Medya
23 Mar 2011 14:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:09

''TRT DİZ ÇÖKTÜ'' KAVGASI BÜYÜYOR! İKİSİNDEN BİRİSİ GİDECEK AMA HANGİSİ: İBRAHİM ŞAHİN Mİ, HİLMİ BENGİ Mİ?

AA'yla olan abonelik sözleşmesini iptal eden TRT, ille de “kelle” isteyince, kamu yayıncılığı yapan iki kurum arasında resmen savaş çıktı&...VAROL ERSOY yazdı...

Devletin iki resmi yayın kuruluşu TRT ile Anadolu Ajansı arasındaki soğuk savaş “kelle alacak” boyuta ulaştı!
Önce iki kurum arasında kavgaya neden olan olayı hatırlayalım:
Şubat ayının başlarıydı…
Anadolu Ajansı, tüm abonelerine bir fotoğraf karesi geçti. Bu fotoğrafta, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, o günlerde hâlâ görevde olan İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in önünde diz çökmüş olarak görünüyordu.
Sözcü Gazetesi, ertesi gün bu fotoğrafı neredeyse tam sayfalık bir habere konu etti:
 “TRT Diz Çöktü!”

Fotoğrafın kaynağı, Anadolu Ajansı olunca, TRT Genel Müdür İbrahim Şahin, Anadolu Ajansı ile bağları koparma kararı aldı.
Bu haber medya ve siyaset kulislerine bomba gibi düştü…
Ve TRT gerçekten de önce AA kaynaklı haber, görüntü ve fotoğrafları kullanmamaya başladı, sonra da Anadolu Ajansı aboneliğini iptal etti. Bunun yerine başta CHA olmak üzere diğer ajansların haberlerine ve görüntülerine ağırlık vermeye başladı.
TRT; AA haberlerini görmezden gelmekte o kadar kararlıydı ki, sadece Anadolu Ajansı kameralarının izlediği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TRT’den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın haberlerini bile yayınlanmadı!
Bununla da yetinmeyip, Anadolu Ajansı’nın Libya’daki çatışmalar ve tahliyelerle ilgili görüntülerini de görmezden geldi… Oysa bu haber ve görüntüler diğer tüm kanallar tarafından saatlerce yayınlanmıştı.
Erbakan’ın cenaze töreninin naklen yayınında aynı şey oldu: Diğer tüm kanallar canlı yayınlarını AA görüntüleriyle gerçekleştirirken, TRT kendi kameralarıyla yetindi ve deyim yerindeyse çuvalladı!

Bugün gelinen nokta gayet açık:
Mevcut yönetimler görevde kaldığı sürece iki kurum arasındaki buzlar, “kendiliğinden” asla erimeyecek!
Çünkü TRT Genel Müdürü, o fotoğrafı yayınlayan AA personelinin cezalandırılmasını istiyor; AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi ise, fotoğrafın tamamen haber amaçlı çekilip yayınlandığını belirterek, “Bunda kasıt ya da özel amaç yoktur. Bu nedenle kimsenin cezalandırılması söz konusu bile olamaz” diyor.

Şimdi gözler, iktidarda… Çünkü iktidarın, tam da seçimlerin hemen öncesinde kamu yayıncılığı yapan iki önemli kuruluşun arasındaki gerginlikten “zarar görmeyi” göze alamayacağı öne sürülüyor…
Bu durumda yapılacak iki hamle var:
İlk hamle, tarafları barıştırmak ve kurumlar arasındaki soğukluğu gidermek…
Eğer bu olmazsa, iki genel müdürden birinin görevine son vermek…
Bunun “onur kırıcı” olmaması için de, işlemi “terfi yoluyla başka bir göreve atama” şeklinde gerçekleştirmek…

Bakalım; iki genel müdür barışacak mı?
Barışmazlarsa; hangisinin kellesi gidecek?
Kulislerde konuşulanlara göre bu isim, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin…
Çünkü AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi’nin görevden alınması, çok daha uzun ve karmaşık bir yasal süreç gerektiriyor…
Bekleyip, göreceğiz!

VAROL ERSOY