Medya
31 Tem 2013 10:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:19

MİLLİYET'TE DERYA SAZAK OPERASYONU NEDEN YAPILDI?

Milliyet'teki Derya Sazak operasyonunun altında neler yatıyor. Doğan Akın bu sorunun yanıtını aradı..

T24 sitesi Genel Yayın Yönetmeni ve eski bir Milliyet yöneticisi olan Doğan Akın o gerekçeleri köşesinde yazdı.

ANLAŞAMIYORDUK VE MASRAFLARI ÇOKTU
"Eğer yokuş aşağı yuvarlanıyorsanız kaçınılmaz akıbet için artık kimsenin iteklemesine gerek olmaz, kendi ağırlığınız yeterlidir.

Derya Sazak için de böyle oldu. Zira patronun bu kez Gezi Parkı sürecindeki bazı yayınlardan şikâyetçi olduğu haberleri geldi. İplerin en gerildiği anlardan birinin; Derya Sazak’ın Can Dündar’la birlikte protestolar sırasında Gezi Parkı’nı ziyaret etmesi olduğu anlaşılıyor. Bu ziyaretin ardından gelişen süreçte Erdoğan Demirören’in bir kez daha Can Dündar’ın yazılarına son verilmesini istediğini de biliyoruz... Ardından Hasan Cemal formülü uygulanarak Can Dündar’ın izne çıkarıldığını da...
Resim Bulunmamaktadır
Peki Milliyet’te son kopuş nasıl yaşandı, Erdoğan Demirören Derya Sazak’ı görevden almayı nasıl gerekçelendiriyor? Aldığım ilk bilgilere göre Erdoğan Demirören yakınlarına iki gerekçe gösterdi. Birincisi; "Anlaşamıyor, geçinemiyorduk." İkincisi de; "Derya Sazak dönemi çok masraflıydı."

MASRAF NE ANLAMA GELİYOR?
Demirören "masraf"tan ne kastediyor, haber – muhabir – editör bütçelerinden mi rahatsız, yoksa Sazak özelinde bir masraf gerekçesi mi öne sürüyor, bilmiyorum.
Peki Can Dündar’ın durumu ne olacak?
Milliyet’çilerin soruya cevabı; "Hâlâ çözülmedi. Patron gitmesini istiyor, biz de o da giderse kalmakta zorlanırız, diyoruz."

Resim Bulunmamaktadır

SAZAK YAZARLIK TEKLİFİNİ NEDEN KABUL ETTİ?

Dündar’ın durumu, eğer hâlâ alınmış ama duyurulmamış bir karar yoksa, Fikret Bila’nın önündeki ilk mesele olacak gibi görünüyor. Burada, uzunca bir süredir Erdoğan Demirören’le diyaloğu kalmadığı belirtilen Derya Sazak’ın, Genel Yayın Yönetmenliği’nden alındıktan sonra "yazarlık" teklifini kabul etmesinin, gazetedeki bazı isimler tarafından şaşkınlıkla karşılandığını not edeyim.

BİLA GÖREVİ ALIRKEN NE ŞART KOŞTU?

Milliyet’in geleceği açısından önemli bir soru da, gazetenin en kıdemli birkaç ismi arasında olan ve Ankara Temsilciliği görevinde de Derya Sazak ile halef-selef ilişkisi bulunan olan Fikret Bila’nın "editoryal bağımsızlık" anlaşması yaparak mı Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendiği?
Milliyet olayını, editoryal bağımsızlığın olamadığı yayınlarda gazeteciliğin düştüğü hallerin hikâyesi olarak da okumamız gerekiyor. Milliyet tecrübesi bir kez daha gösterdi ki; gazetecilere bırakılmayan gazetecilik, ölümü taklit etmeye benziyor!
Milliyet, ancak bu Milliyet olmama hayaliyle ilerleyebilir...
Milliyet’in logosunun altında "Basında Güven" yazıyor. Ve Başbakan’ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Star’daki son yazısında diyor ki; "AK Parti iktidarının yandaş medya üretmek, özgür basını susturmak veya muhalifleri tasfiye etmek gibi bir yaklaşımı, politikası veya adımı kesinlikle yoktur..."