Medya
21 Nis 2021 13:45 Son Güncelleme: 22 Nis 2021 00:11

Nagehan Alçı: Türkü artık bu halkın güncel müziği değildir

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Erkan Oğur tartışmaları üzerinden Türk Halk Müziği eleştirisi yaptı. Alçı, 2021'de türkü bestelemeyi daktilo üretmeye benzetti ve artık halkın güncel müziği olmadığını iddia etti.

Nagehan Alçı, son günlerin en çok konuşulan konusu Erkan Oğur-İbrahim Kalın tartışmalarına farklı bakış açısıyla bir yazı kaleme aldı. "Hem İbrahim Kalın’ın hem Erkan Oğur’un hem de medyanın tamamının 'halk müziği' diye kutsadığı olgu olan türküler 2021 Türkiyesi’ne gerçekten hitap ediyor mu? Daha açık konuşalım… Bir zamanlar gerçekten halk müziği olan yani Türkiye toplumunun yüzde 90 köylerde yaşadığı dönemlerde hakikaten halk müziği olan türküler 2021 senesinin yüzde 90 şehirlerde yaşayan Türkiyesi’nde hala halk müziği midir?" diye sordu.

Türk solu ile türküler arasındaki bağlantıya da değinen Alçı, "Türk solunun türkü ile tanışması 68 kuşağı ile başlar. Bu da Türkiye’de egemen sistem tarafından hep ezilmiş olan Alevi yurttaşlarımızın geleneksel kültürünün üniversite kantinlerinde sol kültür haline dönüşmesi süreci ile ilintilidir." görüşünü savundu.

Alevi gençlerin de türkülerden uzaklaştığını dile getiren Alçı, "Uzak geçmişte türkü üretiminde hep öncü olmuş Alevi toplumu açısından da söylediğimin aynen geçerli olduğuna inanıyorum. 2021’in Alevi gençlerine de türküler hitap etmiyor ve edemiyor." iddiasında bulundu.

"Türkülerle yoğrulmuş halk mazide kaldı" diyen Alçı,"Eğer hâlâ İbrahim Kalın ve Erkan Oğur’un yaptığı türden türkülerin 'halk müziği' olarak anılmasında ısrarcıysanız ben de diyorum ki 'türkülerle yoğrulmuş halkımız' zannettiğiniz bir halk artık bu topraklarda yaşamıyor. Ya da diğer bir tabirle aradığınız 'halk'a şu an ulaşılamıyor. Herkese sormak istiyorum… 2021’de türkü bestelemek daktilo ya da teyp fabrikası kurmak gibi bir girişim değil midir? Elbette isteyen yapsın ama benim bu benzetmem de yanlış mı? Hele Erkan Oğur gibi solcuların 'yerli ve milli görünmek' uğruna bu sözde türkü düşkünlükleri bana çok yapay geliyor. Sol ile türkü kültürünün tuhaf ilişkisine yukarıda dikkat çektim. Değer verdiğim bir insan olan İbrahim Kalın’ın benim bu içten tenkitlerimi anlayacağına ve üzerinde kafa yoracağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

Günümüzde türkü bestelemek ve daktilo üretmenin benzer olduğunu savunan Alçı'nın yazısının devamı şöyle:

"Herkese sormak istiyorum… 2021’de türkü bestelemek daktilo ya da teyp fabrikası kurmak gibi bir girişim değil midir? Elbette isteyen yapsın ama benim bu benzetmem de yanlış mı?

Hele Erkan Oğur gibi solcuların “yerli ve milli görünmek” uğruna bu sözde türkü düşkünlükleri bana çok yapay geliyor.

Sol ile türkü kültürünün tuhaf ilişkisine yukarıda dikkat çektim.

Değer verdiğim bir insan olan İbrahim Kalın’ın benim bu içten tenkitlerimi anlayacağına ve üzerinde kafa yoracağına inanıyorum."

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN