Medya
07 Eki 2011 09:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:52

"SENSİZ OLMAZ"IN SAATİ NEDEN DEĞİŞTİ?

RTÜK'ün hazırladığı yeni yayın yönetmeliği dizilerdeki içeriğin nasıl kodlanacağına yönelik tartışmaları da başlattı

DiZiLERDE KODLAMA GÜNLERi BAŞLIYOR

RTÜK’ün hazırladığı ‘Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ (hep böyle çetrefilli olurlar!), Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girecek. Akıllı işaretlerin (+7, +13) devri başlıyor. RTÜK Başkanı Davut Dursun da yönetmelik hakkında CNN Türk’te konuştu. Dursun’un açıklamalarının özeti şu; “Akıllı işaretlerin belirlenmesi yayın kurumlarının kendi kriterlerine bırakılmayacak. Özel bir bilgisayar programı aracılığıyla yapılacak. Veriler girilecek ve program, dizinin veya filmin hangi akıllı işareti kapsadığını belirleyecek.” İşte olay bu. Burada kodlayıcılar devreye giriyor  yani. Otomatik bir kodlama formu dolduruluyor. Semboller belirleniyor. Şiddet, tecavüz sahnelerinin olduğu dizi ve filmler, +7’yi aldı mı, iş bitti. Artık yayın kurumlarının kriterleri tarih oluyor. İşi RTÜK ve kendi bilgisayarı(!) yapıyor. Bu damgayı alan program, yallah saat 23.00’e posta. Yayıncı bu durumda ya sahneyi tıraşlayacak ya da “Bu sahne illa olacak” diyorsa yeni saat diliminde yayını kabul edecek.

‘SENSİZ OLMAZ’IN SAATİ NEDEN DEĞİŞTİ
Somut bir örnek pazartesi günü yaşanıyor. Show TV’nin prime-time kuşağındaki, ‘Sensiz Olmaz’ dizisi (Son bölümü geçen hafta AB’de 7’nci, genel izleyicide 13’üncü olmuştu), saat 22.15’ te yayınlanacak. Yeni saatinde yani! Şimdi ‘akıllı işaretlerin‘ akıllı kodlamasına göre, bu dizinin saati zaten prime-time olamaz. Feryal ve Hakan tüp yerine gerçek bebek yapmak zorunda kaldıklarından ‘mecburiyetten’, fena halde sevişecekler. RTÜK’ün kodu ne diyecek, “Bu dizi +7 değil, çık çık daha çık.” Kanal, “Bu saat diliminde tutmadı geceye kaydıralım” mı demiş yoksa tesadüf eseri, yeni kodlamaya uygun bir zaman dilimine mi taşıdı, bilmiyoruz.

DİZİ KODLAMASI GENİŞLEYEBİLİR!
İçim rahat etmedi, konunun uzmanlarına sordum; bu kodlama dizi içeriklerine girer mi diye... Çünkü sadece yeni dönemde yayınlanan birçok dizimizde, ‘Türk aile yapısı’na aykırı durumlar var! Evlendiği çocuğun babasıyla mesela kızın ikizi işi pişiriyor, ya da genç kız hamile, babası kurtulmak için zengin bir adamın evlenme teklifini kabul ediyor ya da, babası evli ama sevgilisi var bu durumu kızı da biliyor gibi konular... Kodlama işleminde senaryonun sabit unsurları (böyle bahsediliyor konulardan) şu an devre dışı. RTÜK, dizilerin içeriklerini de kodlamaya alabilir. Yani kodlama sisteminde revizyon olabilirmiş. Hemen mi? Yok onun işi epey uzun sürecek gibi!

KANALLAR NE YAPACAK?
Biraz esprili olsun dedim. Abartılı olabilir. Ama gerçek  payı da var. Sen “Şu sevişme sahnesini bir güzel koyayım da milletin aklını çeleyim” diye fragmanı yayınlarsan kodlama “Aman sevişiyorlar!” moduna girer ve dizi yakayı ele verir. Ya da kanalların gazetelere gönderdikleri metinlerde, “Bu hafta kim çocuk yapacak?” yazarsan gene kodlamaya takılıverirsin. Yeni dönemde kanallarda bu nedenle, fragman ve basın bültenleri, şifreli olacak! Kodlamadan sıyırmanın bir yolu diyeyim!

Sina Koloğlu/Milliyet Cadde