Gündem
21 Şub 2023 15:23 Son Güncelleme: 21 Şub 2023 15:36

Sosyal medya yalanları akademisyeni isyan ettirdi! ‘Kedinin fareyle oynadığı gibi oynadılar…’

Sosyal medyada depremle ilgili dezenformasyona dair eleştirilerde bulunan İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Vahit Çalışır, “Bizimle kedinin fareyle oynadığı gibi tam 10 gün oynadılar” diyerek dert yandı.

Depremin üzerinden 15 gün geçti. Bölgede çok sayıda artçı sarsıntı yaşanmaya devam ederken İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Vahit Çalışır Habertürk’te değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medyada depremle ilgili dezenformasyona dair eleştirilerde bulunan ve yaşananların çalışmaları nasıl aksattığına örnek veren Vahit Çalışır, adeta dert yandı ve şu ifadeleri kullandı:

“Sosyal medyadaki arkadaşlar bizimle kedinin fareyle oynadığı gibi tam 10 gün oynadılar.”

İşte o açıklamalar…

“ÇOK ACI BİR İFADEYLE ÖZETLEDİ…”

Söz konusu değerlendirmeleri sosyal medya hesabından paylaşan TRT Genel Sekreter Yardımcısı ve Basın Müşaviri Masum Ekinci ise çarpıcı bir eleştiride bulundu.

“Sosyal medyada içerik üreticiliğinden (!) gazeteci olmaya soyunanlar, devlet kurumlarının yerine kendisini koyanlar, takipçi peşinde koşanlar bu sesi dinleyin” diyen Masum Ekinci, “Bir depremzede akademisyen, tüm bu hadsizliklerin kendilerine yansımasını çok acı bir ifadeyle özetledi” ifadelerini kullandı.

 

ÇALIŞMALARI BÜYÜK ÖLÇÜDE ETKİLEMİŞTİ

Depremin ardından sosyal medyada gündem olan yalan bilgiler enkaz başında bir can daha fazla kurtarmak için zamanla yarışan ekiplerin çalışmalarını durdurma noktasına getirmişti.

Özellikle Babala TV’nin “Hatay’da patlama yaşandı. Yarseli Barajı patladı” iddiaları şehirde paniğe neden olurken “Göçük altındayım” diye yalan paylaşım yapanlar ise ekipleri oyalayarak gerçekten göçük altında kalanlara yardımların gecikmesine neden olmuştu.

Söz konusu paylaşımların ardından Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) sosyal medyada korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunan hesapları tespit etmeye başlamış ve söz konusu kişilerle ilgili soruşturma başlatılmıştı.