Medya
04 Şub 2013 11:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:00

MİLLİYET YAZARI KADRİ GÜRSEL: BAŞBAKAN'A CEVAP VERMEK İSTEMEZDİM AMA BUNA MECBURUM!

Başbakan Erdoğan'ın Şanghay Beşlisi konusunda cehaletle suçladığı Milliyet yazarı Kadri Gürsel'den cevap geldi...

Başbakan Erdoğan dün Prag’a giderken İstanbul Atatürk Havaalanı’nda "Şanghay Beşlisi" konusunu soran gazeteciye şöyle yanıt vermişti: 

"Bu işi anlamayanlar var. (...) Geçen akşam bir televizyon programında, çok bildiğini söyleyen bir köşe yazarı var. Baktım ne diyor diye. ’Diyalog ortaklığı diye bir şey yok’ diyor. O da büyük köşe yazarlarından geçinen bir tanesi. ’Türkiye Diyalog Ortaklığı’na bile kabul edilmedi’ diyor. Biz şu an Şanghay Beşlisi’nin diyalog ortağıyız. Buradan onun da bilmesini istiyorum; öğrensin. O cehaletinden kurtulmuş olur."

Milliyet yazarı Kadri Gürsel, "Bu köşeyi takip edenler bildi; Başbakan’ın kastettiği köşe yazarı benim." dedi ve şöyle devam ett:

Sayın Başbakan’ı tepkisine neden olan tartışma CNNTürk’te geçen salı günkü Dört Bir Taraf’ta yapıldı. Başbakan zaman ayırıp programı seyretmiş...

(...) Sayın Başbakan, bir zahmet kendiniz T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın sitesini tıklayın; orada "diyalog ortakları" olarak sadece Belarus ve Sri Lanka’nın adını göreceksiniz. Türkiye’nin adı hala yok. ŞİÖ’nün resmi sitesinde de diyalog ortağı olarak Türkiye’nin adı geçmiyor. Çünkü Türkiye’nin "diyalog ortağı" statüsü henüz fiile geçmiş değil.

(...)  Dışişleri’nin resmi sitesi, ben Dört Bir Taraf’ta "başvurunun yapıldığını ve hala cevap beklendiğini" bu siteyi kaynak göstererek gündeme getirdikten hemen sonra, salı gece yarısı ile çarşamba sabahı arasında alelacele güncellendi. Yani Türkiye’ye onay verilen ŞİÖ zirvesinden tam 7,5 ay sonra.

Sizin Türkiye’yi sokmak istediğiniz ŞİÖ totaliter, otoriter, kapalı rejimler topluluğudur. "Türkiye tahayyülünüz bu mu?" diyeceğim ama ŞİÖ’deki ortak tehdit algısının İslamcılık ve ayrılıkçı Müslüman topluluklar olduğunu bildiğimden, izaha muhtaç bir çelişki içinde olduğunuzu düşünüyorum.

Ayrıca ŞİÖ’deki ekonomik ve siyasi işbirliği, asla AB’nin alternatifi olamayacaktır. Ama ŞİÖ, NATO’nun alternatifi olabilir.

Kadri Gürsel’in Milliyet gazetesindeki yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.