Medya
19 Eki 2011 19:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:55

STAR TV'NİN SATIŞI TV PİYASASINDAKİ REKABETİ NASIL ETKİLEYECEK?

Star TV'nin satışı sektörde dengeleri değiştirecek mi? Habertürk yazarı Yavuz Semerci, satışın televizyon piyasasına etkisini yazdı...

Star TV satışı ve rekabet


STAR TV’nin satışı sektörde dengeleri değiştirecek mi?
Bu satışın benim için en önemli mesajı, Doğan Grubu’nun son 10 yılda yazılı ve görsel alanda ağırlığını artıran operasyonlarının artık bittiğini (müjdelemesi) tescil etmesidir.
Doğuş Grubu’nun ağırlığını koymasıyla televizyon piyasasının daha dengeli ve rekabetçi bir yapıya kavuşacağını öngörüyorum.
Hemen herkes Doğan Grubu’nun Star TV’yi kaça alıp kaça sattığına odaklanmış durumda.
2005 yılının sonunda 306 milyon dolara satın alınan Star TV (Işıl TV) 327 milyon dolara satılmış. Satışa konu olan rakamın 151 milyon doları nakit, geri kalan 176 milyon doları da 2 yıl vadeyle ödenecek. Vade farkı dikkate alındığında Doğan Grubu neredeyse aldığı fiyata satmış görünüyor.
Ancak Star’ın Doğan Grubu’na katkısı sanılanın aksine olağanüstüdür... Grubun reklam gelirlerine yaptığı katkı inanılmazdır.
Grup, bu kanal sayesinde Türk reklam piyasasının neredeyse tek hâkimi olmuştur.
Aslında ileride Doğan Grubu üzerine çalışma yapacakların daha net olarak ortaya koyacağı bir iki gerçeğe kısaca değinmek gerekir.
Doğan’ın basın sektöründeki satın almalar ve yıkıcı yaklaşımlarıyla AK Parti’nin siyasal pozisyonunu güçlendirmesi arasında yakın ilişki vardır.
Doğan Grubu’nun Erdoğan hükümetlerine verdiği güçlü destek, en yakın rakibi Sabah’ın devre dışı kalması ve Star TV satın alma süreçleridir.
Sabah ve atv’nin TMSF yönetimine geçmesi ve Star’ın ihaleden satın alınmasına kadar süreç, AK Parti ile Doğan Grubu arasındaki balayı dönemidir. Her iki tarafın da kazançlı çıktığı bir dönem. Uzan ve Bilgin ailelerinin devre dışı kalması ve Sabah’ın kontrolünün hükümete yakın gruba tesliminin ardından bu balayı bitmiş ve taşlar yeniden karılmıştır. Erdoğan, Doğan’ın yol arkadaşlığını "geçici" olarak kabul ettiğini (peş peşe gelen vergi 1 cezalarıyla) göstermiştir.
 

YAZININ DEVAMI İÇİN