Medya
01 Ağu 2016 16:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:26

Sabah okur temsilcisi yazdı: Darbe haberlerinin etik ilkeleri nelerdir?

Sabah gazetesi okur temsilcisi İsmail Altay bugün köşesinde gazetecilik mesleği açısından ilginç bir ayrıntıya dikkat çekti.

"Darbe girişimlerini haberleştirirken etik ilkeler nelerdir?" diye soran Altay, köşesinde Batı medyasında böyle bir mesele olmadığı için etik ilkeler belirlenmediğini yazdı ve ilkeleri şöyle sıraladı:

"Medya etiği öteden beri Batı odaklı referanslarla tartışıldığı ve Batı'nın böyle bir meselesi olmadığı için bu konuda bir külliyat oluşmamış.

Kanaatimce darbeleri ve girişimlerini haberleştirirken terör haberleriyle aynı etik ilkeleri uygulamak gerekir. Çünkü darbe kim tarafından ve hangi zincir içinde yapılırsa yapılsın bir terör eylemidir.

Bu çerçevede:

- Gazeteciler darbecilerin propagandasına alet olmamalı, darbeciler tarafından hazırlanan yazılı ya da sesli hiçbir materyali kullanmamalı, okumamalı, yaymamalıdır.
- Toplumda korku ve dehşet uyandırıcı ya da toplumu kamplara ayrıştırıcı yayınlardan mutlak surette kaçınılmalıdır.
- Darbe haberlerinde özendirici, normalleştirici, dikkat dağıtıcı ve önemsizleştirici söylemler kullanılmamalıdır.
- Medya darbecilerin kullandığı terminoloji ile arasına kesin bir mesafe koymalı, darbeciler tarafından üretilen kavramlara yer vermemelidir.
- Elbette bütün bu ilkeler bizi doğruluktan, gerçeklikten ve adalet duygusundan uzaklaştırmadan uygulanmalıdır. Gerçek suçlular bulunmalı, yargısız infaz yapılmamalıdır.