Medya
04 Ara 2013 09:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:47

RTÜK Fox Tv'yi neden cezalandırdı?

Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu, RTÜK'ün 'Umutsuz Ev Kadınları'na verdiği cezayı köşesine taşıdı!

 ‘UMUTSUZ EV KADINLARI’ NEDEN CEZA ALDI?
 
RTÜK’ten bana göre her iki taraf açısından tartışılacak bir ceza örneği yaşandı. Tartışmanın diğer muhatabı FOX kanalı. “Umutsuz Ev Kadınları” dizisinin 86. bölümü (RTÜK, 85. bölüm diyor ama o sahne 86. bölümde!) bir sahne nedeniyle ceza yedi. Ceza, dizinin yayınlandığı saat dilimine değil, tekrarına geldi. Hikaye şu; Elif - Ömer çiftinin ikizlerinden Tekin’in evli ve çocuklu Zuhal’le ilişkisi var. Sınıfından arkadaşının annesi. Birlikte olduklarını ifade eden görüntüde Zuhal yatağın üzerinde oturuyor, Tekin de giyiniyor. RTÜK’ün gerekçesi şu; “Akşam yayınlıyorsun, ‘olumsuz örnek oluşturacak davranış’ işaretini koyuyorsun da niye gündüz tekrarında koymuyorsun?”
 
FOX gündüz tekrarında koysa, bu sefer “Sen bilmiyor musun? Gündüz olumsuz örnek teşkil edecek program yayınlamak yasak” diyecekti.
 
Bu sahne örnek teşkil eder mi?
RTÜK Yasası’nın 8. maddesindeki gençlerin ve çocukların zihinsel, ahlaki gelişimlerini engelleyici içerik taşıyan programlar maddesi var ki çek çekebildiğin yere. Yorumu, adamına göre değişir, uzmanına göre değişir. Dizide bu tarz ilişki övülmüyor. Dizinin ilerleyen bölümlerinde, “Gençler bu işi yapmayın” diyor kısacası.
 
Gelelim FOX’a. İçeriğini akşam yayınlarında “Gençler, kötü örnekler var, izlemeyin” diye uyarıyorsun, tekrarında niye yapmıyorsun? Ya da illa bu dizinin tekrarını yayınlamak zorunda mısın? Gençlerin ve çocukların olumsuz etkilendiği saat dilimi 05.00 - 24.00 arası. RTÜK, gündüz kuşağı yerli pembe dizilerinin her birini izlese ne malzeme çıkar ne malzeme!"

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN