Medya
01 Ağu 2012 11:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:59

TRT'NİN OLİMPİYAT KARNESİ NASIL? GEÇER Mİ KIRIK MI?

Milliyet yazarı Sina Koloğlu, olimpiyatları yayınlayan TRT'nin olimpiyat performansını değerlendirdi.

Boks karşılaşmalarını (tabii bir de ‘Wipeout’u) Orhan Ayhan’dan dinlemek bir nevi ‘klasik’ oldu.  Tarzı, ses tonu, tecrübesiyle   farklılığını ortaya koyar Ayhan. Olimpiyatların boks karşılaşmaları da ondan soruluyor. Günde iki seans maç anlatıyor. “Sesim gitti” diyordu. Doğrudur.

Selçuk Eker’le Taylandlı rakibinin maçını anlatmak Orhan Ayhan’ın en zor görevlerinden biriydi . İlk raund “Ürkek Taylandlı” dediğine sanırım sonradan pişman oldu! İlki 11-2 lehimize bittikten sonra, ikinci raund durumu anladı ve hemen hiç konuşmadı. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan da yanındaydı (uzun bir süre müdürün de sesi çıkmadı, teknik arızadan dolayı!), onunla da sohbet etti. Maçın nasıl biteceğini anladığı ve müdürün de söyleyecek fazla bir sözü olmadığı içindir ki, “Klimalar iyi” gibi farklı konularda konuşmayı tercih etti Ayhan!

Sonunda “Susmak en iyisi” dedi. Öğrendik ki maçın sonucu Fransızla Afgan boksörün maçından da fena bitmiş! Fransız 22-9 yenmiş, bizimki 24-10 yenildi!

TÜM YARIŞMALARIN CANLI SİNYALİ VAR
Bu olimpiyatların yayın açısından en büyük özelliklerinden biri, tüm yarışmaların canlı sinyalinin olması. TRT, bunu göz önüne alarak bir çalışma yapmış. www.trtspor.com.tr adresindeki web tv’de 6 ayrı kanal oluşturulmuş. Yani, kendin istediğin yarışmayı izleyebilirsin. TTNET ile de bir anlaşma yapılmış. Aboneler bu platformdan da yararlanabiliyor.

YAYINLARDA ÖNCELİK BİZİM SPORCULARA
TRT, canlı yayınlarda hangi karşılaşmalara öncelik veriyor? Yapılan açıklamada “Türk sporcuların katıldığı müsabakalar ve Türk halkının ilgisini çekecek yarışmalar” deniliyor. Tabii burada bazen ters köşe durumlar da oluyor. Geçen pazartesi akşamı TRT haltere takıldı. O sırada Eurosport’ta çarpıcı yüzme finalleri     vardı. Bunları kaçırdı TRT!

EN ÇOK HANGİ KARŞILAŞMA İZLENDİ?
Burada da ilginç bir olay yaşandı. TRT’nin, “Olimpiyatlarda bir ilk” olarak nitelediği, milli masa tenisçisi Bora Vang’ın çeyrek finale yükselme maçı, yayınlandığı saat diliminde tüm kanallarda ilk sırayı almış. Sanırım daha sonra Vang’ın Çinli rakibiyle yaptığı karşılaşma da aynı izlenme oranına ulaşmıştır.

ORTALAMA KAÇ BRANŞ YAYINLANIYOR?
TRT, günde ortalama 15 branş müsabakasının yayınlandığını söylüyor.

TRT GÜNDE 16 SAAT YAYIN YAPIYOR
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin TRT’ye verdiği kota, 55 kişiyle sınırlı kalmış. Bu durumda, bir önceki olimpiyata göre yayın süresi 6 kat artmasına rağmen, ekipteki eleman sayısı aynı kalmış. Haftada 7 gün 16 saat çalışmak zorunda kalıyor ekiptekiler.

Sina KOLOĞLU / MİLLİYET