Medya
12 Mar 2011 08:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:07

''TÜM İÇTENLİĞİMLE SORUYORUM, HİÇ UTANMIYOR MUSUN?'' NAGEHAN ALÇI ECE TEMELKURAN'A NE YANIT VERDİ?

Ece'yi severim. Ancak gazete Habertürk, yazar öğüten bir mekanizma olduğu için, itiraf edeyim, uzun süredir okumuyordum onu.

Diktatör alkışlayarak demokrat olmak

Sevgili Ece Temelkuran çarşamba günkü yazısında beni eleştirmiş.  Aynı akşam Kanal 24 koridorlarında Yavuz Baydar söyleyince haberim oldu.  Daha erken görsem cevabımı perşembeye yazardım, çünkü Ece’yi severim. Ancak gazete Habertürk, yazar öğüten bir mekanizma olduğu için, itiraf edeyim, uzun süredir okumuyordum onu. Habertürk’te yazan herkes için aynı şey geçerli maalesef. Oraya giden kayboluyor. Özellikle yazarlar camiasında okunmuyor, yankı yaratmıyor.

***
Neyse... Bu yazının yayınlandığı günün ertesi, yani perşembe günü de Ceren Akdağ Şahin’in televizyon programında bana yüklenmeye devam etmiş Ece. İyi niyetli, dostça uyarılarda bulunduğunu söylüyor. Samimiyetine inanıyorum. Ben de kendisine dostça eleştirilerde bulunacağım bu yazıda.

***
Önce bir yanlışlığı düzelteyim: Ben Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın tutuklanmasını hiçbir zaman doğru bulmadım. Programlarda da, yazılarımda da bu durumun vicdanlara sığmadığını defalarca söyledim. Ece ’Sansürsüz’ programını izlerken öyle bir heyecana kapılmış olmalı ki zihni bu konuyu çarpıtmış. Nedim Şener içeri girmeden önce ben Şener ile Yalçın zihniyetini ayırmak gerektiğini söyleyen iki yazı yazdım. Nitekim Şener de Yalçın için ’Ergenekon’dan aklansa bile benden yakasını kurtaramaz’ diyordu. Öte yandan Soner Yalçın ve Oda TV konusunda tavrım net. Bu ekibin hem sistematik olarak nefret suçu işleyen ırkçı bir şebeke hem de komplo, hedef gösterme gibi organize suç faaliyetlerini hayata geçiren bir yapılanma olduğunu düşünüyorum. Yalnız da değilim. Bugün artık Baykal ve birçok CHP’li bile Soner Yalçın grubunun bir ’suç şebekesi’ olduğunu açıkça söylüyor.

***
Ece, Ceren Akdağ’ın programında Mümtazer Türköne’ye hitaben ’Önce geçmişiyle hesaplaşsın’ diyor. Türköne’nin onay verdiği iddia edilen ’Devlet için kurşun atan da, yiyen de şereflidir’ sözüne gönderme yapıyor böylelikle. Bildiğim kadarıyla Türköne bu sözün kendisine ait olmadığını söyledi ama demek ki yeterince inandırıcı olamamış. Öyleyse o da hesap vermeli. Çünkü bu söz açık seçik totaliter bir zihniyeti ifade ediyor. Ancak... Buraya kadar tamam da, totaliter zihniyete sahip olmak bakımından senin de kendini sorgulaman ve demokrat kamuoyuna hesap vermen gerekmez mi Ece?

***
Mecbur etmesen bu konuya girmek istemezdim ama sen değil misin kendi ülkesindeki muhaliflere sistematik olarak zulmeden diktatör Hugo Chavez’e övgüler düzen bir kitap yazan? ’Ağrının derinliği’ kitabını ne kadar beğendiysem, totaliter bir diktatörü sırf ’solcu’ olduğu için çılgınca alkışlayan o kitabını -kusura bakma- ahlak ve vicdan açısından o kadar zayıf buldum. Özgürlük ve demokrasi kriterleri açısından bakılınca hem o kitap hem de Fidel Castro gibi totaliter diktatörleri öven bir dizi yazın vicdansızlık değil mi?  Sırf o diktatörler ’solcu’ olduğu için zulmü ve zalimi alkışlayan satırlarından ötürü -tüm içtenliğimle soruyorum- hiç utanmıyor musun?

***
Anlıyorum. ’Devrim ve sosyalizm söz konusu ise gerisi teferruattır’ mantığına sahipsin. E iyi de bunun Veli Küçük’lerin, Kemal Kerinçsiz’lerin, Soner Yalçın’ların ’Vatan ve devlet söz konusuysa gerisi teferruattır’ faşist mantığından ne farkı var?  Evet Ece, faşistlerin zihniyetinden ne farkın var? Yalnızca dış boyanız değişik, binalar ise hep aynı... Haksız mıyım? Vicdansız diktatörleri sırf ’solcu’ oldukları için savunan sen vicdan, adalet, hakkaniyet gibi kelimeleri nasıl hiç çekinmeden ağzına alabilirsin? Buna kim inanır, hangi demokrat seni ciddiye alır? Faşizmin sol versiyonu bir zihniyete sahip olup, demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri, hukukun üstünlüğü gibi değerler adına nasıl konuşabilirsin Ece? Sen bu değerlere inanmıyorsun ki! Desteklediğin diktatörler ortada. O yüzden muteber ve şık görünmek uğruna bu değerleri önemsiyormuşsun gibi yapmana gerek yok. Dürüst ol lütfen! Ya savunduğun değerler ve desteklediğin liderlerle ilgili bir özeleştiri ver ya da artık ’mış’ gibi yapma!

Nagehan Alçı/www.aksam.com.tr