Gündem
20 Mayıs 2024 08:42 Son Güncelleme: 20 Mayıs 2024 11:18

AK Partili belediyede de kaçak inşaat çıktı! Bakan Özhaseki şimdi ne diyecek?

Emlak Konut tarafından yapılan ve Kanal İstanbul projesi kapsamında bulunan Dursunköy 2. etap konut projesinin inşaatı, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam ediyor. AK Partili Arnavutköy Belediyesi’nin imar durum raporunda bile inşaatın kaçak yapıldığı ortaya çıktı. O belgelere MedyaRadar ulaştı.

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, katıldığı bir televizyon programında ‘’Kanuna aykırı inşaatın gözünün yaşına bakmayacağım’’ diyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Yenişehir sınırlarında bulunan TOKİ Baklalı projesi ile Dursunköy THY Emlak Konut GYO projesinde mahkemenin durdurma kararı olmasına rağmen bu inşaatlara sessiz kaldı. İBB, ilçe belediyesine ‘İnşaatı durdurun’ yazısı gönderse de sonuç değişmedi. AK Partili Arnavutköy Belediyesi’nin imar durum raporlarında bile hem Dursunköy hem de Baklalı da yapılan projelere ‘İnşaat yapılamaz’ notu düşüldüğü ortaya çıktı. Aynı belgede ‘’İmar planı iptal edilmiştir’ notu düşülmüş.

PROJE TANZİM EDİLEBİLİR İNŞAAT YAPILAMAZ!

Emlak Konut tarafından Dursunköy Mahallesi 101 ada 1 parselde 41 bin 700 metrekare alan üzerinde yapılan projenin Arnavutköy Belediyesi’ndeki imar durum raporlarında özetle: ‘’Mer’i imar planı ve mevzuatına uygun olarak boş arsa için inşaat şartları aşağıda gösterildiği şekilde tanzim edilerek imar durumu ile yalnız proje tanzim edilebilir, inşaat yapılamaz. Yapı ruhsatı müracaatı esnasında İSKİ’den alınacak tasdikli foseptik veya kanal projesi, ısı yalıtım projesi ve raporu, zemin etüt raporu, itfaiye onayı, Kadastro Müdürlüğü’nden alınacak röperli kroki, bloğun çekme mesafelerini gösterir inşaat istikamet rölevesi, tabi zemin ve yol kotları gösterir kot-kesit rölevesi, gerekli görüldüğü takdirde muhtelif en-boy kesitleri mimari statik projelere eklenecektir’’

‘’İMAR PLANI İPTAL EDİLMİŞTİR’’ NOTU VAR

Baklalı Mahallesi 10042 Ada 1 Parsel’de 48 bin 560 metrekare alan üzerinde yapılan projenin AK Partili Arnavutköy Belediyesi’nde bulunan durum raporuna ise; ’Mer’i imar planı ve mevzuatına uygun olarak boş arsa için inşaat şartları aşağıda gösterildiği şekilde tanzim edilerek imar durumu ile yalnız proje tanzim edilebilir, inşaat yapılamaz. Yapı ruhsatı müracaatı esnasında İSKİ’den alınacak tasdikli foseptik veya kanal projesi, ısı yalıtım projesi ve raporu, zemin etüt raporu, itfaiye onayı, Kadastro Müdürlüğü’nden alınacak röperli kroki, bloğun çekme mesafelerini gösterir inşaat istikamet rölevesi, tabi zemin ve yol kotları gösterir kot-kesit rölevesi, gerekli görüldüğü takdirde muhtelif en-boy kesitleri mimari statik projelere eklenecektir’’ denildi. İki parselin imar durum raporunda da ‘’İmar planı iptal edilmiştir’’ notu bulunuyor.

‘’İNŞAATI DURDURUN’’ YAZISI GÖNDERDİ…

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün imzasıyla Arnavutköy Belediye Başkanlığı’na, geçen Mart'ta Yenişehir’in bütün etapları için ayrı ayrı yazılar yollandı. Yazılarda, Yenişehir rezerv yapı alanının imar planlarının 11. İdare Mahkemesi’nin 29 Aralık 2023 tarihli kararıyla iptal edildiğine dikkat çekildi. Mahkeme kararı kapsamında plan esas alınarak düzenlenen yapı ruhsatlarının iptal edilmesi, mevcut inşaat faaliyetlerinin seviye tespitinin yapılarak durdurulması talep edildi. Ayrıca, söz konusu yazıda plansız alan içerisinde yeni yapı ruhsatı düzenlenmesi de yer aldı.

NELER OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çılgın projesi Kanal İstanbul’un etrafında hayata geçirilmesi planlanan Yenişehir için verimli tarım ve orman arazilerini imara açan planlar; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2021 yılında onaylanarak 3 etap şeklinde itiraz edilmesi amacıyla askıya çıkarılmıştı. Planlara karşı hukuk mücadelesi başlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) açtığı davalar sonucu bölgenin tüm planları İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından 2023 Aralık ve 2024 Ocak ayında ayrı ayrı verilen kararın ardından iptal edildi. Başka bir davada da İstanbul 3.İdare Mahkemesi tarafından, Emlak Konut GYO- THY Dursunköy projesinin bulunduğu 2. Etabın imar planlarını 29 Aralık 2023'te iptal etmişti. İptal kararına rağmen inşaatlar tam gaz devam ederken THY ve Emlak Konut'un etaplar halinde inşaatına devam ettiği “Yenişehir Evleri Arnavutköy” projesinden konut sahibi olmak için başvuranlar için 4 Mayıs Cumartesi kura çekimi de gerçekleştirildi.