Medya
29 Oca 2011 12:08 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:00

MISIR'DA İSYAN PATLADI, HABER KANALLARI NE YAPTI?

Mısır'da yaşanan olayları haber kanalları nasıl duyurdu? Haber kanalları Mısır sınavından geçebildi mi?

Mısırlılar perşembe günü söz verdikleri gibi camilerden Cuma namazı çıkışında sokaklara döküldü; 30 yıllık Mübarek rejimine ‘Gazap cuması’ yaşattı. Kahire başta olmak üzere birçok kentte, onbinlerce kişi 1977’den sonraki en büyük toplumsal gösterileri düzenledi. Hükümeti ve yoksulluğu protesto etti. Özellikle sokak araları savaş alanına döndü. Mübarek posterleri yerlerde çiğnendi. Yönetim ise internet, gazeteler hatta telefonlara tam karartma uyguladı. En büyük muhalif örgüt Müslüman Kardeşler’in üst kadrosunu gözaltına aldı. Polis, plastik mermi kullandı. Dünkü gösterilerde en az 24 protestocu hayatını kaybederken, 1000’den fazla kişi de yaralandı.

Dünya televizyonları gelişmeleri an be an canlı yayında duyurdu. Türk televizyonları da dün gece saat 21’e dek gelişmeleri ayrıntılı olarak yayınladı. Saat 23’ü gösterdiğinde haber kanallarımız tartışma ve eğlence temalı yayına ağırlık verdi.

Haber kanalları içinde bir tek 24 kanalı Mısır’da yaşananları geniş ve kesintisiz izleyenlerine aktardı.Kanal isabetli bir kararla Fuat Kozluklu’nun sunduğu Moderatör Gece’de Mısır El Ezher Üniversitesi’nden mezun TRT Arapça Kanal koordinatörü Sefer Turan’ı stüdyo konuğu olarak yayına aldı. Gelişmeleri yorumlayan Sefer Turan 1 saat kadar yayında kaldıktan sonra saatler 24’ü gösterdiğinde Fuat Kozluklu Mısır ve Washington bağlantılarıyla son durumu izleyicilere aktardı.

Saatler 00:16’yı gösterdiğinde ise dünya televizyonları Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in
Devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasını ekranlarına taşıyordu. Ülkesinde gerçekleşen gösteriler hakkında ilk kez konuşuyordu 82 yaşındaki devlet başkanı. Mübarek, sessizliğini ordu sokaklara hakim olduktan sonra gece geç saatlerde bozmuştu.

Türk haber kanallarından ilk olarak 24 Kanalı Mübarek’in konuşmasını yayınlamaya başladı. Saatler 00:18’i gösteriyordu. Hem de anında çeviriyle.

24’ün ardından 1.5 dakika sonra TRT Haber Mübarek’i ekranlarına taşıdı.

Sonrasında sırasıyla SKY Türk Mübarek’in sözlerini alt yazıyla saat 00:19’da, CNN Türk de SKY Türk gibi alt yazıyla saat 00:20’de yayınladı.

Haber kanalları arasında ’en çok izlenen ünvanlı’ NTV ise Mübarek’in konuşmasını saat 00:22’de anında çeviriyle yayınlamaya başladı...

Habertürk ise "Tılsımlı Gömlekler" diye bii program yayınlıyordu ve Mısır’da olanlar pek de umursanmıyordu sanki. Saatler 00:20’yi gösterdiğinde Habertürk Mübarek’in konuşmasını alt yazıyla duyurmakla yetindi.

TGRT Haber de Mübarek’in dediklerini saat 00:23’de alt yazıyla izleyenlerine aktardı.

Haber kanallarının karnesi niteliğindeki Mısır sınavından 24 televizyonu birincilikle, TRT Haber ikincilikle, NTV de üçüncülükle çıktı. Gelişmeleri alt yazıda duyuranların karnesi ise parlak değildi.

Tebrikler 24, TRT Haber ve NTV’ye...

KESKİN KALEM