Medya
22 Ağu 2011 05:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:42

TFF'DEN KARAMEHMET'E BÜYÜK KIYAK! İŞTE PLAY-OFF'UN PERDE ARKASI!..

Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz'dan ilginç bir iddia geldi. Yılmaz'a göre TFF Lig TV'yi kurtarma projesi hazırlıyor...

MEDYARADAR - Hürriyet yazarı Mehmet Yılmaz çarpıcı bir iddia ortaya attı. Yılmaz’a göre, yeni sezonda uygulanmak istenen play off sistemi Lig Tv’yi, dolayısıyla da patron Mehmet Emin Karamehmet’i kurtarmak için düşünülmüş bir proje.

Yeni sezonda bazı takımlar ligden düşmek zorunda kalırsa, Digiturk zor durumda kalacak. Bunun önüne geçmek isteyen TFF ise yeni uygulamaya koyacağı play off sistemiyle Digiturk’ün zararını en aza indirmeye çalışıyor. Mehmet Yılmaz’a göre, eğer play off sistemine geçilirse maç sayısı fazla olacağından, ve ligde heyecan dozu artacağından bu uygulama Digiturk’ün işine gelecek.

İşte Mehmet Yakup Yılmaz’ın yazısından konuyla ilgili kısım...

Futbol Federasyonu, bu sezondan itibaren lig şampiyonu ile Avrupa Kupaları’na katılacak takımları belirlemek için lig bitiminden sonra iki grupta 4’er takımlı play-off oynanmasına karar verdi.

Avrupa’nın gelişmiş futbol ülkelerinde benzeri olmayan bir uygulama.
Bu iyi bir yol olsaydı lig yayın ve gişe gelirleri bizimkinin çok üstünde olan İngiltere, İtalya, İspanya’da da yapılırdı. Böylece oynanacak maç sayısı artıyor.

Bunun ne işe yarayacağı açık: Şike soruşturması nedeniyle olası bir küme düşme yaşanırsa, bunun yayın haklarına sahip olan televizyon kanalını zor duruma düşürmesini önlemek.
Maç sayısı artacağı ve ikinci bir heyecan daha yaşanacağı için maçları televizyonlardan izleyenlerin sayısı artar, böylece ligin en önemli gelir kalemi tehlikeye girmemiş olur.
Ancak, bunun adaletli bir yol olmadığını söyleyebilirim.

Ligin ilk dört sırasındaki takımların normal sezonda aldıkları puanın ikiye bölünmesi, lig süresi içinde puan farkını açan takımların aleyhine olur.

Geçtiğimiz sezon şöyle bitmişti: Fenerbahçe ve Trabzonspor 82’şer puan, Bursaspor 61 puan, Gaziantepspor 59 puan.

Aynı statü bu puan durumunda uygulansa play-off maçları şu puanlarla başlayacaktı:
Fenerbahçe ve Trabzonspor 41’er puan, Bursaspor 31 puan, Gaziantepspor 30 puan.
İlk iki ile üçüncü arasındaki 21 puanlık fark 10 puana inecekti. İlk iki ile dördüncü arasındaki fark da 23 puandan, 11 puana inecekti. Neden ve bu nasıl bir adalet? Daha uzun ve yorucu bir maratonda alınan puanlar neden bu kadar değersiz olsun?

Avrupa Kupaları’na katılacak 4. takımın belirlenmesi ise bütün bu süreçler boyunca aldıkları puanlar çöpe atılarak, tarafsız sahadaki tek bir maça indirgeniyor. Adalet bunun neresinde?
Ve hiç kuşku yok ki bu karar bütün sezon boyunca zorla da olsa bir yerlere gelmeyi başaran Anadolu takımlarının aleyhine, İstanbul takımlarının lehine olacaktır.

Karar alınmış bir kere ama doğru olmadığını söylemek zorundayım.

Mehmet Yakup Yılmaz/Hürriyet