Medya
31 Mar 2021 10:47 Son Güncelleme: 01 Nis 2021 00:26

Sabah yazarı Tuncay Özilhan'ı hedefine koydu! Sen misin hükümeti eleştiren!

Ünlü iş insanı Tuncay Özilhan, hükümeti sert sözlerle eleştirdi. Eleştirinin ardından Sabah yazarı Dilek Güngör, Özilhan'ı hedefine koydu!

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan dün yaptığı konuşmada hükümetin özellikle ekonomi politikalarını sert sözlerle eleştirdi. O konuşmanın ardından Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Tuncay Özilhan'ı hedefine koydu. 

Sabah yazarı, Tuncay Özilhan'ın başkanı olduğu Anadolu Grubu çatısı altında bulunan Migros'taki işçi çıkarmalarını yazısına konu etti. Dilek Güngör yazısında "Öyledirler… İnsan hakları deyince söylemleriyle ortalığı yıkarlar. Demokrasi deyince mangalda kimseye kül bırakmazlar. Sanki, bir gün önce haksız yere işine son verdiği Migros işçileri evinin önünde eylem yapmamışçasına bir konuştu ki… Ağzım açık dinledim.” ifadelerini kullandı.

Dilek Güngör, 85 gündür Migros depolarında eylem olduğunu belirterek konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı: "Önce yıldırma politikası olarak evlerinden kilometrelerce uzakta depolara sürülmüşler. Sonra ücretsiz izne gönderilmişler. İşçiler ihtar çekince, pandemi sürecinde işten çıkarma yasağının "istisnası" olan ve çalışanların kabusu haline gelen Kod 29'la işten atılmışlar."

İşte Dilek Güngör'ün o yazısı...

İŞÇİ EMEĞİNİ SÖMÜREN DEMOKRATLAR

Öyledirler… İnsan hakları deyince söylemleriyle ortalığı yıkarlar. Demokrasi deyince mangalda kimseye kül bırakmazlar. Kadına şiddet deyince ilk sırada koşarlar. Ama tabii, hepsi lafta... Dün TÜSİAD'ın Genel Kurulu'nda Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan'ı dinleseydiniz ne demek istediğimi daha net anlardınız. Demokrasiye vurgu yaptı, 1970'li yıllara atıfta bulundu, işsizlikten dem vurdu.

Sanki, bir gün önce haksız yere işine son verdiği Migros işçileri evinin önünde eylem yapmamışçasına bir konuştu ki… Ağzım açık dinledim. Neden şaşırdığımı anlatayım. 85 gündür Migros depolarında eylem var. Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi 30'a yakın işçi işten atıldı.

Önce yıldırma politikası olarak evlerinden kilometrelerce uzakta depolara sürülmüşler. Sonra ücretsiz izne gönderilmişler. İşçiler ihtar çekince, pandemi sürecinde işten çıkarma yasağının "istisnası" olan ve çalışanların kabusu haline gelen Kod 29'la işten atılmışlar.

Bu madde öyle lanet bir şey ki…

İşçinin İş Kanunu'nun 25. maddesinin ikinci bendinde sayılan 'Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller' sergilediği gerekçesiyle iş akdi feshediliyor. Patronlar işçiye ne kıdem ne ihbar tazminatı ödüyor.

Beş parasız kovulan işçi işsizlik parasından bile yararlanamıyor. Hatta yüz kızartıcı bir suç işlemiş gibi bir daha da iş dahi bulamıyor.

Sendika başkanı Murat Bostancı ile konuştum. Anadolu Grubu'ndan da taşeron firmalardan da bir muhatap bulamadıklarını söylüyor. Seslerini duyuramayınca eylemlere başladıklarını anlatıyor. 

İşçiler, hemen hemen her gün Migros depolarında, Anadolu Grubu'nun holding binası önünde toplanıp açıklama yapıyorlar. Migros marketlerinde 'kasa kilitleme' eylemine başvuruyorlar. Önceki gün Tuncay Özilhan'ın evinin önünde açıklama yapmaya kalkınca gözaltına alındılar. Bugün yine Özilhan'ın evinin önünde eylem yapacaklarını söylüyorlar.

Peki tek Migros'ta mı eylem var?
Hayır, elbette…

Barsan Lojistik'ten Arvato'ya, Ekmekçioğulları Grubu'ndan Döhler'e, Cargill'den Oral Ambalaj'a, Dardanel'e kadar birçok fabrikada Kod 29 maddesine sığınarak işçiler çıkarıldı.

Bildiğim kadarıyla, Çalışma Bakanlığı bazı fabrikalara müfettiş gönderip işçilerin mağduriyetini önlemeye çalıştı. Fakat, bu yeterli olmuyor. İşverenlerin Kod 29'u suistiimalinin önlenmesi, SGK'nın Kod 29'la işten çıkarmaları sıkı bir şekilde denetlemesi, işverenin beyanlarına ispatlama yükümlülüğü getirmesi gerekiyor. Yoksa bu patronlar işçilerin hepsini kara listeye alır!

TAŞERON AÇIKLAMA YAPTI

5 bin çalışanı olan Us-Grup Lojistik Taşımacılık Paketleme ve Temizlik Hizmetleri yaşananlarla ilgili olarak, "741 çalışan ile huzuru ve güvenli bir ortamda Migros Dağıtım Merkezi anahtar teslim usulü olarak işletilmektedir. Son dönemde gündeme gelen şirketimize yönelik haksız ve gerçekdışı söylemleri takip ediyoruz ve devam eden mesnetsiz eylemler nedeniyle daha önce yaptığımız açıklamayı üzülerek tekrar etmek zorunda kalıyoruz.

Gebze Dağıtım Merkezinde görevli 22 kişi, iş ve çalışma düzenini bozucu ve etik iş anlayışına uymayan hareketlerde bulunmaları ve tüm uyarılara rağmen bu tutumlarını sürdürmeleri sebebiyle, işten çıkarılmak zorunda kalınmıştır. Sürecin başından beri mağdur olmamaları için bu kişilere arabulucular aracılığı ile her türlü iyi niyetli yaklaşımda bulunulmuş ancak her seferinde sürecin tarafı olmayan kişilerin kasıtlı yönlendirmeleri sonucu olumlu neticeye varılamamıştır. Mağdur olduklarını ifade ederek, eylemlerini sürdüren bu kişilere tekrar belirtmek isteriz ki, her türlü yasal kıdem ve ihbar tazminatları için resmi Arabulucu'ya müracat etmeleri gerekmektedir. Yine bu kişiler, Gebze Dağıtım Merkezinde değil, hizmet verdiğimiz şirketin mağazalarında da kasa işlemlerini yavaşlatacak ve sosyal mesafe kurallarını hiçe sayacak şekilde çeşitli eylemler yapmaktadırlar. Alınan her türlü tedbir ve önlemleri yok sayarak, tacizden, hijyen şartlarına kadar birçok konuda tamamen kurgu yaratıp sayısız iftirada bulunarak, gerçek dışı bir algı yaratmaya çalışmaktadırlar.

Öne sürülen konularla ilgili, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu bakanlığa bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği yetkilileri ve Kaymakamlık tarafından Gebze Dağıtım Merkezi; çalışma ortamı, işçi sağlığı ve ürün güvenliği gibi tüm boyutlarıyla baştan sona denetlenmiştir. İşçi sağlığı ve çalışma koşulları tamamen güven altındadır" açıklaması yaptı.