Medya
12 Mar 2012 17:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:26

"OKURA VE BİZE DÜŞEN SABAH'IN İTİBARINI KORUMAKTIR"

Sabah okur temsilcisi Yavuz Baydar, Stratfor isimli şirket ile gazetesinin ilişkisini değerlendirdi.

Sabah okur temsilcisi Yavuz Baydar, Türkiye gündemine Taraf'ın yayını ile bomba gibi düşen Stratfor isimli şirket ile gazetesinin ilişkisini değerlendirdi.

"Wikileaks’in yayınlamaya başladığı Stratfor yazışmaları, açıklık gerektiren bir konuyu da gündeme taşıdı." diyerek söze başlayan Baydar şöyle yazdı:

KONFEDERE ORTAKLIK

"Küresel istihbarat, veri ve analiz toplama amacıyla kurulmuş bir şirket olan Stratfor’un Türkiye bazında profesyonel faaliyet için Hürriyet Daily News ve Sabah’la işbirliği (’konfedere ortaklık’) içine girdiği anlaşılıyor.

Görülebildiği kadarıyla, karşılıklı bilgi alışverişi çerçevesinde olması öngörülen bu işbirliği süreklilik ve yoğunluk kazanmamış, sistematik olmamış. Ama uygulamaya geçilmiş.

STRATFOR İSTİHBARAT SERVİSİ DEĞİL AMA...

Stratfor bir istihbarat servisi değil. Kar amaçlı, müşteri odaklı, yatırım projelerine katkı sağlayan bir şirket. Ancak, faaliyet alanının tabiatı, coğrafi aidiyeti vs. her türlü kamusal kuşkuya açık. Aslında, çerçevesi sağlıklı (yani ’kamu adına habercilik’ rolüne zarar vermeyecek şekilde) çizilecek böyle bir işbirliği halkın haberalma hakkı açısından yararlı da olabilir.

BİR GAZETE OKURUNA SUNDUĞUNUN ÖTESİNİ NASIL PAYLAŞIR?

Bir haber kuruluşu, okuruna veya izleyicisine sunduğundan ötesini ve ’sakladığını’ mı Stratfor’la paylaşmalı? Ondan gelecek ’verileri’ nasıl denetlemeli? Kaynak belirtme sorununu nasıl çözmeli? Bunlara dikkat edilmezse, bir gazete temel işlevinden farklı bir alana, onunla çelişen bir kimliğe kaymış olmaz mı?

Bu sorular önemli. Eğer bir anlaşma yapıldıysa, başından izlenmesi gereken yol basitti: Bunu bekletmeden, açıkça, şeffaflık içinde, faaliyet çerçevesini anlatarak okurlarla paylaşmak. Öyle olsaydı, sonradan olabileceklere karşı doğru bir poziyon belirlenmiş olurdu.

HALA GEÇ DEĞİL

Ama hâlâ geç değil. Ne olduysa ve eğer bundan sonra da bu tür işbirlikleri olacaksa, bunu okurlara kurumsal kimlikle anlatmak, basının önde gelen, köklü mensubu SABAH’ın imajını korumak adına gereklidir.