Muhalif seçmen siyasete küstü, izlenme oranları alarm veriyor… Halk TV’den rekor izleyici kaybı…

TİAK’ın gün bazındaki aylık izlenme oranlarını baz alarak yaptığı araştırma muhalif kesimlerin, seçim yenilgisinden sonra gündemi takip etmekten vazgeçtiğini ve siyasetten soğuduğunu ortaya koyuyor.

Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üzerinden üç aydan fazla zaman geçti. Televizyon İzleme Araştırmaları A.Ş.’nin (TİAK) verilerine göre haber kanallarının; ama özellikle de muhalif kanalların izlenme oranlarında 2023’ün Mayıs ayına göre Temmuz ayında büyük bir düşüş yaşandı.
En gözle görünür düşüş ise Halk TV, Sözcü TV, Tele-1 ve KRT gibi muhalif kanallarda meydana geldi.
TİAK’ın gün bazındaki aylık izlenme oranlarını baz alarak yaptığı araştırma muhalif kesimlerin, seçim yenilgisinden sonra gündemi takip etmekten vazgeçtiğini ve siyasetten soğuduğunu ortaya koyuyor.
***
Bu yılın Mayıs ayında Halk TV’nin totalde ve gün bazında aylık izlenme oranı binde 45’ten Temmuz ayında binde 17’ye geriledi. Bu, Halk TV izleyicilerinin seçim öncesine göre üçte iki oranında düştüğü anlamına geliyor…
Sözcü TV, KRT ve Tele-1’de ise izlenme oranlarındaki düşüş çok daha vahim boyutlarda:
Sözcü TV’nin izlenme oranı binde 25’ten binde 9’a…
Tele-1’in izlenme oranı binde 15’ten binde 5’e…
KRT’nin izlenme oranı binde 7’den binde 2’ye geriledi.
***
Yandaş kanallar ise muhalif kanallara oranla daha düşük bir oranda izleyici kaybetti. Bunun nedeni hem yaz aylarında televizyonun daha az izlenmesi, hem de siyasette tansiyonun düşmesi… Yeni bir seçim havasına girilmesiyle yandaş kanalların yeniden eski izlenme oranlarına ulaşması bekleniyor.
Gelelim bu kesimin istatistiklerine:
a haber’in izlenme oranı bu yılın Mayıs ayında binde 35’ten Temmuz ayında binde 19’a…
CNN Türk’ün binde 46’dan binde 20’ye…
TRT Haber’in binde 50’den binde 33’e…
Habertürk’ün ise binde 24’ten binde 10’a düştü.
***
Görüldüğü gibi seçimlerden sonra özellikle muhalif kesimlerde sıkça duymaya alıştığımız, “Umudu kestim, artık televizyon bile izlemiyorum” sözleri, bu araştırma sonuçlarında hayat buluyor.
Demokrasimiz adına çok da olumlu sayılamayacak bu ilgisizlik bana göre, siyasetçileri özellikle de CHP başta olmak üzere muhalefet yapan siyasetçileri harekete geçirmeli ve kitleleri yeniden sandık başına götürmek için çareler üretilmeli.
Aksi halde, yedi ay sonraki yerel seçimlerde çok daha ağır bir yenilgiye uğramaları işten bile değil…
Söylemesi bizden!