Medya
17 Ağu 2023 19:43 Son Güncelleme: 18 Ağu 2023 09:23

Sözcü’den Google’a ‘üstü örtülü sansür’ suçlaması

Sözcü, son dönemde Google'ın site ziyaret verilerini görmezden geldiğini ve iktidara yakın medyaya keşfette daha çok yer verildiğini iddia etti. ‘Okurlarımızın dikkatine’ başlığıyla paylaşılan açıklamada, "Eğer son dönemde Google'da herhangi bir haberle ilgili arama yaptığınızda SÖZCÜ'yü daha az görüyorsanız, kritik gelişmelerle ilgili doğru ve doyurucu haberleri bulmakta zorlanıyorsanız, size bir notumuz var..." denildi.

Sözcü, Google'ın son dönemde site ziyaret verilerini görmezden gelerek iktidara yakın medyaya Haberler ve Keşfet uygulamaları üzerinden daha fazla yer verildiğini iddia etti.

‘Okurlarımızın dikkatine’ başlığıyla paylaşılan açıklamada, "Eğer son dönemde Google'da herhangi bir haberle ilgili arama yaptığınızda SÖZCÜ'yü daha az görüyorsanız, kritik gelişmelerle ilgili doğru ve doyurucu haberleri bulmakta zorlanıyorsanız, size bir notumuz var..." ifadeleri ile bir yazı paylaşıldı.

İşte Sözcü'nün paylaştığı o yazı:

"Gerçekleri eğip bükmeden yıllardır okurlarına ulaştıran SÖZCÜ gazetesinin internet sitesi Sozcu.com.tr, Türkiye’de doğru, güvenilir ve tarafsız yayıncılığın adeta kalesi niteliğinde.

En sıcak haberler, ekonomide ve siyasette olup bitenler, dünyanın dört bir yanındaki gelişmeler anbean Sozcu.com.tr’den takip ediliyor.

İşte bu nedenle Sozcu.com.tr Türkiye’de ziyaretçilerinin en uzun süre zaman geçirdiği haber portalı…

Okurlarını kandırmadan, ‘tık avcılığı’ yapmadan bağımsız, özgür ve özgün haberciliği sürdüren Sozcu.com.tr, her gün milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Birçok gazete, televizyon ve portalın haber uygulamasını açık ara geride bırakan SÖZCÜ, akıllı telefon uygulamalarında en çok tercih edilen medya kuruluşu…

Verilere göre, Türkiye’de dünyaca ünlü arama motoru Google’da en çok aranan 10 kelimeden biri de Sözcü.

Ancak Google, tüm bu verileri ve ilgiyi görmezden gelerek son dönemde Sozcu.com.tr’ye adeta üstü örtülü bir sansür uyguluyor.

Google’ın Haberler ve Keşfet uygulamaları, bir süredir iktidara yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarına daha fazla yer verirken, bağımsız medyaya daha az yer veriyordu. Mayıs ayında yapılan seçimlerden sonra bu durum daha da tuhaf bir hal aldı.

Seçimlerden önce başlayan SÖZCÜ’nün Google’daki görünürlüğündeki düşüş seçimden sonra hız kazandı.

Sozcu.com.tr’nin haberlerinin görünürlüğü 20-25 milyon seviyelerinden 10 milyonun altına indi.

Konuyla ilgili olarak Google yetkilileri ile yaptığımız yazışmalardan bugüne kadar bir sonuç çıkmadı. Soruna ilişkin sorularımız da cevapsız kaldı.

Biz de konuyla ilgili olarak siz değerli okurlarımızı bilgilendirmek istedik.

Nedenini bilmediğimiz bir şekilde aylardır Google’ın Sozcu.com.tr’ye olan ‘kayıt’sızlığını anlamlandırmaya çalışıyoruz.

Özellikle Türkiye’de yaşayanları yakından ilgilendiren sıcak konu başlıklarında, ekonomiyle ilgili kritik haberlerde neden Sozcu.com.tr’nin Google News kullanıcılarına eskisi gibi gösterilmediğini merak ediyoruz.

Google Keşfet uygulamasından neden artık SÖZCÜ’nün kaliteli içeriklerinin eskisi gibi kullanıcılarına önerilmediğini bilmek istiyoruz.

Türkiye'de dijital medya, yıllardır bir canavarla boğuşuyor. Bu canavarın adı ise ‘arama motoru haberciliği‘, yani sektörde bilinen adıyla SEO haberciliği… Google’ın elleriyle büyüttüğü bu canavar internet medyasını teslim almış durumda…

Haber sitelerinin kalitesiz, yetersiz bilgi içeren ve hatta ziyaretçileri kandırmaya yönelik olarak ürettiği içerikler Google tarafından Türk halkına habermiş gibi sunulurken, Reuters’ın da raporunda yer verdiği gibi yazılı ve dijital medyada en çok güven duyulan kuruluş olan SÖZCÜ’nün haberleri neden görmezden gelinip arka plana atılıyor?

Google’dan cevap bekliyoruz…"