Gündem
02 Haz 2014 23:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:15

Taraf'tan TMSF'ye hatırlatma: Hani haberimiz yalandı!

Taraf, TMSF'nin Show TV'ye yeniden el koymasının ardından kurumun sürekli yalanladığı haberleri hatırlattı.

TMSF geçtiğimiz Cuma günü geçen sene Ciner grubuna sattığı Show TV'ye yeniden el koymuştu.

Taraf gazetesi de, Show TV'ye yeniden el konulmasının ardından TMSF'nin sürekli yalanladığı 'satışta usulsüzlük var' haberlerini hatırlarak bir haber yayınladı. Taraf yayınladığı haberde; "Şimdi TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül başta olmak üzere Fon yöneticilerine sormak istiyoruz? Bir yıldır Taraf’a ödettiğiniz maddi ve manevi zararları kim karşılayacak" ifadelerine yer verdi.

Taraf'ın haberi şu şekilde: 

Türkiye’nin son 10 yılına damgasını vuran TMSF, geçtiğimiz hafta ilginç bir karara imza attı. Show TV’yi bir yıl önce 402 milyon dolara Ciner Grubu’na satan TMSF, İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği, “yürütmeyi durdurma” kararını gerekçe göstererek kanala yeniden el koydu. Karar, “siyasi ve hukuki” boyutuyla uzun süre tartışılacak nitelikte... Medya sektöründe adeta bomba etkisine yol açan kararın ayrıntıları bu hafta içinde netleşecek. Biz de, kararla ilgili daha sağlıklı yorum yapabileceğiz..

MAHKEMENİN KAYNAĞI TARAF

Ancak kararın bir de, “İletişim Fakülteleri”nde ders olarak okutulması gereken medya boyutu var. Yürütmeyi durdurma kararı, kanalın küçük ortağı Erol Aksoy’un açtığı dava sonucu alındı.

Aksoy’un mahkemeye sunduğu, delillerin bir kısmını ise, Taraf’ın Show TV’nin satışının hukuka aykırı olduğu yönünde hazırladığı haberler oluşturdu. Yani mahkeme, yaptığı inceleme sonucunda haberlerde yer alan bilgi ve belgelerin doğru olduğunu tespit ederek, kanalın satışının hukuka aykırı olduğu yönünde karar vermiştir. Bir anlamda, TMSF’nin her fırsatta ağır ifadelerle yalanladığı haberlerin doğruluğu mahkeme kararı ile de tescillenmiş oldu. TMSF de, “el koyma kararı” ile dolaylı da olsa Taraf’ın bir yalanladığı haberlerin doğruluğunu kabul etmiş oldu.

Şimdi TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül başta olmak üzere Fon yöneticilerine sormak istiyoruz? Bir yıldır Taraf’a ödettiğiniz maddi ve manevi zararları kim karşılayacak. Ya da, Fon Kurulu olarak Show TV’ye yeniden el koyma kararı alırken, “Taraf’a yüklü miktarda tazminat davası açalım da bir daha yazmasınlar” dediğiniz aklınıza geldi mi?

1.9 MİLYON LİRALIK DAVA AÇILDI

Sadece, Show TV’nin satışı üzerine yapılan haberler nedeniyle Taraf aleyhine açılan tazminat davaları bile küçük bir servet niteliğine ulaştı. Sadece TMSF, Ciner Grubu ve Acun Ilıcalı’nın açtığı tazminat davası tutarı 1.9 milyon lirayı buluyor. Bu konuda dolaylı olarak açılan davalar da dikkate alındığında, halen devam eden tazminat davalarının tutarı 2 milyon lirayı geçiyor.

TMSF, tazminat davasının dışında Show TV haberleri nedeniyle Taraf yöneticileri hakkında da suç duyurusunda bulundu. Bu suç duyurusu üzerine de, Taraf yöneticileri hakkında ceza davası da açıldı. Ceza davası da halen devam ediyor.

Taraf’ın, Show Tv haberlerinden dolayı ödediği bedel bunlarla da sınırlı kalmadı. TMSF, Taraf’ı, Basın İlan Kurumu’na ve diğer medya derneklerini de şikayet etti. Bu şikayetler sonucunda Basın İlan Kurumu da, bir günlük ilan durdurma cezası verdi.

TMSF 'İSKİ'YE BİLE BAŞVURABİLİRDİ

Allah’tan İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin, Show TV’nin satışıyla ilgili verdiği “yürütmeyi durdurma” kararı imdadımıza yetişti. . Yoksa TMSF bu hızla, İSKİ’ye başvururak, “Taraf’a su vermeyin”, Eletrik İdaresi’ne dilekçe vererek “Taraf’a elektrik vermeyin” talebinde bulunacaktı...
Şimdi sormak istiyoruz?
Show TV satışının hukuka aykırı olduğu yönündeki haberlerden dolayı Taraf’a kestiğiniz veya kestirdiğiniz cezaların bedelini kim ödeyecek?

Bir çift söz de, “Türkiye’de isteyen istediğini yazabiliyor” diyen, “hükmet üyelerine” ve yandaş mahalle sakinlerine...
İşte muhalif haberler böyle yazılıyor...
Her “kelimenin” her “ noktanın” bedeli kat kat ödenerek...

Show TV havuz yolundu

TMSF’nin, ikinci kez Show TV’ye el koyması, satışı kadar tartışmalara yol açtı. TMSF, yürütmeyi durdurma kararını jet hızıyla uygulamaya koydu. Bu durum kafalarda soru işaretleri oluşturdu. TMSF’nin, mahkemenin kararını itiraz etme hakkı bulunuyor. Ve bunun içinde bir aylık süresi var. Ancak TMSF, bu süreyi beklemeden kanala el konulması yönünde karar aldı. Bu da, TMSF içinde, “TMSF kanala el koymayı planlıyordu, mahkeme kararı buna gerekçe oldu” şeklinde değerlendirmelere yol açtı.
Öte yandan TMSF içinde, Show TV’nin, kamuoyunda havuz medyası olarak nitelendirilen hükümete yakın medya kuruluşlarına satılacağı konuşuluyor. TMSF kulislerinde dolaşan iddiaya göre, hükümete yakın medya kuruluşları, Sabah ve ATV ile Star ve Akşam olarak iki ayrı çatı altında toplanacak. Ethem Sancak’ın başında bulunduğu Star Grubu’na ait çatıda ise, Akşam, Sky360, kanal 24 ve Star yer alacak. Show TV de bu çatı altına girecek. Çünkü, bu grubun da atv gibi bir eğlence kanalı olması gerektiği ifade ediliyordu.
TMSF’nin Show TV’nin satışının hukuka aykırı olduğu yönündeki haberlerle ilgili yaptığı açıklamaların bazıları şöyle:

13 Mart 2014: “Alıcı ve satıcı arasında hiçbir hukuki belirsizlik ve tereddüt olmamasına rağmen, Taraf Gazetesi’nde Hüseyin Özay imzasıyla, kamu alacağının tahsilini engellemeye ve kurumumuz hakkında yanlış bir algı oluşturmaya yönelik, yalan ve çarpıtma haberlere devam edilmektedir. Taraf Gazetesi’nin bu haberleri doğruları yansıtmadığı gibi, belli bir amaca yönelik mesnetsiz ve kasıtlı olarak yazılmış yalan haberlerdir. Bu tür yalan ve yanlış haberlerle adı geçen gazetenin amme alacaklarının tahsili noktasında kurumumuzun yapmış olduğu çabayı baltalamaya çalışarak, bir kısım batık bankacıların menfaatlerini koruma çabası içinde olduğunu kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.”

23 Eylül 2013: “Alıcı ve satıcı arasında hiçbir belirsizlik ve tereddüt olmamasına ve bu yönde çeşitli açıklamalar yapılmasına rağmen Taraf Gazatesi’nde Hüseyin Özay imzasıyla, kamu alacağının tahsilini engellemeye ve kurumumuz hakkında yanlış bir algı oluşturmaya yönelik yalan ve çarpıtma haber yapılmaya devam edilmektedir.”

16 Eylül 2013: “Bu şekilde Show Tv’nin satış işlemi kurumumuz açısından tamamlanmış olup herhangi bir hukuki belirsizlik veya tereddüt de bulunmamaktadır. Satışın gerçekleştirildiği tarihten itibaren yapılan tüm açıklamalara rağmen, bir gazetede gerçek dışı haberler üretilerek bu şekilde kamuoyunun yanıltılmasına dönük gayretleri üzüntüyle izlemekteyiz.”