Medya
05 Ara 2010 10:44 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:51

"O GELMİŞ GEÇMİŞ EN DAHİYANE GENEL YAYIN YÖNETMENİ!"

Assange eğer dâhiyane bir istihbarat servisi projesi değilse, gelmiş geçmiş en verimli gazeteci.

Hepimizin genel yayın yönetmeni

Assange dâhiyane bir istihbarat projesi değilse, tarihin en iyi gazetecisi olabilir. Daha devrimci belgeleri elinde tutmamalı

Geçen haftaki muhteşem Barcelona-Real Madrid maçından sonra basında “Bunların oynadığı futbolsa bizim oynadığımız ne?” yorumu yapıldı. Julian Assange bende gazetecilikle ilgili olarak benzer bir duygu yaratıyor. Şu sıralar kafayı bu adama takmış durumdayım. İnternette, dört ay önce Oxford Üniversitesi’ndeki TED konferansında yaptığı konuşmayı izledim. Sunucu “Nasıl oluyor da WikiLeaks tüm dünya medyasının toplamından çok gizli belge yayımlayabiliyor?” diye soruyor. Cevaba bakın: “Dünya medyası o kadar berbat ki küçük bir grup aktivist kadar olamıyor.”

İtiraz etmek zor. Assange eğer dâhiyane bir istihbarat servisi projesi değilse, gelmiş geçmiş en verimli gazeteci.

Neyi başardı?
Bir kere dünyanın manipülasyon, ikiyüzlülük ve tehditle yönetildiğini belgeledi. Bir hacker için hiç fena değil.

Tabii o, artık kendini öyle görmüyor. Hacker kafa yapısının ona çok şey kazandırdığını ama artık bir yayıncı ve gazeteci olduğunu vurguluyor. Kendisine ‘genel yayın yönetmeni’ dediği rivayet ediliyor. Yayın yönetmenliği tarzı gazetecilik okullarında incelenmeye başladı bile: Büyük bir dosyayı parça parça, zamana yayarak yayımlamak... Columbia Gazetecilik Okulu’ndan Jack Shafer buna ‘damla stratejisi’ adını veriyor: Tadında bırak, okuyucu devamını istesin, ertesi gün yine ver. Schafer bunu ‘Çin işkencesine’ benzetiyor!

Arzu nesnesine dönüştü
Assange, güneş gözlükleri, beyaz saçları, Avustralya aksanıyla James Bond filmlerinden fırlamış, gayet Rock&Roll bir karakter. Sistem karşıtı karizmatik isyancıları sadece filmlerde gören milyonlarca insanın içini kıpır kıpır ettiriyor. Gazeteden bir arkadaşım kocasına, “Kusura bakma hayatım ama ben sanırım senden boşanıp Julian’la evlenmek istiyorum” demiş. Kocası itiraz etmiş: “Tamam ama sorun şu: Ben de onunla evlenmek istiyorum!”
Assange sevildi. Eminim, yakalanması ve hapse atılması durumunda ikon olacak, efsaneleşecek. “100 bin Julian Assange var”, ya da “Cesaret bulaşıcıdır” derken kendisine tarihi bir rol biçtiğini belli ediyor. Tüm bunlar heyecan verici.

Sevgili Julian, meslektaşın olarak senden iki ricam var... Dünyayı titretecek, daha devrimci ve cesur belgeleri elinde tutma. Ve en azından bir süre daha yakalanma... Umarım bizi yüzüstü bırakmazsın çünkü gerçeksen, hepimizin genel yayın yönetmenisin.


Çınar OSKAY / RADİKAL