildi.  

Ekim ayında 2012 San Sebastian Film Festivali’nde En İyi Sinematografi ödülünü kazanan Touraj Aslani, Bahman Ghobadi’nin “Fasle Kargadan” (“Rhino Season”, Irak-Kürdistan, Turkiye) filmi ile Sinematografide Başarı ödülüne aday gösterildi. İranlı ünlü aktör Behrouz Vossoughi ve İtalyan aktrist Monica Bellucci’nin oynadıkları “Rhino Season”, 2012 Toronto Uluslararası Film Festivali’nde Martin Scorsese’nin sunumuyla dünya prömiyerini birkaç hafta önce yapmıştı. 

Avustralyalı yapımcı Jan Chapman’ın Başkanlığındaki 2012 APSA Uluslararası Jüri üyeleri arasında; APSA ödüllü yapımcı Türkiyeli Zeynep Özbatur Atakan da yer alıyor. Zeynep Özbatur Atakan, yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan’ın yaptığı ve çok ödüllü “Bir Zamanlar Anadolu’da” (Once Upon A Time in Anatolia), “Üç Maymun” (Three Monkeys) ve “İklimler” (Climates) filmleri ile tanınıyor.   

En İyi Film kategorisinde aday gösterilen beş film şunlar: “Khers” (Bear, İran İslam Cumhuriyeti), “Tepenin Ardı” (Beyond the Hill, Türkiye, Yunanistan), “Orda” (The Horde, Rusya Federasyonu), “Bumchoiwaui Junjaeng” (Nameless Gangster:Rules of the Time, Kore Cumhuriyeti) ve “Wu Xia” (Hong Kong (PRC), Çin Halk Cumhuriyeti). 

Bu yılki yarışmaya benzeri görülmemiş toplam 264 film katıldı. Asya-Pasifik bölgesi ülkeleri; Avustralya, Hong Kong (PRC), Hindistan, Endonezya, Irak, Irak-Kürdistanı, İran İslam Cumhuriyeti, İsrail, Japonya, Malezya, Pakistan, Filistin, Çin Halk Cumhuriyeti, Filipinler, Kore Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Tayvan ve Türkiye’den filmlerle temsil edildi.  2012 yılının adaylarından yedisi halihazırda sürekli büyüyen APSA Akademisi üyesi. 

Avustralyalı saygın yapımcı Jan Chapman başkanlığındaki altı üyeden oluşan APSA Uluslararası Jürisi, En İyi Film Ödülü yanı sıra beş ana sanat dalının ödül kazananlarını, Uluslararası Film Jüri Büyük Ödülü ve sinema aracılığıyla kültürel çeşitliğinin korunup temsil edilmesine önemli katkıda bulunan filme verilen UNESCO Ödülü’nü kazanan adayları belirleyecek.  APSA Akademi üyeleri En İyi Çocuk Filmi, En İyi Dokümanter ve En İyi Animasyon Filmi kategorilerinde kazananları belirleyecek. 

Altıncı Asya Pasifik Film Ödülleri kazananları, 23 Kasım 2012, Cuma akşamı Avustralya’nın Brisbane kentinde yapılacak törende açıklanacak. Ödül töreni web canlı yayınından izlenebilecek: http://www.asiapacificscreenawards.com/webcast  

Asya Pasifik Film Ödülleri, Avustralya Queensland Hükümeti’nin UNESCO’nun desteği ve FIAPF’ın (Uluslararası Film Yapımcıları Birliği Federasyonu) işbirliğiyle gerçekleştirdiği kültürel bir girişimdir.  Ödüller için, dünyanın üçte birini kapsayan, 4,5 milyar kişinin yaşadığı ve dünya filmlerinin yarısının üretildiği Asya Pasifik bölgesindeki 70 ülkenin filmleri yarışıyor. 

Filmler sinematik mükemmellik ve kültürel kökenlerini temsiliyet derecelerine göre değerlendiriliyor.  

APSA ödül töreni ABC Avustralya Network’u aracılığıyla Asya, Pasifik ve Hindistan üzerinden 44 ülkede yayınlanıyor. APSA ödül töreni Avustralya içinde SBS televizyonundan yayınlanacak.